Fransa'da şok gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Fransada şok gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2014 11:53

Fransa’nın beşinci zengini, işadamı politikacı Serge Dassault; yolsuzluk, kamu malını zimmetine geçirme, oy satın alma ve kara para aklama iddialarıyla gözaltına alındı. Essone Senatörü Dassault, aynı zamanda Rafale uçaklarının da sahibi.

Haberin Devamı

Nanterre adli polisi tarafından ifadeye çağrılan Dassault bu sabah avukatı Pierre Haik ile 09.30’da geldiği Nanterre adliyesinde, Mali Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından göz altına alındı.

Çarşamba günü Senato’da dokunulmazlığı kaldırılan Dassault, Fransa’nın en yoksul banliyölerinden Corbeil-Essone bölgesindeki fakir halkın oylarını satın alarak Senatör olduğu iddiasıyla uzun süredir soruşturuluyordu.

Gözaltında ifade verdikten sonra hakim karşısına çıkarılacak Dassault hakkında aynı iddialarla hukuki soruşturma açılması bekleniyor. Yakınları, "Serge Dassault panik halinde değil, sakin ve soğukkanlı" dediler.

Fransa’nın en zengin işadamlarından muhalefetteki merkez sağ UMP’li senatör Dassault’nun, 1995 seçimlerinde "Dassult’nun seçim ajanı" diye anılan Younes Bounouara’ya 2 milyon Euro verdiği, Afrika kökenli Bounouara’nın da nakit paraları seçmenlere dağıtarak Dassault’nun senatör olduğu öne sürülüyor.

Haberin Devamı

PARA VERİLEN SEÇMEN LİSTESİ

Serge Dassault’nun Essone’daki ikinci evinde yapılan aramada, sürücü kursları ödenen, masrafları karşılanan ya da bizzat nakit para verilen seçmenlerin isimlerinin bulunduğu bir liste ele geçirilmişti.

Dassault’nun yakınları, işadamının bütün bunları seçim dönemi dışında, yardım amaçlı yaptığını belirterek, durumu "Kimse aptal değil. Serge Dassault, seçmenin seçmen kabininde yalnız olduğunu ve fikrini böyle değiştiremeyeceğini çok iyi biliyor. Kimin kime oy verdiğini sadece oy atan kişi biliyor. Bu olanaksız" diye açıklıyor. Bounouara ise Dassault’dan aldığı 2 milyon Euro’yu Cezayir’de bir maden suyu işine yatırdığını dile getiriyor.

Ancak soruşturma dosyasında Bounouara’nın yanısıra tam bir "seçim mafyası" olan ve yine Essonne bölgesinde bulunan ülkenin en fakir ve suç oranının en yüksek olduğu uyuşturucu batağı Tartarets kentinden Mamadou Kete’ye de, seçmenleri satın alması için 1.2 milyon Euro verdiği iddia ediliyor.

1995 seçimlerinde bu mahalle diğer göçmenler gibi sola değil, kitlesel olarak UMP’ye (Halk Hareketi Birliği) oy vermişti. Kebe, seçimlerden hemen sonra Dassault ailesine tehdit nedeniyle göz altına alınmıştı.

Haberin Devamı

Dassault’nun adresine minyatür bir tabut göndererek, oğlunu öldürmekle tehdit eden Kebe, olayı soruşturan hakimlere, Dassault’nun Tartarets seçmeni üzerinde yaptığı çalışmadan kazandığı parayı ödemediği için tehdit ettiğini açıklamıştı.

Hâkimler, gözaltına aldıkları Senatör Dassault ile Kebe’yi yüzleştirmeyi planlıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!