Fransa İslam Konseyi’ne Türk başkan

Güncelleme Tarihi:

Fransa İslam Konseyi’ne Türk başkan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2017 23:47

Fransa’daki Müslüman toplumu temsil eden Fransa İslam Konseyi adlı kuruluşun başkanlığına ilk kez bir Türk getirildi. Ahmet Oğraş, “Beni bekleyen sorunlar var ve bu sorumluluğumun farkındayım” dedi.

Haberin Devamı

FRANSA’da yaşayan 7 milyon civarında Müslüman adına devlet ve hükümet yetkililerine karşı muhatap olması için 2003 yılında eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde Nicolas Sarkozy İçişleri Bakanı iken kurulan “Fransa İslam Konseyi - Le Conseil Français du culte Musulman -CFCM” başkanlığına 14 yıl sonra Türk işadamı Ahmet Oğraş getirildi. Konsey Fransa’daki Cezayir, Fas, Tunus, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ile diğer ülke Müslümanlarını temsil ediyor ve başkanlığını bugüne kadar Cezayir ve Faslılar bırakmıyordu.

Oğraş Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Fransa İslam Konseyi Fransa’daki tüm Müslümanları temsil ediyor. Başkanlığın Türkiye’ye devredilmemesi için çok uğraştılar, kulis faaliyetleri yürütülerek aleyhimde karalama kampanyası düzenlediler. Bunu malum cemaat mensuplarını da kullanarak yaptılar ama başaramadılar” dedi. Ahmet Oğraş, “Nüfusu 3 milyonu bulan Cezayir asıllılar kadar olmasa bile buradaki Müslüman Türklerin sayısı 650-700 bin civarındadır. Beni bekleyen sorunlar var ve bu sorumluluğumun farkındayım.

Haberin Devamı

‘GÜÇLÜ VE DİNAMİK YAPI’

Ben hantal bir yapısı olan konseyi güçlü ve dinamik bir yapıya kavuşturmayı ve faaliyetlerini artırarak daha sağlam bir yapı kurmayı hedefliyorum. Müslüman coğrafya adına güçlü bir dinamizm yakalayacağımızı düşünüyorum. Bunu hem Türk halkı hem Fransız halkı hem de Müslüman coğrafya adına yapacağım. Bakın örneğin imam sorunu var, imamlar ilgili ülkelerden tayinle Fransa’ya gönderiliyor. Türkiye ya da başka ülkelerden gelen imamlar buradaki sorunları bilemez. Zaten büyük bölümü dil de bilmiyor. Bunun değişmesi ve İmamların Fransa’da yetişmesi gerekir. Sarkozy’den 10 yıl sonra ilk kez 20 Haziran’da Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı (Emmanuel) Macron ‘Fransa İslam Konseyi’nin iftar yemeğine katıldı.

İftarda İçişleri Bakanı Gerard Collomb, bazı Fransız siyasetçiler ve dini liderlerle Paris Büyükelçimiz İsmail Hakkı Musa ile biz Konsey yöneticileri aynı masada oturduk. Macron da konuşmasında imamların yurt dışında eğitim almalarının artık mümkün olmadığını, imamların ülkede Fransa Cumhuriyeti’nin değerlerine uygun bir şekilde eğitimi alması gerektiğini, bu konuda Fransa’daki birçok üniversitenin imamlara eğitim vermek için hazır olduğunu ve devletin de bunu desteklediğini ifade etti. Ben de aynı görüşteyim ve bu sorunun çözüme kavuşması için çalışacağım” dedi. 

Haberin Devamı

İKİ YIL GÖREV YAPACAK

Fransa İslam Konseyi başkanlığının ilk kez Türklere verildiğinin altını çizen Ahmet Oğraş “3 yaşında Fransa’ya geldim şimdi 46 yaşındayım ve bir Türk işadamı olarak hep Türkiye-Fransa ilişkilerinin düzelmesi için uğraştım. Bir süre ‘Avrupa Demokratlar Birliği’ başkanlığını yürüttüm. Tamam, ilahiyatçı değilim bu doğru ama ben şirket tecrübelerimle konseye profesyonelliği getireceğim. Bir defa yönetim şeklinin değişmesi, devamlı çalışacak personelin ve gerçek bir bütçenin olması gerekir. 1 Temmuz 2017 itibarıyla Fransa İslam Konseyi başkanlığına getirilen ve iki yıl bu görevde kalacak olan Oğraş, bundan önce Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayan Müslüman Türklerin dini, sosyal ile kültürel ihtiyaçlarını karşılamak ve ibadethaneleri yönetmek için Türk Diyanet işlerine bağlı, kısa adı DİTİB olan  ‘Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin kurduğu “Fransa Müslüman Türkler Koordinasyon Komitesi’ başkanıydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!