Futbol dünyasının "kiralık yıldızları"

Güncelleme Tarihi:

Futbol dünyasının kiralık yıldızları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2015 11:45

Avrupa'nın önde gelen futbol kulüpleri, kadrolarındaki genç oyuncuları forma şansı bulabilmeleri ve deneyim kazanmaları adına çoğu zaman farklı takımlara kiralamayı tercih ediyor.

Haberin Devamı

Son olarak İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester City, bu yöntemi kullanarak Bursaspor'dan transfer ettiği 18 yaşındaki milli futbolcu Enes Ünal'ı Belçika ekibi Genk'e kiraladı.

Kulüplerinde fazla forma şansı bulamayan genç futbolcuları tecrübe kazanmaları için başka takımlara kiralama yöntemi, dünya futboluna David Beckham, Rui Costa, Samuel Eto'o, Frank Lampard, Alexis Sanchez, Ivan Zamorano, Eric Cantona ve Alfredo Di Stefano gibi önemli oyuncular kazandırdı.

Türk futbolunda çok sık görmeye alışık olmadığımız bu yöntem sayesinde Arda Turan ve Rüştü Reçber gibi oyuncular, İspanyol devi Barcelona'ya kadar uzanan bir kariyere sahip oldu.

ARDA'YA BARCELONA KAPISINI AÇAN YOL

Kariyerlerinin başında kiralık gittikleri takımlarda kendilerini göstererek yıldızı parlayan oyuncuların başında gelen Arda Turan, Türk futbolcusunun Avrupa'da ulaştığı en üst noktaya çıktı.

Galatasaray altyapısında yetiştikten sonra 2005-2006 sezonunun ikinci yarısında 19 yaşındayken Manisaspor'a kiralanan Arda Turan, burada sergilediği performansın ardından sarı-kırmızılıların ve milli takımın vazgeçilmez oyuncusu olmayı başardı.

Futbol dünyasının kiralık yıldızları


Çok geçmeden Avrupa kulüplerinin dikkatini çeken Arda, 2011'de 12 milyon avro karşılığında İspanya'nın Atletico Madrid takımına transfer oldu. Madrid ekibinde 4 senede lig, Kral Kupası, İspanya Süper Kupası, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Süper Kupa zaferleri yaşayarak ulaşılması zor başarılara imza atan milli futbolcu, sezon başında 34 milyon avro bonservis bedeliyle Barcelona'ya transfer olarak kariyerinin zirvesine ulaştı.

RÜŞTÜ'NÜN ANTALYASPOR İLE BAŞLAYAN KARİYERİ

Barcelona'da forma giyen diğer Türk futbolcu Rüştü Reçber de kariyerinin başında 20 yaşındayken tecrübe kazanması için başka bir takıma kiralandı.

O dönem Engin İpekoğlu'nun kalesini koruduğu Fenerbahçe'nin, 1993-1994 sezonunda forma şansı bulabilmesi için Antalyaspor'a kiralık olarak gönderdiği Rüştü, burada gösterdiği performansla kendisini Türk futboluna kanıtladı.
Futbol dünyasının kiralık yıldızları

Antalyaspor'da edindiği tecrübeyle Fenerbahçe'ye dönen ve sarı-lacivertlilerin kalesini uzun yıllar koruyan Rüştü Reçber, 2003'te sözleşmesinin bitmesiyle Avrupa'nın dev kulüplerinin transfer teklifinde bulunduğu bir oyuncu haline geldi. Tercihini Barcelona'dan yana kullanan eski milli kaleci, burada kısa bir süre görev yaptıktan sonra tekrar Fenerbahçe'ye döndü ve kariyerini Beşiktaş'ta sonlandırdı.

BECKHAM, KENDİSİNİ PRESTON NORTH END'DE İSPATLADI

İngiliz futbolunun marka haline gelen isimlerinden David Beckham, kariyerinin ilk yıllarında Preston North End'de kiralık olarak top koşturdu.

Manchester United'da kariyerinin başlarında genellikle kupa ve Avrupa maçlarında kadroya girebilen Beckham, 1995'te 20 yaşındayken teknik direktör Sir Alex Ferguson tarafından kendisini ispatlaması için alt lig takımlarından Preston North End'e gönderildi.
Futbol dünyasının kiralık yıldızları


Beckham'a kiralık oynadığı Preston North End'de kendini gösterebilmesi için 5 maç yetti. Takımında biri kornerden olmak üzere 2 gol atan Beckham, aynı sezon Manchester United'a dönerek ilk Premier Lig deneyimini yaşadı. "Kırmızı Şeytanlar"da gösterdiği performansla İngilizlerin yetiştirdiği en önemli oyunculardan biri haline gelen Beckham, futbolu bırakmadan önce Real Madrid, Los Angeles Galaxy, Milan ve Paris Saint-Germain'de görev yaptı.

ETO'O NUN BAŞARIYA GİDEN YOLU

Bu sezon Spor Toto Süper Lig'de Antalyaspor forması giyecek Samuel Eto'o, kariyerinin ilk yıllarında Real Madrid tarafından birçok takıma kiralık olarak gönderildi.

Dünya çapında ünlü bir futbolcu haline gelmeden önce 90'lı yılların sonunda daha 20 yaşında bile değilken Leganes, Espanyol ve Mallorca'ya kiralanan Eto'o'ya, bu takımlarda edindiği tecrübe Barcelona'da yaşadığı başarıların kapısını açtı.
Futbol dünyasının kiralık yıldızları


Katalan ekibinin yükselişe geçtiği yıllarda takımın gol yükünü çeken ve birçok kupa zaferi yaşayan Kamerunlu futbolcu, daha sonra Inter, Anzhi, Chelsea, Everton, Sampdoria, son olarak da Antalyaspor'a transfer oldu.

RUİ COSTA İKİNCİ LİGDE PARLADI

Portekiz futbolunun yetiştirdiği önemli futbolculardan Rui Costa, profesyonel kariyerinin ilk yılında Benfica tarafından alt lig takımı Fafe'ye kiralandı.

Bir sezon boyunca Fafe'de 38 maçta görev yapan 18 yaşındaki Rui Costa'nın burada attığı 6 gol ve gösterdiği performans, ilerleyen yıllarda dünya futbolunun en iyi 10 numaralarından biri haline gelmesini sağladı.
Futbol dünyasının kiralık yıldızları


İtalyan ekibi Fiorentina, 20 yaşındayken Rui Costa için Benfica'ya 6 milyon avro transfer bedeli ödedi. Rui Costa'nın en büyük transferi ise 2001'de Fatih Terim'in çalıştırdığı Milan'ın kendisi için 42 milyon avro bonservis bedeli ödemesiyle gerçekleşti.

KİRALIK OYNARKEN PARLAYAN DİĞER YILDIZLAR

Alexis Sanchez, Alfredo Di Stefano, Ivan Zamorano, Eric Cantona, Paolo Rossi ve Frank Lampard gibi isimlerin, kariyerlerinin ilk yıllarında başka takımlara kiralanmaları, günümüz futbolunda kendilerine önemli yer edinmelerini sağladı.

Tarihin en büyük golcüleri arasında yer alan Di Stefano, Real Madrid'e uzanan kariyerine 20 yaşındayken Arjantin'in Huracan takımında kiralık olarak başladı.

Şili'nin dünya futboluna armağan ettiği golcülerden Ivan Zamorano, Real Madrid ve Inter'de oynamadan önce ülkesinde kariyerine başladığı Cobresal tarafından 18 yaşındayken Cobreandino'ya kiralandı.

Oynadığı döneme sertliğiyle damga vuran Fransız Eric Cantona, olaylarla dolu kariyerinin başında 19 yaşında Auxerre'den alt lig takımı Martigues'e kiralık olarak gönderildi.
Futbol dünyasının kiralık yıldızları


İtalyanların unutulmaz futbolcularından Paolo Rossi, golleriyle futbol dünyasına kendisini tanıtmadan önce 19 yaşında Como'da kiralık olarak top koşturdu.

Udinese'nin 18 yaşındayken gelişimini tamamlaması için Şili'nin Colo Colo ve Arjantin'in River Plate takımlarına kiraladığı Alexis Sanchez, İtalyan kulübüne döndükten sonra sergilediği performansla Barcelona, ardından da Arsenal'a transfer oldu.
Futbol dünyasının kiralık yıldızları


Futbola başladığı West Ham United'ın ilk yılında 17 yaşındayken Swansea City'ye kiraladığı Frank Lampard, sonrasında adını Chelsea ve İngiltere Milli Takımı'nın vazgeçilmezleri arasına yazdırdı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!