Fransız siyasilerin gizli aşkları

Fransız siyaset dünyasında metres tutma, gizli aşk yaşama ve eş aldatma nerdeyse bir adet haline geldiği halde bu ilişkiler medya dünyası ile politikacılar arasında yazılı olmayan kurallara göre medyaya yansıtılmıyor.

Haberin Devamı

Basın özgürlüğü bir haktır ama…
Yazılı kurallar ise şöyledir. Basın özgürlüğü bir haktır, fakat gazetecilerin birinci görevleri gazetecilik yapmaksa ikinci görevleri yazılı hukuk ve etik kurallarına uymaktır. Gazetecinin görevi, araştırdığı haberin doğruluğunu kontrol edip gerçekleri söylemek olduğu kadar bu görevini yerine getirirken aldatıcı koşulları kullanmamaktır. Gazeteci haberini yaparken Cumhurbaşkanı, sen, ben, kim olursa olsun özel yaşama ve aile hayatına saygı gösterilmesi hakkını unutmamalıdır.

Tabu olan gizli aşklar
Fransa’da Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Senatör ya da Milletvekilleri siyasi güçlerini kullanarak arzuladıkları kadınlarla birlikte oldukları halde gizli aşk ve seks yaşamları bir tabu gibi görülür ve medya bunları görmezden gelir. Buna rağmen istihbarat servisleri, siyasi ya da adli güvenlik birimlerinin takibine tesadüfen takılan ya da gerektiğinde kullanılmak üzere arşivlenmek üzere özellikle izlenen bazı siyasetçilerin ilişkileri skandal haber veren magazin dergilerine sızdırılabiliyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanların sevgilileri ve metresleri
Evli oldukları halde Fransa eski Cumhurbaşkanı Valery Giscard d’Estaing’ten, François Mitterrand’a, Jacques Chirac’tan Nicolas Sarkozy’e ve son olarak ta François Hollande’a kadar hepsinin sevgilileri ve metresleri oldu.

Fransa’da haftalık yayınlanan l’Express dergisi yazı işleri 1974 te, çalıştığı fotoğraf ajansından yeni Cumhurbaşkanı seçilen Valery Giscard d’Estaing’in Elysee sarayı makam koltuğunda otururken çekilmiş fotoğraflarını ister. Ajans fotoğrafçılardan genç ve güzel bir kızı saraya gönderir. Fotoğraflar çekildikten sonra ajans filmi dergiye ulaştırır. Derginin Yazı işleri Müdürü kapakta kullanmak üzere iyi bir kare bulmak için filmi kontrol ederken Giscard’ın fotoğrafları arasında fotoğrafı çeken genç kızın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuş halde bir fotoğrafını görünce şaşırır. Cumhurbaşkanı Giscard d’Estaing’in oturduğu makam koltuğunda oturan fotoğrafçı kızın fotoğrafını kim çekmişti? Çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Giscard buna nasıl müsaade etmişti? Derginin Yazı işleri Müdürü, Genel Yayın yönetmenine fotoğrafları gösterince genç kızla Cumhurbaşkanı arasında bir yakınlaşma olduğuna karar verilir ve olayın yazılmasa bile yakından izlenmesi kararlaştırılır.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı sevgilisiyle sütçü kamyonetine çarpınca…
Bu olay yazar Christophe Deloire ile Christophe Dubois’nın 2006 yılında yazdıkları ‘Sexus Politicus’ kitabında şu satırlarla aktarılır. “O günden sonra Fotoğrafçı kızla Cumhurbaşkanının aşk ilişkisi kulislerde konuşulur ama yazılmaz. Ancak, Paris’te bir gün sabaha doğru saat 05.00 te bir trafik kazası meydana gelir. Giscard d’Estaing fotoğrafçı sevgilisiyle birlikte iken kullandığı araç bir Sütçü ’nün kamyonetine çarpar ve gizlenen aşk gün yüzüne çıkar. Ortalık birden karışır, olay yerine gelen polisler ve gazeteciler Cumhurbaşkanı Giscard’ın gazeteci kızla o saatte korumaları olmadan birlikte olduğunu görünce şaşırırlar, olay ayyuka çıkar fakat hemen istihbarat servisi el olaya koyarak kapatır”.

Haberin Devamı

Mitterrand aynı gün 3-4 kadını idare ederdi
Cumhurbaşkanı François Mitterrand’a çok yakın olan ve halen Fransız televizyonunda program yapan Michele Cotta “Mitterrand her toplantı, kongre ya da siyasi bir buluşma sonrası mutlaka güzel bir kızla giderdi. Elysee sarayındaki ilk dönemlerinde aynı gün bazen 3 hatta 4 kadına birlikte olacağı yerlerin adreslerini verir ve onlara “Gidin ve telefonumu bekleyin” der, bazılarını saatlerce telefon başında bekletirdi” diyor. Gerçekten de Mitterrand karısı Danielle’e rağmen ölünceye kadar gizlediği kızı Mazarin’in annesi Anne Pinguet’yu da idare ederken birlikte çalıştığı güzel bürokratlar, kadın bakanlar, film yıldızları, gazeteci, yazar ve tanınmamış da olsa güzel görüp kafasına taktığı herkesle mutlaka birlikte olan ‘Metres ve Sevgili listesi en kabarık lider’ olarak tanımlanıyordu.

Haberin Devamı

Chirac da bir Casanova’ydı
Chirac’ın da kadınlara zaafı olduğu ve Mitterrand’dan geri kalmadığına işaret edilen kitapta Cumhurbaşkanının gerçek bir ‘Casanova’ olduğu ve gizli hatta bazen de tehlikeli aşk ilişkilerine girdiği vurgulanıyor. 1974 te Başbakan olduğunda Chirac, Le Figaro gazetesi muhabiri bir kızla yaşadığı büyük aşk dilden dile dolaştı. Çıktığı ilk Romanya seyahatinde âşık olduğu bu genç kıza seyahatten döner dönmez Paris’in en pahalı semtlerinden 7.ci bölgede muhteşem bir ev kiralayarak evin yakınındaki Başbakanlık makamından direk bir telefon hattı çektirdiği en pahalı butiklerden hediyeler gönderdiği ve hiç kimseyi takmadan her buluşmalarında çılgınca aşk yaşadıkları dilden dile dolaştı.

Haberin Devamı

Eşi ve Sevgilisi aynı uçakta
Chirac 1976 da eşi Bernadette ile gittiği Hindistan devlet ziyaretine sevgilisini de gazetecilerle birlikte Cumhurbaşkanlığı uçağına aldı. O seyahatte karısı arka kısımda Başbakan için ayrılan bölümde otururken Chirac’ın sevgilisini, uçağın ön bölümünde çalışmak ve istirahat etmek için ayrılan kısma özel röportaj için alıp birlikte olduğu dedikodusu onu karısından ayrılma kararı almağa kadar götürdü. Seyahat dönüşü danışmanlarının “Elysee sarayına giden bir yoldasınız, Fransız halkı hiçbir zaman boşanmış birini Cumhurbaşkanı olarak seçmez, bu siyasi bir intihar olur” telkininde bulununca boşanmaktan vazgeçtiği belirtildi. Chirac’ın bu seyahatten sonra metresine telefon ederek “Aramızdaki her şey bitti, seninle görüşmem yasaklandı” diyerek bu ilişkiyi bitirdiği için gazeteci kızın intihara kalkıştığı uzun süre siyaset kulislerinde konuşuldu.

Elysee Sarayı’nda da gece kaçamakları
Sexus Politicus, kitabında Chirac’ın Elysee sarayına geçtikten sonrada gece kaçamaklarının devam ettiği, metreslerini devlet bütçesinden ödediği paralarla seyahatlere götürdüğü ileri sürülürken şu iddialarda bulunuldu “Chirac, Claudia Cardinale’le de aşk yaşadı ve onu birçok yere beraberinde götürdü. İngiliz Prensesi Diana 31 Ağustos 1997 gece yarısı Paris’in Alma Meydanı tünelinde kaza geçirerek yaşamını yitirdiği sıralarda haberi iletmek için herkes Elysée sarayında Chirac’a ulaşmaya çalıştı ama o sarayda yoktu. Karısı Bernadette şafak vaktine kadar “Kocam nerede, nasıl bilmezsiniz, diye bağırıp durdu ancak sabah olmuştu. Chirac halen ortalıkta yoktu ve saat 07.00 ye kadar haber alınamayınca Prenses ’in naaş’ı için onun yerine eşi Bernadette götürüldü. Elysee Sarayına dönüldüğünde ise Chirac çalışma odasındaydı”.

Cumhurbaşkanı yapar da Başbakan yapmaz mı?
Başbakan Dominique de Villepin’in’de sevgilisi olduğu siyasiler arasında konuşulurken bir gün beklenmeyen bir olay oldu. Villepen’in karısı Marie Laure bu dedikodulardan haberdardı ve kocasıyla adı geçen kadının kim olduğunu tahmin ediyordu. Bir gün herkesin olduğu bir davetli grubunun önünde kocasının metresi olduğu konuşulan eczacı kızın yanına giderek tokatlayınca Viilepen eşini alarak oradan ayrılmak zorunda kaldı. Sarkozy’de İçişleri Bakanıyken adı Le Figaro gazetesi muhabirlerinden biriyle aşk dedikodularına karışınca eşi Cecilia evi terk etti. Sarkozy daha sonra çocuklarının anasıyla anlaşıp muhabir kızdan ayrılarak bir daha böyle bir şey yapmamaya söz verdikten sonra barışabildi. Ancak daha sonra Cumhurbaşkanı olduğunun haftasında Carla Bruni ile olan aşkları ortaya çıktı bu kez Cecilia’dan resmen boşanınca First Lady olarak Elysee Sarayına Carla girmiş oldu.

Dört çocuklu Segolene’den üç çocuklu Valerie’ye
Valerie, Paris Match dergisinin Almanya uzmanı 3 çocuğunun babası Denis Trierweiler ile evliyken dergi adına Sosyalist partiyi izlemeye başladıktan sonra François Hollande’la tanıştı. Hollande, 4 çocuğunun annesi Segolene Royal ile yaşıyordu. Bu durum Hollande ile Valerie’nin 2004 te ilişkilerinin yoğunlaştığı döneme kadar devam etti. Fransa Cumhurbaşkanlığı 2007 seçimlerinde Sosyalist Partisi Cumhurbaşkanı adayı Segolene Royal’dı, Partinin lideri ise hayat arkadaşı François Hollande’tı. Segolene eşinin bir başka kadınla olan ilişkisini duymuş sonrada İnternet sitelerinde ayyuka çıkan Valerie Trierweiler’le olan aşk ilişkisine ses çıkarmayarak seçim kampanyası yürütmeyi yeğlemişti.

Sarkozy’ye karşı kaybedince Hollande’ı kapıya koydu
Sarkozy’ye karşı aldığı seçim yenilgisinden sonra Segolene Royal arkadaşları arasında Hollande’ı kapıya koyacağını dile getirmeğe başladı. Dediğini yaptı ve 18.Haziran 2007 sabahı saat 07.30 da 27 yıl birlikte nikâhsız yaşadığı 4 çocuğunun (Thomas 1968, Clemence 1986, Julien 1987 ve Flora 1992) babası Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande’ı terk ettiğini radyoda direk olarak yaptığı şu konuşmayla açıklıyordu “Sadece bunu söylemek istiyorum. François ile yollarımızı ayırmaya karar verdik. Pek çok çift gibi biz de zorluklar yaşadık. Bu zorlukları seçim sürecinde parantez içine aldık. Çocuklarımı korumak istedim. François’ya kendi yoluna gitmesini önerdim, o da kabul etti. Artık aynı evi paylaşmıyoruz. Duygusal hayatını artık başka yerde yaşayacak. Kendisine mutluluk diliyorum.” Bu açıklamayla Royal, Valerie ile ilişkisi olduğunu duyduğu gayri resmi kocası Hollande’ı resmen kapıya koyuyordu.

Closer Valerie ve Hollande’ı kapak yaptı
Magazin dergisi Closer bu ayrılığın ardından Ağustos sayısında François Hollande ile Valerie Trierweiler’i Fas’ın Tanca kentindeki bir halk plajında el ele göz göze yakalayarak fotoğraflarını “Segolene’i bu kadın için terk etti” başlığıyla kapak yaptı. François Hollande Sosyalist Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı olunca Valerie, Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası nedeniyle hem Paris Match’ta uzman olduğu siyasi yazı ve röportaj yapmayı hem de ‘Direct 8’ Televizyon kanalında yaptığı ‘2012 seçim portreleri’ programını yapmayacağını açıkladı. Böylece Hollande’ın seçim kampanyası binasında Valerie’ye özel bir büro tahsis edildi ve Cumhurbaşkanlığını kazanınca da Valerie’ye Elysee sarayının kapıları açıldı.

Closer Valerie’yi hastanelik etti
Valerie ile Hollande’ın aşkını kapak yaparak kamuoyuna duyuran Closer yeni yılda patlattığı bombayla bu kez onları ayırabilecek bir habere imza atarken Valerie’yi hastanelik etti. Dergi"François Hollande ve Julie Gayet-Cumhurbaşkanının gizli aşkı" başlığıyla verdiği haberinde, “Cumhurbaşkanı Hollande geceleri Elysee Sarayı'ndan çıkıp motosikletle 50'den fazla filme imza atan 2 çocuk annesi sinema oyuncusu sevgilisi Julie Gayet'yi ziyaret ediyor” diye yazdı. Closer sevgililerin yılbaşı akşamı da beraber oldukları ileri sürerken Hollande’ın, Gayet'nin evine sık sık motosikletiyle gidip geceyi orada geçirdiğini yazdı. Haberin çıkması üzerine Holande’ın beraber yaşadığı Valerie Trierweiler kriz geçirerek Paris Pitie Salpetriere hastanesine kaldırıldı. Belki barışırlar ama Elysee Sarayı’nın aşk serüvenleri bununla kalmayacak.

Yazarın Tüm Yazıları