Fransa'da 5 yıl sonra ilk deli dana vakası

Güncelleme Tarihi:

Fransada 5 yıl sonra ilk deli dana vakası
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2016 14:50

Fransa'da 2011 yılında bu yana ilk deli dana vakasına rastlandı.

Haberin Devamı

Fransa Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Belçika sınırı yakınlarındaki Ardennes bölgesinde bir çiftlikte deli dana vakasının görüldüğü bildirildi.

Açıklamada, "5 yaşında ölü bir inekte deli dana vakasına rastlanıldığı Avrupa Birliği Referans Laboratuvarı tarafından teyit edilmiştir" ifadesine yer verildi.

DELİ DANA NEDİR
Halk arasında Deli Dana Hastalığı olarak bilinen Bovine Spongioform Encephalopathy (BSE), 2,5 yaşın üzerindeki sığırlarda görülen ve ölümle sonuçlanan bir hastalık. Yürüme bozukluğunu takiben beyin fonksiyonlarında bozukluk da görülen hayvanlar sersemleşiyor ve diğer hayvanlardan ürkmeye başlıyor. Hastalığın insanlarda görülen şekline Creutzfeldt-Jakob Disease (CJD) deniliyor. Uzun bir kuluçka dönemi olan CJD insanlarda beyin fonksiyonlarının bozulmasına, hızlı yaşlanmaya neden oluyor ve ölümle sonuçlanıyor. Hastalığın en sık rastlanan belirtileri uykusuzluk ve hafıza kaybı. Bu bulguların ardından kısa bir sürede hızlı bir bunama, konuşamama, yürüme zorluğu ve kramplar görülüyor. Hasta 6-12 ay içinde mental ve fiziksel fonksiyonlarını kaybediyor. Ölümle sonuçlanan hastalıkta kesin tanı beyin dokusundan biopsi yapılarak konuluyor. Hastalara şikayetleri azaltan tedaviler uygulansa da hastalığın kesin bir tedavisi henüz yok.

Bakanlığın açıklamasında bunun Avrupa'da 2015 yılından bu yana tespit edilen 3. vaka olduğu aktarıldı.

Bakanlık bu vakanın tüketiciye yansıyacak sonuçlar doğurmayacağını ve durumla ilgili AB Komisyonu ive Dünya Sağlık Örgütünün bilgilendirildiğini duyurdu.

Fransada 5 yıl sonra ilk deli dana vakası


Tarım Bakanlığı, geçen hafta yapılan araştırmalarda deli dana vakasına ilişkin şüpheli bir duruma rastlanıldığını açıklanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!