Fransa Türkiye'de destek arıyor

Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le Irak'ı görüşmek üzere yarın Ankara'ya geliyor. Fransa Irak'ın yeniden yapılandırılmasında Birleşmiş Milletler'in merkezi rol üstlenmesini istiyor ve bu konuda güçlü bir kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Irak'ta savaşın sona ermesinden sonra bölgeye yönelik ilk ziyaretini gerçekleştiricek olan Fransız Dışişleri Bakanı ile başta Irak'ta yaşanan gelişmeler ile ikili ilişkiler ve Türkiye'nin AB üyeliği ele alınacak.

Edinilen bilgiye göre Abdullah Gül'le görüşme talebi Fransa Dışişleri Bakanı de Villepin tarafından geldi. Dominique de Villepin, Nisan ayı başında Brüksel'de gerçekleştirilen NATO toplantısı sırasında Gül ile yaptığı görüşmede, en kısa zamanda Ankara'yı ziyaret etme arzusunu dile getirmişti.

IRAK'IN YENÄ°DEN YAPILANDIRILMASI

De Villepin ile Gül, bir çalışma yemeğinde, Irak'ın idari yapılanması, imarı ve bu ülkeye yapılacak insani yardımlar konusunda görüş alışverişinde bulunacaklar.

ABD'nin askeri müdahalesine karşı çıkan Fransa, Almanya ve Rusya ile birlikte, Irak'ın yeniden yapılanmasında BM'nin merkezi rol oynamasını ısrarla savunuyor.
  Â
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Irak'a komşu ülkelerin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 18 Nisan'da yapılan istişare toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak'ta yeniden yapılanmasının BM şemsiyesi altında gerçekleştirmlesini istediğini söylemişti.

Haberin Devamı

ERMENÄ° SOYKIRIMI Ä°DDÄ°ASI

De Villepin'in ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi açısından da büyük önem taşıyor.

Çünkü, iki yıl önce Fransız Parlamentosu'nun 1914 olaylarını Ermeni soykırımı olarak niteleyen yasayı kabul etmesi, iki ülke arasındaki ilişkilere büyük darbe vurmuştu.

Türkiye, Fransa'nın bu yasayı kabul etmesini protesto amacıyla, dönemin Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal'ı bir süre Ankara'ya çağırmıştı.

De Villepin'in ziyareti, Ermeni Soykırım yasasının çıkmasının ardından Ankara'ya Dışişleri Bakanı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret niteliği de taşıyor. De Vilepen, Şükrü Sina Gürel'in Dışişleri Bakanlığı döneminde Paris'e yaptığı ziyaret sırasında yasanın uygulamada sonuç vermeyeceği sözünü vermişti.

Yarın Ankara'da yapılacak görüşmede Türk tarafı, Fransa'da Ermeni soykırım anıtı dikilmesi gibi bu ülkedeki bazı girişimlerden duyduğu rahatsızlığı dile getirecek.

Haberin Devamı

TÃœRKÄ°YE - AB Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°

Görüşmede, Irak dışında Türkiye-AB ilişkileri ve Kıbrıs konusuyla birlikte ikili ilişkiler de gündeme gelecek.

İkili ilişkilerin siyasi ve ekonomik alanlarda geliştirilmesi olanakları gözden geçirilecek.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci için Kopenhag zirvesi öncesinde Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa'yı ziyareti, ilişkilerin normalleşmesinde ilk önemli adım olmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ile Erdoğan arasındaki görüşme hayli olumlu geçmiş, AKP lideri Paris'ten memmun ayrılmıştı.

ABD KONGRE HEYETÄ° TÃœRKÄ°YE'YE GELECEK
   Â
Bu arada ABD Temsilciler Meclisi üyesi ve Türkiye Dostluk Grubu Eş Başkanı Robert Wexler'in, Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
  Â
Programında değişiklik olmaması durumunda, ABD Kongresi'nden bir heyetle birlikte hafta sonunda İstanbul'a gelecek olan Wexler, burada özel sektör temsilcileriyle biraraya gelecek.
  Â
Wexler ve beraberindeki heyet, 28 Nisan Pazartesi günü Ankara'da temaslarda bulunacak.
  Â
Son olarak Mart ayında Ankara'yı ziyaret eden Demokrat Parti Florida Milletvekili Wexler'in, temasları çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger ile biraraya gelmesi öngörülüyor.

Yazarın Tüm Yazıları