Fransız Dışişleri Bakanı'ndan İran'a saldırı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Fransız Dışişleri Bakanından İrana saldırı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2010 00:00

Bu hafta yayımlanan Wikileaks belgelerinde, Fransa'nın Dışişleri ve Avrupa'yla İlişkilerden Sorumlu Bakanı Bernard Kouchner’in, İran’la bir savaş yaşanabileceği uyarısında bulunduğu belirtiliyor.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Haberin Devamı

 

18 Eylül 2007 tarihli kriptoya göre, Kouchner’in açıklaması “Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kamuoyunu “bir İran bombası veya İran’ın bombalanması arasındaki yıkıcı tercih hakkında uyarmasından üç hafta sonra” geldi.

 

Kouchner, İran’ın tavrını değerlendirerek, “en kötüsü için, bir başka deyişle savaş için hazırlanmalıyız” dedi ve Tahran’a karşı Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım uygulaması çağrısında bulundu.

YAPTIRIM BASKISI
ABD’nin Fransa Büyükelçisi Craig Stapleton, Washington’a gönderdiği kriptoda, Kouchner’in “savaş” kelimesini kullanmasının “bazı yetkilileri endişe içinde bıraktığını” ifade etti ve “O ve Fransız hükümetindeki diğer yetkililer, yaptırımlar dahil mevcut diplomatik çabaların, yıkıcı sonuçlar ortaya çıkmadan mümkün olabildiğince uygulanması konusunda ısrar ettiklerini” belirtti.

Haberin Devamı

 

Belgede, Kouchner’in ülkesinin sert duruşunu Rusya’ya anlatmayı ve AB’yi yaptırımları hayata geçirmesi için teşvik etmeyi planladığı yer alıyor. Kouchner’in bakanlığının aynı zamanda P5+1 ülkelerinden ayrılarak İran’la doğrudan temas kurmayı denediği ve bu girişimin ABD tarafından “saf” bir çaba olarak tanımlandığı ifade ediliyor.

 

ABD HAREKATI

Kouchner ayrıca, “olası ABD askeri harekâtını değerlendirmek için İngiltere’nin de yer alabileceği üst düzey Fransız-ABD temasları” planladı. Belgede, Kouchner’in Lübnan’ın bağımsızlığını korumayı ve Suriye ile İran’ın bölgedeki nüfuzunu kısıtlamayı bir öncelik kabul ettiği de yer alıyor.

Kripto, Kouchner’in İsrail’i ziyaret etmesinden kısa bir süre sonra yazıldı. Stapleton, belgede Fransa Dışişleri Bakanının “İsrail-Filistin barış görüşmelerinden ilerleme sağlamak ve görüşmelerde Fransa’nın olası rolünü değerlendirmek adına” ABD’ye baskı yapmayı düşündüğünü belirtti.

 

Bu yazı "Wikileaks: Kouchner warns 'prepare for war' with Iran" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Haberin Devamı

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!