’Füruzan Diye Bir Öykü’

BU yıl 27.’si düzenlenen TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı Füruzan için hazırlanan kitabın adı, "Füruzan Diye Bir Öykü".

Füruzan, Türk öykücülüğünde genellikle "küçük insanlar" diye adlandırılan toplumun ezilmiş, hakkı yenmiş, duyarlıklı iç dünyaları keşfedilmemiş insanlarını yazdı.

Böylece toplumun bir kesimini bize edebiyat yoluyla zenginleştirerek, boyutlandırarak anlattı.

Füruzan’ın derin gözlemciliği, bunu diline ve üslubuna aktarıştaki ustalığı beni her zaman etkilemiştir.

Genellikle öykü karakterleri fazla anımsanmadığı gibi edebiyat tarihinde tipler arasında ya anılır, ya anılmaz. Füruzan’ın tipleri birer roman kahramanı düzeyine yükselmiştir ve hiçbir zaman akıldan çıkmaz.

Füruzan’ın sanat-edebiyat alanındaki yüzölçümü çok geniştir. Öykünün yanı sıra, romanı, şiiri, gezi yazıları, oyunları da vardır. Sinemayla ilgisi, sinema üzerine bilgisi onun öykülerine de başka bir sanat dalının izdüşümü olarak yansır.

Öykülerini okurken birden gözünüzün önünde film kareleri canlanır. Füruzan davetli olarak gittiği Almanya’da iki ülkenin insanlarını kendi koşulları, kendi yaşam tarzları, gelenekleri ve kişilikleri içinde inceleyerek bize gerçekçi saptamalarını aktarmıştır.

Sanırım Almanlara ve Almanya’daki Türklere bakış açımızı donanımlı kılmıştır.

Füruzan’ın her zaman yinelediği bir sözü vardır: "Ben kitapları yazar olmak için okumadım."

Bu gerçekten bir yazarın ardındaki uzun birikim yıllarını dile getirmesi bakımından önemlidir.

* * *

"FÜRUZAN Diye Bir Öykü" adlı kitabı, Faruk Şüyün hazırladı. Kitabın tasarımını ise Sadık Karamustafa yaptı.

Füruzan kitabın hazırlanması sırasında Faruk Şüyün’a anlaşılıyor ki yeni bir konsept oluşturmasını sağlamada büyük ölçüde yardımcı olmuş.

TÜYAP’ın onur yazarları hakkında her yıl hazırlattığı kitaplar o güne kadar yazar hakkında yayınlanmış yazılardan seçilirdi. Bu yıl kitap için yazı yazması konusunda seçilen kişilerden yeni yazılar istendi. Kitaba katkıda bulunan isimler şunlar: Ece Ayhan, Tahsin Yücel, Fethi Naci, Mehmed Doğan, Haydar Ergülen, Erdal Öz, Semih Gümüş, Selim İleri, Ayşe Sarısayın, Sezer Ateş Ayvaz, Ayşegül Yüksel, Sevda Şener, Nursel Duruel, Emin Özdemir, Adnan Binyazar, Sevgi Özel, Feyza Hepçilingirler, Füsun Akatlı, Refik Algan, Selçuk Erez, Murat Yalçın, Samiye Öz, Can Öz, Elif Deniz, Birsen Ferahlı, İsa Çelik, Turhan Günay, Sezi Ergun Anar, Mina Tansel, Çağla Özbek ve Doğan Hızlan.

Füruzan
için hazırlanan kitabın kurgusu oldukça özgün. Yapılan söyleşinin aralarına diğer yazarların Füruzan hakkındaki yazıları konulmuş. Kitabın basımında üç renk kullanılmış, Füruzan’a sorular kırmızı, yazarlardan alınan metinler mavi, Füruzan’ın cevapları siyah. Sanki bir roman ya da öykü okuyorsunuz.

* * *

FÜRUZAN’la yapılan bir nevi nehir söyleşi diyebileceğimiz konuşma, bir yazarın edebiyatından hayatına kadar, bir yaratıcın bütün evrelerini kapsıyor.
Yazarın Tüm Yazıları