GeriSeyahat Fransa ’nın en eski noel pazarı Strazburg’da
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Fransa ’nın en eski noel pazarı Strazburg’da

Fransa ’nın en eski noel pazarı Strazburg’da

Noel geldiğinde başkent Paris’e rakip olup kafa tutan nadir Fransız şehirleriden biridir Strazburg. Ülkenin Almanya sınırındaki Alzas bölgesinin başkenti, rengarenk pazarıyla tüm Avrupa’yı kendine çeker. Kasımın son haftasında onlarca işçinin çalışmasıyla kurulur Salzburg Noel Pazarı. El sanatları, yerel tatlar sergilenir. Işıklandırması, meydandaki Noel ağacıyla kıta çapında şöhrete sahiptir. Aynı dönemde belediyenin en güzel süslenmiş balkon, pencere ve vitrine ödül vermesi pazardaki masalsı atmosferi tüm şehre yayar.

Strazburg Noel Pazarı’nın Fransa ’daki meraklısı öylesine çok ki, Devlet Demir Yolları (SNCF) başta Paris olmak üzere, ülkenin birçok şehrinde en işlek caddelere astırdığı panolarla, aylardır “Strazburg’daki Noel pazarını kaçırmayın ” reklamları yapıyor. İnternet siteleri şehre Noel pazarını görmeye gelenlerlere yönelik otel promosyonlarıyla dolup taşıyor.

SLOGANI HOŞGÖRÜ VE İNSAN SEVGİSİ

Ortaçağda 6 Aralık’ta düzenlenen ve St Nicolas adıyla anılan Strazburg Noel Pazarı, yıllar içinde “Çocuk İsa Pazarı ” adını almış. 1570 ’ten itibaren görkemli Strazburg Katedrali çevresinde kuruluyor. Geçmişte Noel’den birkaç gün önce kurulurm uº. Şimdilerde 26 Kasım’da açıyor kapılarını. Pazarın bugünkü boyutlarına ulaşması 1990 ’ı bulmuş. 300 kulübe ile 12 meydanda gerçekleştirilen pazar, bugün neredeyse bütün şehri kaplıyor. Baharatlar, tarçın, sıcak şarap ve Alzas ’a özgü Noel bisküvisi “bredle” kokularının birbirine karıştığı pazar yeri, Noel süslemeleri, Hz. İsa ’nın doğumunu sahneleyen heykel enstelasyonları, çeşit çeşit seramikler, masa örtüleri, dekorasyon objeleri ve el yapımı oyuncaklarla binbir renge bürünüyor. Şehirde ayrıca 20 yıldır “Noel’in başkenti Strazburg ” sloganıyla yüzlerce gösteri gerçekleştiriliyor: Kiliselerde konserler, sergiler, dayanışma faaliyetleri düzenleniyor. Zaten buradaki Noel pazarının sloganı en baştan itibaren “hoºgörü ve insanseverlik ” olmuº.
Strazburg Noel Pazarı ’nın en büyük özelliği çok iyi ışıklandırılmış bir şehirde gerçekleştirilmesi. Akşamın inişiyle rengarenk ve büyülü bir atmosfere dönüşen kentin vitrinleri, sokakları, meydanları ışıl ışıl. Strazburg ’un “Avrupa’nın en iyi ışıklandırılmış şehri ” unvanını taşıması boşuna değil yani. 31 Aralık’ta kapanan pazarın gözdesi ise, her yıl yaklaşık 30 metrelik bir çam ağacının süslenmesiyle hazırlanan ve Kleber Meydanı’na dikilen Noel ağacı. Bu, Avrupa ’nın Noel için süslenmiş tek doğal ağacı.

YILIN KONUĞU İSVİÇRE

Her yıl farklı bir ülkeyi davet eden Strazburg Noel Pazarı’nın bu yılki konuğu İsviçre. Gutenberg Meydanı ’nda yer alacak programda, İsviçre ’nin farklı kantonları üzerine sergiler, konserler, folklorik danslar ile geleneksel tatlar ve zanaat ürünleri var.
St. Thomas Meydanı ise çocuklara ayrılmış. 2009 ’dan beri “çocuk köyü” baºlığıyla yapılan etkinlikte Noel gösterilerine, masal okumanın yanı sıra, eğlenceli ve pedagojik her türlü aktiviteye yer veriliyor. Bir paten pisti de dahil bu köye. Pistin yeri ise Chateau Meydanı.
Gutenberg sayesinde basım faaliyetinin beºiği olan Strazburg pazarında kitaplara da yer var. Kitapçılar ve koleksiyonerler Starzburg ile dahil olduğu Alzas bölgesi ve buralardaki Noel geleneğine adanmıº en güzel eserlerini, kartpostal ve antika gravürlerini sergiliyor.

ÜCRETSİZ 50 KONSER, GÖSTERİ

Pazar yeri, çam ağacının dibinde ve ºehrin baºta katedrali olmak üzere bütün ºapel ve kiliselerinde verilen konserlerle iyice renkleniyor. Orkestralar, korolar, gospeller Noel ºarkıları ve müzikleri ile canlandırıyor ºehri. Bu yıl 50 kadar konser ve gösteri var, çoğu ücretsiz. Katedralde bir konsere giderseniz, 18’inci yüzyıl tarihli Napoli iºi kreºleri kaçırmayın. Ayrıca katedralde 17’nci yüzyıl tarihli ve Meryem Ana ’nın hayatından sahneler sunan eşsiz 14 halı sergileniyor, mutlaka görün! Alzas tatlarını merak ediyorsanız Meuniers Meydanı ’ndaki “Alzaslı Küçük Üreticiler ”ce hazırlanan standlara uğrayın, Austerlitz Meydanı ’ndaki “Bredle Pazarı ”nı da sakın gözden kaçırmayın. Bölgede sadece Noel döneminde hazırlanan bu bisküviler mutlaka denenmesi gereken tatlardan.
Bu arada belirtelim: Strazburg Noel Pazarı, belediyenin açtığı “Pencereler ve vitrinler ºenlikte ” baºlıklı yarıºmayla bu yıl daha da renkli! 8 Ocak ’a kadar sürecek yarışmada 2011 Noel ’i için en iyi süslenmiº pencere, balkon, ev cephesi ile vitrin sahiplerine ödüller dağıtılacak. Yarıºmanın katılımcıları tabii ki Strazburg ve çevresindeki mahallelerde oturanlarla, ºehir merkezindeki esnaflar...

FRANKOFONLARA ÖZEL TURLAR

* Strazburg Turizm Ofisi, Noel pazarını görmeye giden ziyaretçilerini konferanslı turlarıyla ağırlıyor. Turlar ofisin katedral meydanındaki bürosu önünden başlıyor (17, Place de la Cathedrale). Biletler yetişkinlere 6,80, çocuklara 3,40 Euro.
* Noel parkuru: Alzas bölgesi, özelde Strazburg’un Noel geleneklerini öğrenmek için iyi bir fırsat. Noel’in yanı sıra mutfak gelenekleri, baharatlı ekmek, kaz ciğeri ezmesi, geleneksel el sanatlarına kadar birçok konu anekdotlarla anlatılıyor. (17 Aralık’a kadar her cumartesi saat 16.30’da.)
* Gece turu: Avrupa’nın en iyi ışıklandırılmış şehrinde gecenin büyüsüyle tanışacaksınız. (23, 30 Aralık, saat 18.30’da.)
* Katedral ve eski şehir: Aralık boyunca her gün Strazburg Katedrali ile Grande-Ile’in merkezindeki sıradışı sokaklarda bir tur düzenleniyor. Saat 15.00’da başlıyor, cumartesi saat 16.30’da ek tur mevcut.

MÜZELER HAREKETLENDİ

* Alzas Müzesi: 30 Aralık’a kadar cuma, cumartesi ve pazar saat 18.00-20.00 arası bedava noel turları sunuyor. Amaç geçmişin noellerini anlatmak.
* Ruhların Avrupa’sı ve gizemin büyüsü (1750-1950): Strazburg Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi’nde açılan sergide 25 ülkeden gelen 500 eser, 150 bilimsel obje ve 150 kitap ile yüzlerce doküman çerçevesinde, Avrupa’daki sanatçı, düşünür ve bilimadamlarının gizemin büyüsüne nasıl kapıldığı anlatılıyor. Kentte bugüne kadar açılan en önemli sergi... 12 Şubat’a kadar sürüyor.

False