Futbol ukalılığı

ŞU ana kadar İstanbul’a gelen en iyi deplasman takımı Manisaspor... Takım olarak mükemmele yakın oynadılar.

Bir tek eksikleri vardı; en ileri noktada biraz daha basabilirlerdi. En iyi özellikleri ayağa top yapmaları ve sahaya iyi yayılmaları. Topa dan dun vurmayınca, normalde iyi top çeviren Fenerbahçe’de panik başladı. Çünkü Fenerbahçe karşısında topa dan dun vurursan; tenis topunun duvardan dönüşü gibi, sana geriye döner. Bu tip bir takıma karşı Fenerbahçe topyekün pres yapamayınca, topa da hakim olamadı. Bu sefer en ileri noktada topu kapacaklarına, gerileye gerileye kendi ceza alanı üzerine geldiler ve oradan aldıkları toplarla hücuma çıktılar. O zaman ne oldu? Yoruldular. Yorulunca ne oldu? Sinirleri bozuldu, gereksiz hareketler yaptılar. Düşünün, takımın en iyi top kullanan iki adamlarından Emre oyundan atıldı, Alex de her an kırmızı kart çizgisinde oynadı.
Dalga geçmenin faturası
Daum, sağbekte Bekir’i oynattı, Önder’i de ortada. Halbuki tam tersini yapsa daha iyi olurdu. Fenerbahçe’nin normalde kazanma şansı yoktu. Ama Manisaspor 90+3’te bütün gardı düşmüş Fenerbahçe’nin üzerine gidip ikinci golü bulacağına, orta sahada al gülüm ver gülüm, Fenerbahçeli futbolcularla dalga geçmeye kalktılar. Buna futbol ukalalığı denir. Ve bu futbol acımasızdır. Hiç alakasız bir topu kaptırdılar ve o top gitti gol oldu. Hakemin maçta yaptığı en büyük hata ilk yarıda topa tabanla yapılan birbirinin aynı iki faullü hareketin birini cezalandırıp, diğerini cezalandırmaması oldu. Tolga Özkalfa, Fenerbahçe aleyhine olan hareketi es geçerken, Manisaspor aleyhine gelişen pozisyonda düdüğünü çaldı.
Emre ne zamandır atılacaktı, nitekim dün atıldı. Hakem onu rakibine küfür ederken yakaladı. F.Bahçe gol atabiliyor, ama bu oyun yapısıyla Avrupa’da zorlanacağı benziyor. Aynı anda pres yapmamaları, rakipten topu almak için 60-70 metre geri gelmeleri en büyük eksileri. F.Bahçe takımı rakip kaleye 30 metre mesafede eğer diri kalırsa çok tehlikeli olur. Ama oraya bitik girerlerse bu sefer rakibin işi kolaylaşır. Bence dün akşam maçın hakkı beraberlikti. Manisa’ya yazık oldu. Ama dedim ya; futbol laubaliliği ve ukalalığı asla affetmez.
Yazarın Tüm Yazıları