Friedrich: Acil reform gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Friedrich: Acil reform gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2012 16:41

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, aşırı sağcı “Nasyonalsosyalist Yeraltı” (NSU) terör hücresinin işlediği cinayetlerle ilgili ortaya çıkan hataların, Anayasayı Koruma Dairesi'nde (BfV) acil reform yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini belirtti.

Friedrich, “Bild am Sonntag” gazetesine yaptığı açıklamada, Anayasayı Koruma Dairesi'nin yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyerek, “Hatalar, Anayasayı Koruma Dairesi'nde acil reform yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor” dedi.

Teşkilatın yapısının gözden geçirileceğini ve gerekli değişikliklerin yapılacağını vurgulayan Friedrich, özgürlükçü hukuk devletini aşırılıktan ve terörizmden koruyabilecek durumda olan işlevsel bir Anayasayı Koruma Dairesi'ne ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Federal Anayasayı Koruma Dairesi ile eyaletlerin anayasayı koruma daireleri arasındaki iletişimi iyileştirmeyi sağlamak istediğini belirten Friedrich, Federal Başsavcılığın yetkilerinin de genişletilmesini istedi.

Anayasayı Koruma Dairesi'nin görevinin, hükümet, parlamentolar ve polise anayasaya aykırı çabalarla ilgili güvenilir bilgi vermek olduğunu ifade eden Friedrich, bu tür bilgilerle 2007 yılında “Sauerland grubunun” planladığı saldırıların engellendiğini kaydetti.

Neonazilerin 10 derneğine kapatma davası açıldığını ve bu alanda polisiye önlemlerin alındığına işaret eden Friedrich, bu çalışmaların Anayasayı Koruma Dairesi'ndeki çalışanlar olmadan mümkün olmayacağını bildirdi.

Friedrich, yeni BfV Başkanı'nın görevinin bu reformu uygulamak olacağını kaydetti.

Federal Başsavcının geçen yılın Kasım ayında aşırı sağcı NSU terör hücresi hakkında soruşturma başlattığı gün, Anayasayı Koruma Dairesi'nde, aşırı sağcı Thüringer Heitmatschutz adlı oluşumdaki muhbirlerle ilgili dosyaların imha edilmesine ilişkin değerlendirmesi istenen Friedrich, bu hadiseyle ilgili olarak kendisinin de şaşkınlık içinde olduğunu belirtti.

Friedrich, dosyaların imha edilmesi konusunun tek bir kişinin hatası mı yoksa dairedeki organizasyondaki eksikliklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığının araştırılacağını vurguladı.

Kurbanların ailelerinin BfV'deki çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili bir soruya karşılık Friedrich, “Ben kurbanların yakınlarını anlayabiliyorum. Dosyaları imha etmekle Anayasayı Koruma Dairesi'ne karşı ön yargılar ve komplo teoriler besleniyor. Daha önce kendileri de zan altında olan kurbanların yakınları haklı olarak her şeyin araştırılmasını istiyor” yanıtını verdi.

Hessen eyaletinde 2006 yılında Halit Yozgat'ın öldürülmesi ilgili, Anayasa Dairesi'nin bir çalışanının olay yerinde bulunmasıyla ilgili olarak neler bildiğinin sorulması üzerine Friedrich, Federal Başsavcının bu olayın üzerine özel olarak gideceğinden emin olduğunu, ancak spekülasyonlara katılmak istemediğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!