Fransız sağında Fillon depremi

Güncelleme Tarihi:

Fransız  sağında Fillon  depremi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2016 23:01

Fransa’da merkez sağın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için parti içinde yapılan ön seçimlerin ilk turunda eski Cumhurbaşkanı Sarkozy beklemedik bir şekilde devre dışı kaldı. Sürpriz yaparak en çok oyu alan eski Başbakan Fillon, ikinci turda eski Başbakan Alain Juppe’ye karşı yarışacak. İki aday da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı.

Haberin Devamı

ANKETLER, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasına ilişkin referandumun ve ABD’deki başkanlık seçiminin ardından Fransa’da da yanıldı. Merkez sağda yer alan Cumhuriyetçiler Partisi’nin, 23 Nisan ve 7 Mayıs’ta yapılacak Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayını belirlemek için yapılan ilk tur seçimde eski Fransa Başbakanı François Fillon (62) yüzde 44 oyla birinci oldu. Fillon, son iki haftada oylarında yüzde 35’lik bir sıçrama yaptı.

Fillon’un bu zaferi eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi (yüzde 20.6) siyaset sahnesinin dışına iterken favori isimlerden Alain Juppe’nin (yüzde 28.6) ikinci sırada kalması sonucunu doğurdu. Pazar günkü ikinci turda en çok oyu alan iki aday Fillon ve Juppe, cumhurbaşkanı adaylığı için yarışacak. Merkez sağda yer alan Juppe ve daha sağda bulunan Fillon, Türkiye’nin AB üyeliğine kategorik şekilde karşı çıkan isimler.Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı döneminde Fransa Başbakanı olan Fillon, ekonomide liberal, siyasette muhafazakâr bir çizgiye sahip. “(Eski İngiltere Başbakanı) Thatcher’ın Fransız versiyonu” olarak adlandırılan Fillon, dış politikada pragmatizmden yana.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’Yİ AB’DE İSTEMİYORLAR

Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin sürdürülmesini ‘ikiyüzlülük’ olarak gören Fillon’un Türkiye görüşü açık: “Türkiye’nin AB’ye girmesi ne mümkün olan ne de arzulanan bir durum. Türkiye, AB’ye hiçbir zaman girmeyecek.” Fillon, Rusya ve Türkiye ile çok sıkı ekonomik ilişkiler içeren yoğunlaştırılmış bir ortaklıktan yana. Sıkı ekonomik ve ticari ilişkilerin siyasi diyaloğu da beraberinde getireceğini düşünen Fillon, Türkiye açısından önemli başlıklardan olan Suriye konusunda da Esad rejiminin gitmesini öncelik olarak görmüyor ve Rusya’nın pozisyonuna yakın duruyor. Juppe de Türkiye’nin AB’de yeri olmadığını düşünen bir isim.

AB ile Türkiye arasında varılan mülteci anlaşmasını sert şekilde eleştiren Juppe, ‘büyük bir ülke ve önemli bir komşu’ olması nedeniyle Türkiye ile ilişkilerin sürdürülmesi ve diyalogdan yana. Juppe’nin Türkiye’nin üyeliği konusundaki mesajı da en az Fillon’unki kadar net: “Türkiye’nin AB’de işi yok. Nokta.”

Haberin Devamı

KİM KAZANIRSA LE PEN’E RAKİP

-François Fillon’un sürpriz sıçramasında, televizyon tartışmalarını çok iyi kullanması, Sarkozy’ye destek verenlerin bazı hatalarını kendi lehine çevirmeyi bilmesi ve özellikle de merkez sağdaki Katolik oyları toplaması etkili oldu.

-‘İslamcı Totalitarizmi Yenmek’ adlı bir kitap yazan Fillon, Fransa’nın İslam ile sorun yaşadığı görüşünü savunuyor.

-Cumhuriyetçiler, ön seçimin ikinci turunu 27 Kasım’da yapacak. Sarkozy’nin de destek açıkladığı Fillon’un Alain Juppe’ye göre kazanma şansının daha yüksek olduğu belirtiliyor.

- Anketler, Fillon’un seçilmesi halinde 7 Mayıs’ta aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Başkanı Marine Le Pen’le yarışıp kazanacağına işaret ediyor. Anketler Sosyalistlere ise hiç şans tanımıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!