Fransa'da bölgesel seçimlerin ilk turundan aşırı sağ lider çıktı

Güncelleme Tarihi:

Fransada bölgesel seçimlerin ilk turundan aşırı sağ lider çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2015 09:18

Paris terör saldırılarının ardından Fransa'da yapılan bölgesel seçimlerin ilk turunu ilk sonuçlara göre aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi (FN) önde bitirdi. Avrupa Birliği ve sığınmacılara karşı politikalarıyla bilinen Ulusal cephe, oyların yüzde 29,5'ini alarak tarihi bir sonuca imza attı. Uzmanlar terör korkusunun sandığa yansıdığı değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Resmi olmayan sonuçlara göre, liderliğini Marine Le Pen'in yaptığı aşırı sağcı FN oyların yüzde 29,5'ini, liderliğini Nicolas Sarkozy'nin yaptığı Cumhuriyetçiler oyların yüzde 27'sini alırken, Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls'in partisi iktidardaki Sosyalist Parti oyların yüzde 23'ünü, Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi Fransa (EELV) ise oyların yüzde 6,5'ini aldı.

Fransada bölgesel seçimlerin ilk turundan aşırı sağ lider çıktı
Ulusal Cephe’nin başkan yardımcısı ve Marine Le Pen’in yeğeni Marion Marechal-Le Pen. Marion Marechal Le Pen, aday olduğu güneydeki Provence-Alpes-Cote d'Azur'daki seçimi kazandı.

FN, partinin lideri Marine Le Pen'in aday olduğu kuzeydeki Nord-Pas-de-Calais-Picardie'de oyların yüzde 43'ünü kazandı. FN ülke genelinde 6 bölgede birinci parti oldu. 

Haberin Devamı

İlk turda ülke genelinde seçime katılım oranı 2010 yılındaki seçimlere göre yükseldi. İlk belirlemelere göre kayıtlı seçmenin yüzde 49'u sandığa gitmedi. Son seçimlerde ilk turda oy kullanmayanların oranı yüzde 53,6 olarak gerçekleşmişti.

Fransada bölgesel seçimlerin ilk turundan aşırı sağ lider çıktı

Genç Le Pen, dedesi ve Ulusal Cephe'nin eski lideri Jean-Marie Le Pen ile birlikte

Seçimlerde 21 bin 500 aday bölgesel yönetimlerde yer alacak bin 600 kişinin arasına girmek için yarıştı. Ülkede 2017 yılında düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin provası olarak görülen seçimlerde 13 bölgenin yöneticileri belirlenecek.

Fransada bölgesel seçimlerin ilk turundan aşırı sağ lider çıktı

Geçmiş yıllarda merkez sağ ile Sosyalistler, Ulusal Cephe'yi saf dışı bırakmak için iş birliği yapıyordu. Ancak eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, ilk sonuçların gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, aşırı sağa karşı ikinci turda Hollande ile ittifak yapmayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Seçimlerde 21 bin 500 aday bölgesel yönetimlerde yer alacak bin 600 kişinin arasına girmek için yarıştı. Ülkede 2017 yılında düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin provası olarak görülen seçimlerde 13 bölgenin yöneticileri belirlendi.

Geçen sene mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en çarpıcı sonuç Fransa’dan çıkmıştı. Ulusal Cephe, beklenmeyen bir çıkış yaparak Fransa’dan Avrupa Parlamentosu’na en fazla sayıda üye gönderen parti olmuştu. 

Bölgesel seçimlerin ikinci turu 13 Aralık Pazar günü düzenlenecek.

Fransada bölgesel seçimlerin ilk turundan aşırı sağ lider çıktı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!