Fransız mahkemesi: Yahudi Soykırımı'na inkâr cezası anayasa ile uyumlu

Güncelleme Tarihi:

Fransız mahkemesi: Yahudi Soykırımına inkâr cezası anayasa ile uyumlu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2016 12:01

Fransa Anayasa Konseyi, Basın Yasası’nın Holokost’un inkârının cezalandırılmasını öngören maddesinin anayasaya uygun olduğuna karar verdi.

Haberin Devamı

Fransız mahkemesi: Yahudi Soykırımına inkâr cezası anayasa ile uyumlu
Yahudi Soykırımı'nı inkâr eden bir Fransız vatandaşı tarafından açılan davayla ilgili verilecek karar, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının Fransa’daki geleceğini etkileme potansiyeli taşıyordu.

Zira davaya, Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği de 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıyan 2001 tarihli bir yasanın iptali istemiyle müdahil taraf olarak katılıyordu.

Fransa Eğitim Bakanlığı, okullarda ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının ders programlarına dahil edilmesine ilişkin 2008 tarihli kararnamesine dayanak olarak 2001 tarihli ‘Ermeni soykırımı’nı tanıyan yasayı almıştı. Fransa’da faaliyet gösteren Türk derneği, iptal amacıyla önce bakanlığa daha sonra Danıştay’a başvurduysa da olumlu sonuç alamamıştı. Ermeni kanadının Holokost ile ilgili davaya taraf olarak “Ermeni soykırımı” iddialarının inkârını ceza kapsamına dahil edilmesini istemesi üzerine Türk derneği de üçüncü taraf sıfatıyla davaya müdahil olmuştu.

Haberin Devamı

Ancak beklentilerin aksine Fransa Anayasa Konseyi'nin bugün aldığı kararda, 2001 tarihli yasaya ilişkin sonuç doğuracak herhangi bir yorumda bulunulmadı.

Güven ÖZALP 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!