Fransa Kupası'nda 'ırkçı afiş' krizi

Güncelleme Tarihi:

Fransa Kupasında ırkçı afiş krizi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2008 10:27

Fransa Lig Kupası finalinde açılan 30 metrelik afiş ırkçılık krizi çıkardı. Paris Saint Germain (PSG) taraftarları, rakipleri Lens takımının bölgesini hedef alarak "Pedofiller, işsizler, melezler: Kuzey'e hoş geldiniz" yazılı afiş açınca Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, soruşturma başlattı. Polis de el konan afişteki DNA izlerinden hazırlayanları yakalamak için harekete geçti.

Haberin Devamı

Fransız M6 kanalına göre sezon sonunda küme düşmesi beklenen PSG, Lens'la oynadığı maçta rakibini 90+3'te attığı golle 2-1 yendi ve kupayı tarihinde üçüncü kez evine götürdü. Stade de France'ta oynanan finalde, Paris tribünlerinde kuzey ekibi Lens'a ithafen yazılan "Sübyancılar, işsizler, ensestçiler: Ch'tilere hoş geldiniz" pankartı göze çarptı. Son dönemde Fransa'da 3.5 kişi ile gişe rekorları kıran 'Bienvenue chez Les Ch'tis'teki Ch'tis ülkenin kuzey bölgelerinde yaşayanlara verilen lakap. Lakabı takan, bu bölge sakinlerini fazla köylü, fazla depresif, fazla intihara meyilli bulan Paris ve Güney kıyılarında yaşayanlar. Endüstri devrimi sonrası fabrikalar kapandığından işsizlik oranının, alkol tüketiminin ve iç kapatıcı yağmurun en bol olduğu bölgeler bunlar ve bu yüzden de Paris'in ve Cote d'Azur'un parıltısıyla tam bir tezat oluşturuyor ve bu yüzden alay konusu oluyorlar. Maçta açılan pankart bu filme gönderme yaparken futbol camiasını altüst ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Pankart üzerine Lens Belediye Başkanı Guy Delcourt, bu olayı mahkemeye taşıyacağını belirtirken Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Adalet Bakanı Dati, Gençlik ve Spor Bakanı Laporte ile görüştüğünü ve desteklerini aldığını açıklarken stat güvenlik görevlilerinin pankartı kaldırmak için yeteri kadar acele etmediğini söyledi.

Lig Başkanı Thiriez de kışkırtıcı ve ırkçı içeriği nedeniyle Disiplin Kurulu'nu harekete çağırdı ve pankartı açanların kimliklerinin belirlenmesini istedi. Biletler numaralı olduğu ve satın alınırken kimlik gerektiği için bu çok zor bir iş değil. Paris Başkanı Alain Cayzac, France 2 kanalına çıkarak Lens taraftarlarından resmi olarak özür diledi ve pankartın zaferi gölgelediğini açıkladı. Lyon Başkanı Jean-Michel Aulas da, "Bu bir organizasyon sorunu değil, toplumsal bir sorun. Kulüpleri cezalandırmak çözüm değil, statlarda daha dikkatli olmalı, bu olayları meydana gelmeden önlemeliyiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!