Futbol sadece futbol değil

Güncelleme Tarihi:

Futbol sadece futbol değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2014 01:35

SÜPER Lig’de mücadele eden Anadolu kulüpleri hem kazanıyor, hem de şehir ekonomisine katkı sağlıyor. Küme düşen bir takımın bile 30 milyon lira kazandığı Süper Lig’de, takımı top koşturan Anadolu şehirleri işadamlarının ziyaretinin artmasıyla bir anda yatırımın gözdesi oluyor.

Haberin Devamı

BİR tarafta son yılların futbol mucizesine imza atan Kayseri, diğer tarafta kısa sürede 3. Lig’den en üste tırmanan Balıkesir var. Süper Lig’e iki takımını birden çıkarmayı başaran Kayseri, şimdi birinin düşmesi öbürünün de düşme tehlikesi yaşamasının şokunda. Balıkesir ise 40 yıl sonra Süper Lig’e çıkmanın mutluluğunu yaşıyor.

Peki, bu sevinç ya da üzüntünün tek nedeni sportif başarı mı? Yoksa işin içine ekonomi de karışıyor mu?
Her şeyden önce futbol endüstrisi hızla büyürken, Süper Lig’de mücadele eden Anadolu takımları şehir ekonomilerine de katkı yapıyor. Özellikle Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe maçlarıyla tanıtım fırsatı yakalayan Anadolu şehirleri, yatırımcı işadamlarını da çekiyor. İstanbul takımlarıyla Anadolu’daki deplasman maçlarına giden işadamları buradaki yatırım ortamını yakından inceleyebiliyor. Ayrıca maç günü çevre illerden de taraftar çeken Anadolu takımları, turizmi de canlandırıyor. Bugün ligi son sırada bitiren bir takımın bile minimum 30 milyon TL kazandığı Süper Lig, Anadolu şehirleri için dev bir ekonomi anlamına geliyor.

Haberin Devamı

CİROLAR % 30 ARTIYOR

Süper Lig’de iki takımı bulunan Kayseri’de her hafta maç oynandığını söyleyen Kayseri Sanayi Odası Genel Sekreteri Nihat Molu, “Futbol sosyal açıdan şehire önemli bir katkı sağlıyor. Çevre illerden gelen taraftarlar da şehir ekonomisini canlandırıyor. Restoranların cirosu maç günleri yüzde 25-30 artıyor. Biz bu açıdan çok şanslıydık. Her hafta maç oynanıyordu. Büyük takımlarla şehre gelen işadamları ve girişimciler yeni yatırımların da kapısını aralıyorlardı. Şimdi umudumuz Erciyesspor. Tek takım olduğu için artık daha fazla destek vermemiz gerekiyor” dedi.

Balıkesirspor 40 yıl sonra Süper Lig’e adını yazdırınca, şehirde yatırımlar da hızlandı. Süper Lig takımlarını ağırlamak için yetersiz olan konaklama imkanları için Balıkesirli işadamları harakete geçti. Balıkesir Sanayi Odası üyelerinin verdiği bilgiye göre,
mevcut otel sahipleri kapasite artırımı ve yenileme çalışmaları için düğmeye bastı.

KULÜPLER NE KAZANIYOR

Haberin Devamı

Süper Lig tüm bunların yanı sıra kulüplerin de kasasını dolduruyor. Yayın havuzundan kulüplere yılda 321 milyon dolar dağıtılıyor. Bu paranın önemli bir bölümü ise performans primi olarak kulüplerin kasasına giriyor. Ligi son sırada bitiren bir takım bile yayın geliri, sponsorluk, bilet hasılatıyla yılda 30 milyon TL’ye yakın gelir elde ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve Balıkesirspor gelecek sezon Süper Lig’de mücadele edecek. Kayserispor ve Antalyaspor ise bu gelirlerden mahrum kalacak. İki hafta için de ise ligde kalacak ve çıkacak son takımlar da belli olacak. Süper Lig’deki gelirler Anadolu kulüplerinin de iştahını kabartıyor ve son dakikalara girilirken kapışma artıyor.

Haberin Devamı

Süper Lig yayın hakkı nasıl dağılıyor

18 kulübe eşit olarak 11 milyon lira ayak bastı parası verilecek.
Şampiyonluk parasından Fenerbahçe ve Galatasaray 19’ar milyon TL alıyor.
Beşiktaş’a 13 milyon, Trabzonspor 6 milyon ve Bursaspor’a da 1 milyon veriliyor.
Maçlardaki galibiyet primi 1.1 milyon TL, beraberlik 550 bin TL.
Şampiyon olan takıma 15 milyon TL veriliyor.
2’nci olan kulüp ise 12 milyon lira alıyor.

45 milyon TL
Süper Lig’de orta sıralardaki bir takımın geliri.

30 milyon TL
Ligi son sırada bitiren takımın minimum kazancı.

321 milyon $
Bir sezonda 18’e kulübe dağıtılan yayın geliri.

10 milyon TL
PTT 1. Lig’de mücadele eden bir takımın ortalama geliri.

Haberin Devamı

%60
Anadolu kulüplerinin toplam gelirde yayın hakkı payı.

8 bin
Süper Lig’deki bir takımın ortalama izleyici sayısı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!