Fransa sıkıyönetimle yeniden tanıştı

Güncelleme Tarihi:

Fransa sıkıyönetimle yeniden tanıştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2005 22:49

Fransa'da göçmen isyanı nedeniyle 1955 tarihli 'özgürlükleri kısıtlayıcı nitelikte' bir kanun tekrar hayata geçiriliyor. Fransız hükümeti, yerel yöneticilere, olağanüstü hal halinde, sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi verdi.

Haberin Devamı

İKİ GENCE SORUŞTURMA AÇILDI

Paris'te savcılar iki gence Fransız gençleri polise karşı isyana teşvik suçlamasıyla soruşturma açtılar. Haklarında soruşturma açılan 16 yaşındaki Fransız ve 18 yaşındaki Ganalı gençler dün başkentte gözaltına alındı. İki genç internet üzerinden insanlara ve mülklere zarar vermeye teşvikten suçlanıyor. Gençler suçlu bulunursa 5 yıl hapis cezası ve 45 bin avro para cezasına çarptırılabilir.

Güneydeki Aix-en-Provence kentinde dün 14 yaşında bir genç sorgulandıktan sonra serbest bırakılmıştı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YETKİSİ

İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, bugün düzenlenen olağanüstü bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Bu tür olaylardan sakınmak için önleyici tedbir amacıyla hareket etme olanağına sahip olacağız” dedi.
  
Sarkozy, hükümetin, olayların gelişimini adım adım izleyeceğini söyledi. Düzenleme, bugün Bakanlar Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağıran Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın kararıyla kesinleşti.

Haberin Devamı

Cezayir Savaşı yıllarına dayanan söz konusu yasa, valilere gerektiğinde sokağa çıkma yasağı getirme hakkı tanıyor.
 
YASAĞA İLK UYGULAMA

Söz konusu yasağın ilk uygulaması ise, karar henüz resmiyete dünüşmeden, dün gece Le Raincy bölgesinde başladı. Bölgede 18 yaşın altındakilere 24.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirildi.

Fransa Başbakanı Dominique De Villepin, ülke geneline yayılan şiddet olaylarını durdurmak üzere 9 bin 500 polis ve jandarma konuşlandırıldığını ve gerekli yerlerde sokağa çıkma yasağı için izin verilebileceğini söylemişti.

SARKOZY: POLİS BASKIN YAPABİLİR

Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, polisin silahların toplanıldığından şüphe ettiği yerlere baskın yapabileceğini açıkladı. Sarkozy, bakanlar kurulunun son günlerde ülke genelinde meydana gelen şiddet olaylarını görüştüğü olağanüstü toplantısından sonra basına bilgi verdi.

“Bakanlar kurulunun, yerel yöneticilere, olağanüstü hal halinde, sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi verdiğini” belirten Sarkozy, ”hükümetin, olayları bastırma konusunda kesin kararlı bir politika izleyeceğini” bildirdi.

Haberin Devamı

Sarkozy, “bakanlar kurulunda alınan son kararlarla birlikte, şiddet olaylarına karşı daha etkili bir biçimde mücadele edebileceklerini” savundu.

İçişleri Bakanı Sarkozy'nin, alınan son önlemlerin etkili bir biçimde uygulanması konusunda bugün yerel yöneticilerle görüşeceği bildirildi. Fransa'da yasalar, hükümete, 12 güne kadar “olağanüstü hal” ilan etme yetkisi veriyor. bu sürenin uzaması halinde parlamentonun onayı gerekiyor.

PARİS BELEDİYESİ: YABANCI TURİSTLERİN CAN GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA DEĞİL

Paris Belediyesi, “banliyölerde meydana gelen şiddet olaylarına rağmen, yabancı turistlerin can güvenliğinin tehdit altında olmadığını” bildirdi.
  
Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ana kadar Paris'e gelen yabancı turist sayısında da azalma olmadığı belirtildi.
  
“Devletin, vatandaşların can ve mal güvenliğini güvence altına alma konusundaki çalışmaların devam ettiği” kaydedilen açıklamada, ”başkentteki tarihi ve turistik yerlerin de korunduğu' ifade edildi.
  
Aralarında İngiltere, Japonya, Avustralya ve Kanada'nın bulunduğu çok sayıda ülke, son şiddet olaylarından sonra vatandaşlarına yaptıkları çağrılarda, Fransa'daki banliyölerin durumunun tehlikeli olduğu uyarısında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!