Fransızların sığınağında turizm incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Fransızların sığınağında turizm incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 13:05

Fransızların sığınağında turizm incelemesi

Haberin Devamı

Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,(DHA)- ZONGULDAK'ta 1900'lü yılların başında kömür üretimi yapan Fransızların inşa ettiği sığınağın, Kültür Vadisi projesi kapsamında turizme kazandırılması planlanıyor.
Yayla Mahallesi Liman Caddesi'nde bulunan ve kapısı demir parmaklıklarla kilitli sığınağın Zonguldak Valiliği'nin müze, kültür merkezi gibi sosyal alanların olacağı 'Üzülmez Kültür Vadisi Projesi' kapsamında turizme açılması için inceleme yapıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda görevli mühendis ve işçiler ile projede görevli emekli maden mühendisi ve tarihçi Ekrem Murat Zaman, sığınağa girerek inceleme yaptı. Yapılacak çalışmanın ardından sığınağın turizme kazandırılıp kazandırılmayacağına karar verilecek.
Zonguldak'a 1890 yılında ilk kömür rıhtımı inşası için gelen Fransızlar, daha sonra Ereğli-Fransız Şirketi kurup kömür üretiminde etkin rol oynadı. Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, Fransızların 28 Temmuz 1914'te başlayan 1'nci Dünya Savaşı öncesi işçi ve mühendisleri ile yakınları için sığınağı inşa ettiklerini söyledi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!