Fuarda e-Devlet damgası

Güncelleme Tarihi:

Fuarda e-Devlet damgası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2002 02:00

BUGÜNE kadar bilişim fuarlarına PTT ve Türk Telekom standlarıyla katılan kamu kuruluşları, bu kez fuarda yaklaşık bin metrekarelik bir alanda uygulamalarını sergiledi. Fuar alanında dev ‘‘e-devlet’’ pankartı arkasında kurulan standlarda Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Türkiye İş Kurumu, Kültür Bakanlığı, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı kullandıkları araçları ve uygulamalarını tanıttı. Türkiye'de e-Devlet projesi altında değişik kurumların yürüttüğü proje ve uygulamaların bir arada ve canlı bir biçimde sunumu ziyaretçilerin geniş ilgisini çekiyor.

‘e-devlet adası’nda Emniyet gösterisi

BU yıl CeBIT Bilişim Eurasia Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojileri Fuarı'nın en dikkat çeken bölümlerinden biri devletin birçok biriminin oluşturduğu ‘‘e-devlet adası’’ oldu. Başbakanlık'tan Dışişleri Bakanlığı'na Afet İşleri'nden Emniyet Müdürlükleri'ne kadar devletin hemen hemen tüm kurumlarının yer aldığı adada, ziyaretçiler en fazla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün standına gösterdi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün uygulamaya başladığı ATOY (Araç Takip Olay ve Yönetim) projesiyle anında sorgulama, raporlama ve şehir haritalarında araç takibi yapılıyor. Ankara'da 20 ekip otosunda ve 10 motosiklette uygulanan bu sistemin tüm Ankara'da uygulanması halinde 600 milyon dolarlık yatırım gerektiği kaydedildi. Projenin sahibi Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Ayhan Çankaya, ‘‘Temel amaç, vatandaşa yardım istediği andan itibaren 5 dakikada ulaşabilmek’’

e-belediye uzay üssü

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Bilişim Fuarı'nda tüm iştirakleriyle birlikte UFO'yu andıran dev bir standla yer aldı. İSKİ'den İDO'ya belediyenin tüm iştiraklerinin yeni teknoloji çözümlerini sergilendiği platformda danscılar şov yaptı.

Kupa yakınlaştırdı Kore de fuara geldi

GÜNEY
Kore, Dünya Kupası'ndan sonra Türkiye ile yakınlaşmayı fırsat bilerek ilk kez 9 firmayla Bilişim Fuarı'na katıldı. Koreli yetkililer, Dünya Kupası'ndan sonra Türkiye'ye gelmenin tam zamanı olduğuna karar verdiklerini belirttiler. Kore devletinin 9 firmanın Türkiye'ye gelmesine yardımcı olduğunu söyleyen yetkililer, fuarda yeterli ilgiyi gördüklerini belirttiler.

Koç'un gözü kablolu TV'de

BÜNYESİNDE 12 bilişim şirketi bulunan Koç Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, geçen yıl ve bu yıl krize rağmen fuara katılımın çok yüksek ve motive edici olduğunu belirterek, ‘‘Fuarda devletin var olması da çok önemli. Artık bilişim siyasilerin söylevi haline geldi’’ dedi. Ali Koç, önümüzdeki dönem hedefleri arasında kablolu televizyon olduğunu belirterek, ‘‘Kablolu televizyonu yakından izliyoruz. Özelleştirilmesi halinde talip olacağız’’ mesajı verdi.

Bilişim ve teknolojinin tarihin yeni bir dönemi olduğunu kaydeden Koç, Türkiye'nin bilişime kısa sürede adapte olmasının önemli olduğunu belirtti. Devletin bilişimi sahiplenmesi gerektiğini kaydeden Koç, ‘‘Devletin e-devlet kavramını benimseyerek bunu e-yaşama götürmesi gerekiyor. e-devletle iş bitmiyor e-yaşamın yaratılması lazım’’ diye konuştu.

Koç, Telekom altyapısı olmadan hiçbir ülkenin bilişim sektöründe büyüyemeyeceğini ifade ederek şunları söyledi:

‘‘Sektörün büyümesi için dört ayaklı uluslararası strateji geliştirilmeli. Bunlar için Telekom altyapısının gelişmesi, güçlü kapasiteye sahip olması ve ucuz maliyetler taşıması gerekiyor. Nitelikli insan kaynağının gelişmesi ve gerekli teşviklerin sağlanması sektörün büyümesi için en büyük etkenlerin başında olmalı. e-devleti benimseyen bir hükümet, e-yaşamı sağlar.’’

Seçim sonrasında bilişim ve Telekom'a öncelik veren bir hükümetin gelmesini istediklerini söyleyen Koç, ‘‘Türkiye'de yavaş olsa da bilişim alanında gelişmeler var. Umutluyuz ve bilişimin geleceğini Türkiye'de açık görüyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!