Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Fransız şarabında ‘öldürücü sıcak’la gelen altın yıl

    Hürriyet Haber
    23.10.2003 - 00:00 | Son Güncelleme: 23.10.2003 - 00:01

    Ağustos ayında 13 bin kişinin can verdiği öldürücü sıcaklar, Fransa'da 1945'ten bu yana en kaliteli ve lezzetli şarapların elde edilmesine yaradı. Kuru sıcaklar üzümlerin yüzde 20'sini yakarken geri kalan üründen çok yüksek kalitede şarap üretildiği açıklandı.FRANSA bu yılı şarabın ‘‘altın yılı’’ olarak ilan etti. Geçtiğimiz ağustos ayında 13 bin kişinin can verdiği öldürücü sıcaklar, Fransa'da 1945'ten bu yana en kaliteli ve lezzetli şarapların elde edilmesine yaradı. Kuru sıcaklar üzümlerin yüzde 20'sini yakarken geri kalan üründen çok yüksek kalitede şarap üretildiği açıklandı.Uzmanlar kaliteli şarap üretmek için tüm elverişli şartların bir araya geldiğini belirtirken ‘‘1945 yılında da böyle büyük sıcaklar olmuştu, o yılda da atmosfer kuruydu. Bütün optimum kondüsyonlar bir araya gelmişti ve en kaliteli şarap üretilmişti’’ diyorlar.Fransa'nın şaraplarıyla ünlü Bordeaux kentine yakın Saint Emilion bölgesinde bulunan tarihi bölümdeki kayalıkların derinliklerine yapılmış şarap mahzenlerinden birini ziyaret ettik. Mahzeni altın saklı kasalar gibi koruyan şarap uzmanı Pierre Denis bizi, fiyatları çok yüksek olduğu ve alıcı olmadığımızı bildiği için açıklamadığı 1940'lı yıllarda üretilen şarapların bulunduğu bölüme götürdü. Denis ‘‘Fransa'dan bu yıl harika şaraplar geliyor, sadece Bordeaux'dan değil, her bölgeden bu güzel haberleri alıyoruz, bakın şu anda bulunduğumuz bölümdeki şaraplar arasında 1945'te doldurulan şaraplar var. Bu yıl bağbozumu o yıl olduğu gibi çok verimli oldu. Sıcaklar belki daha az ürün alınmasına neden oldu ama kaliteyi çok yükseltti. Çok sıcakların olduğu 1989-90, 1995-96 ve 2000 yılı üretimi şaraplar da kaliteliydi ama bu yılki bambaşka, tek kelime ile şaraplar için harika bir yıl oldu’’ şeklinde konuştu.Fransa'da, ilkbaharda meydana gelen donma, ardından gelen şiddetli yağmurlar ve fırtına ile yaz aylarında gelen kuraklık 2003 rekoltesinin 47.3 milyon hektolitrede kalmasına neden oldu. Şarap Etüd ve Anket Servisi SCEES'e göre bu rakam geçtiğimiz on yılın en düşük rekoltesi oldu ve rekoltenin geçen yıla göre de yüzde 8'den fazla azalmasını berberinde getirdi. Alsace bölgesi şaraplarının alkol oranı yeterli ancak asit miktarı zayıf olurken, Bourgogne ve Beaujolais üzümler normalden üç hafta önce olgunlaşınca şekeri yüksek asit oranı düşük oldu. Güneydoğu Fransa'da ve Languedoc-Roussillon ile Bordeaux bölgesinde ise iklim koşulları nedeniyle kaybedilen oranın dışında kalan üzümler çok sağlıklı ve kalitesi yüksek şarap elde edilmesine neden oldu. Şarap meraklıları, ‘Primeur’ şaraplarının gelişini simgeleyen ve Fransa'nın tüm bölgelerindeki Brasserie ile restaurantların masalarında 'Le Nouveau Beaujolais est arrivé- Yeni Beaujolais geldi' haberini bekliyor.
    Etiketler:

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı