Fransa'da dünya renkleri

Güncelleme Tarihi:

Fransada dünya renkleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'yi uluslararası festivallerde başarıyla temsil eden SÜMHOTER (Sümer Halk Oyunları Topluluğu), 11 - 15 Temmuz tarihleri arasında Fransa'nın Bray- Dunes Kenti'nde düzenlenen ‘‘Uluslararası Dünya Ülkeleri Geleneksel Halk Oyunları Festivali''ne katıldı. 48 kişilik kadrosuyla, Kına Gecesi- Damat Traşı tablosunu, Silifke, Üsküp, Kars Azeri oyunlarını sergileyen SÜMHOTER, festival çadırını dolduran izleyicilere keyifli saatler yaşattı, en çok alkışı alan ekip oldu. Tayvan, Macaristan, Brezilya, Yugoslavya, İspanya, Etyopya, Makedonya, Rusya, Japonya, Tibet, Gürcistan ve Martinik'in katıldığı festivalde, Türk ekibi sempatik tavırlarıyla da beğeni topladı.

Fransa'da iyi tanınan ve sevilen SÜMHOTER, 1996 yılının kasım ayında, 75 ülkeden uydu aracılığı ile izlenen Jack Marten'in sunduğu TV programına katılmış ve başarısını bir kez daha sergileme fırsatı bulmuştu. İkinci Fransa yolculuğuna 5 Temmuz'da otobüsle çıkan ekip, Yunanistan ve İtalya üzerinden, beş gün süren oldukça maceralı bir yolculukla Fransa'ya ulaştı. Roma'da otobüslerini kaybeden ve sokakta sabahlamak zorunda kalan ekip, yol yorgunluğunu Bray- Dunes'de gördükleri sıcak ilgiyle unuttu. Dünyanın sayılı halk oyunları festivallerinden Bray- Dunes festivaline ilk kez 1994 yılında katılan ve tekrar davet alan SÜMHOTER'i kent halkı eski bir dostu karşılar gibi kucakladı.

Bray- Dunes'te, 70 kilometre uzaklıktaki Calais, 220 kilometre uzaklıktaki Thant Kasabası'nda ve 30 kilometre uzaklıktaki Coudeckerque-Branche şehirlerinde peşpeşe kortejlere katılan SÜMHOTER, yorucu tempoya rağmen birbirinden başarılı gösteriler sergiledi. Çeşitli ulusların, farklı kültürlerin dans ve müzikle kurdukları dostluğun güzelliği bu festivalde de yaşandı. Dünyanın hemen her köşesinden gelen ekipler sıralarını heyecanla bekledi, kendilerinden önce sahne alan ekipleri coşkulu alkışlarla destekledi. Gecenin ilerleyen saatlerinde, farklı diller, dinler, gelenekler kaynaşmış, sadece dostluğun, müziğin, sanatın dili egemen olmuştu.

Festivale katılan ekiplerin 5 gün boyunca yarattığı renk cümbüşünü gökyüzüne taşıyan havai fişek gösterileriyle başlayan Gala Gecesi'nin en duygulu anları ekiplerin festival komitesine ve birbirlerine armağan verdikleri bölümde yaşandı. Türk ekibi, Belediye Başkanı ve Festival Komitesi Onur Başkanı Claude Marteel, Turizm ve Festival Komitesi Genel Başkanı Didier Menneveux, Festival ve Turizm Büro Müdürü Patrıck Schepens'e Türk Bayrağı ve rakının yanı sıra Erzincanlı ustaların el emeği bakır tabaklar armağan etti. Bu arada SÜMHOTER, festivale katılan tüm ekiplerden festival davetleri aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!