Fuarın Amazonları

Güncelleme Tarihi:

Fuarın Amazonları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2017 16:07

Fuarın Amazonları

Haberin Devamı

İZMİR'in ilk kadın motosiklet topluluğu Amazon Riders, Menemen'de düzenlenen Avcılık ve Doğa Sporları Fuarı'nda motosikletleri, kıyafetleri ve yaptıkları sosyal sorumluluk projeleri ile ilgi odağı oldu.

Kimisi evli, kimisi torun sahibi, kimisi esnaf, kimisi öğrenci olan, İzmir'in ilk kadın motosiklet topluluğunu oluşturan Amazon Riders üyeleri, Menemen'deki Gölpark'ta düzenlenen Avcılık ve Doğa Sporları Fuarı'na katıldı. Motosiklet tutkunu kadınlar, kıyafetleri, rengârenk saçları, birbirinden ilginç takıları ve tavırları ile fuarın ilgi odağı olmayı başardı. Amazon Riders topluluğunun Başkan Yardımcısı Gökçe Kandemir ve üyelerden Buse Çelikten, hem bu topluluğu hem de motosiklet tutkularını anlattı. Amazon Riders'ın İzmir'de 2015 yılında kurulduğunu ve sadece kadınlardan oluşan bir motosiklet topluluğu olduğunu, 18 üyesi bulunduğunu, ayrıca İzmir Motosiklet Kulüpleri Birliği'ne de üye olduklarını  belirten 19 yaşındaki Gökçe Kandemir, "Bu birlik İzmir'deki tüm motosiklet topluluklarının ortak bir paydada birleştiği bir üst yapıdır. İçerisinde birçok topluluk var" dedi.

Menemen'de bir ganyan ve iddia bayii işleten Kandemir, "Amazon Riders'in da Başkan yardımcılığı görevini yürütüyorum. Motosiklet çocukluk yaşlarımdan bu yana hep ilgimi çeken bir araçtı. Bir gün bir arkadaşımın motosikletinin arkasına bindim ve o gün 'ben bunu sürmeliyim' dedim. O günden bu güne de motosiklet benim bir parçam haline geldi. İlk başta tepki aldım, ailem karşı çıktı. Süremeyeceğimi, hatta bir kadın olarak, hele de bir motosikletle asla trafiğe çıkmamam gerektiğini söylediler ama ben inat ettim. İçimdeki savaşçının sesini dinledim ve tüm dezavantajlarına, tüm tepki ve karşı çıkmalara direnerek hem ehliyetimi hem de motosikletimi aldım" diye konuştu.

Trafikte bir kadın olarak motosiklet kullanmanın zorlukları olduğuna değinen Kandemir, "Taciz edeninden, bilerek sıkıştırana, saygısızca her türlü kural ihlalini yaparak bir de üstüne sizi suçlayana kadar birçok kişi ve olayla karşılaşıyorum. Zaten bizi gören bir kez daha bakma ihtiyacı duyuyor. Bir türlü bizim de motosiklet kullanabileceğimizi kabul etmiyorlar. Tabii yaşadığımız şeyler sadece olumsuz şeyler değil ama büyük çoğunluğunu böyle şeyler oluşturuyor" dedi.

Kurallara uyulur, her türlü önlem alınırsa motosikletin güvenli bir araç olduğunu söyleyen Gökçe Kandemir, "Burada eğitim, motosikleti nasıl kullandığınız ve ekipmanlar çok önemli. Bir yere ne kadar sürede gittiğin değil, o yere varıp varmadığın önemli. O yüzden hız yapmıyoruz. Kurallara uyuyoruz. Ayrıca kullandığımız kıyafetler, kasklarımız da olması gerektiği gibi. Eğer bunlara dikkat edilirse kimsenin çekinmesine gerek kalmaz" dedi.

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği okuyan 23 yaşındaki Buse Çelikten de motosiklet tutkusunun çocukluğuna dayandığını anlattı. Her zaman bir motosikletinin olmasını çok istediğini dile getiren Çelikten, "Üniversiteye gidince de bu hayalimi gerçekleştirdim. İstanbul bildiğiniz üzere trafiği ile meşhur bir yer. Kaldığım yurt okuluma uzak olunca da en sonunda ailemi ikna ettim ve motosikletimi aldım. O günden sonra da okuluma daha çok gitmeye, derslerime daha çok girmeye başladım. Motosiklet tek kelime ile özgürlük. Ayrıca ben motosiklet kullanmanın bir ayrıcalık olduğunu da düşünüyorum. Örneğin araba kullanan sürücüler her zaman daha gergin ve birbirlerine tahammülleri olmayan kişiler. Oysa motosiklet kullananlar birbirlerini nerede görürlerse görsünler selamlaşır ve birbirlerine saygı gösterirler. Ayrıca başınıza bir şey gelmişse mutlaka durup size yardım ederler. Bu benim için çok önemli" dedi.

Topluluklarına da değinen Buse Çelikten, "Topluğumuz birbirinden çok farklı ancak ortak bir tutku etrafında birleşen kadınlardan oluşuyor. Aramızda torun sahibi olanlar da var, yaşı çok genç olanlar da. Bizler bir taraftan bir algı ile mücadele ederken bir taraftan da motosiklet tutkunu kadınlara ulaşıyoruz. Ayrıca sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyoruz. Örneğin bu ayın 22'sinde meme kanserine dikkat çekmek için Bostanlı'dan Alsancak'a bir farkındalık sürüşü gerçekleştireceğiz. Sürüşümüz saat 14.00'te Bostanlı'dan başlayacak ve 14.45'te Alsancak'ta son bulacak. Tüm kadınlarımızı da buradan bu etkinliğe katılmaya ve destek olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!