Fransa Başbakanı Valls: Paris saldırıları Suriye'den planlandı

Güncelleme Tarihi:

Fransa Başbakanı Valls: Paris saldırıları Suriyeden planlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2015 22:46

Paris'i kana bulayan IŞİD üyelerinden hayatta kalanlar ve onların suç ortaklarını arama çalışmaları sürerken, Fransa, terör örgütünün Suriye'deki fiili başkenti Rakka'ya bomba yağdırdı. Öte yandan, Fransa polisi tarafından 'ana şüpheli' olarak kimliği yayınlanan 26 yaşındaki Salah Abdeslam'ın, saldırı sonrası Belçika sınırında polis tarafından durdurulup salındığı ortaya çıktı. Fransa Başbakanı Manuel Valls, saldırıların Suriye'den planlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Fransa Savunma Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'den kalktığı belirtilen 12 savaş uçağının 20 bomba bıraktığını açıkladı. Operasyonda; IŞİD'in kumanda ve kontrol merkezi, cephanelik, eğitim kampı ile militan alım merkezinin vurulduğu duyuruldu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın saldırılar nedeniyle katılamadığı Antalya'daki G-20 Zirvesi'nde ülkesini temsil eden Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rakka'da IŞİD'e karşı saldırı düzenleme kararının 'politik' olduğunu ve Fransa'nın artık "atak ve aktif" olması gerektiğini söyledi. 

Fransa Başbakanı Valls: Paris saldırıları Suriyeden planlandı

Fransız savaş uçaklarının Rakka'ya yağdırdığı hassas güdümlü JDAM bombalarının üzerinde "Paris'ten sevgilerle" yazdığı görüldü.

Haberin Devamı
ÜRDÜN'DEN IŞİD'E MESAJLI BOMBA

BAŞBAKAN VALLS: SALDIRILAR SURİYE'DE PLANLANDI

Fransa Başbakanı Manuel Valls, bugün RTL radyosuna yaptığı açıklamada, saldırıların Suriye'den planlandığını söyledi. Teröristlerin tekrar saldırıda bulunabileceğini belirten Valls, Fransa'nın yıllarca terör tehdidi altında yaşamak zorunda kalacağını ifade ederek, daha vahşi saldırılara hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre; Fransa istihbarat servisinin yazdan bu yana bazı saldırıları önlediğini söyleyen Valls, polisin Fransa'da ve Avrupa'nın diğer yerlerinde saldırı hazırlıkları yapıldığını bildiğini aktardı. 

Fransa Başbakanı Valls: Paris saldırıları Suriyeden planlandı

İŞTE FRANSA'NIN VURDUĞU RAKKA

POLİS DURDURUP BIRAKTI

Cuma gecesi Paris'te 129 kişiyi katleden radikal dinci grubun hayatta kalan üyeleri ve suç ortaklarını arama çalışmaları sürüyor. Fransız polisi, ana şüpheli olarak 26 yaşındaki Salah Abdeslam'ın ismini belirledi. Abdeslam'ın saldırı sonrasında Belçika sınırında polis tarafından durdurulup salındığı bildirildi.

İddiaya göre; Cumartesi günü polis, Belçika sınırında Abdeslam'ın içinde bulunduğu aracı durdurdu. Sorgulanan ve evrakları kontrol edilen şüpheli, beraberindeki iki kişiyle birlikte salındı. Brüksel doğumlu Abdeslam için uluslararası yakalama kararı çıkarıldı. 

Haberin Devamı

Fransa Başbakanı Valls: Paris saldırıları Suriyeden planlandı

Polis, Abdeslam'ın "tehlikeli" olduğunu belirtti ve görenlerin kesinlikle müdahale etmemesini istedi.

Salah Abdeslam'in, 89 kişinin hayatını kaybettiği Bataclan konser salonunun yanında bulunan ve saldırganlar tarafından kullanıldığı düşünülen Volkswagen Polo marka siyah aracı kiraladığı belirlendi. Bir Fransız polis yetkilisi, dünyayı şoke eden olayla ilgili tutuklamalardan en az birinin, söz konusu aracın içinde bulunan ve Belçika'dan alınan bir park bileti sayesinde gerçekleştirildiğini söyledi. Bir başka polis yetkilisi ise Paris'in banliyösü Montreuil'de bulunan ve saldırılarda kullanıldığı belirlenen Seat marka araçta da üç Kalaşnikof buluduğunu söyledi. 

Fransa Başbakanı Valls: Paris saldırıları Suriyeden planlandı

Saldırılarda kullanıldığı düşünülen Volkswagen Polo marka siyah aracı Salah Abdeslam'in kiraladığı belirlendi.

POLİS İSİMLERİ BELİRLİYOR

Haberin Devamı

Associated Press'in sabah saatlerinde geçtiği habere göre; polis intihar bombacılarından ikisinin ismini daha belirledi. Kamuoyuna açıklama yapma yetkisi bulunmadığı için gizlilik kaydıyla konuşan bir yargı kaynağı, polisin, Stade de France stadyumuna yönelik saldırıyı gerçekleştiren üç intihar bombacısından birinin 20 yaşındaki Bilal Hadfi olduğunu belirlediğini aktardı.

Aynı kaynak, Voltaire Bulvarı'nda bir barın yanında kendini patlatan saldırganın ise 31 yaşındaki Brahim Abdeslam olduğunu söyledi. Brahim Abdeslam, polis tarafından salındığı ortaya çıkan Salah Abdeslam'ın ağabeyi. 

SALDIRILARIN BEYNİ TESPİT EDİLDİ

Öğle saatlerine doğru gelen haberlerde ise iki saldırganın ismi daha netleşti. 28 yaşındaki Fransa vatandaşı Samy Amimour ve Suriyeli Ahmed El Muhammed. Amimour'un Bataclan'daki katliama karıştığı belirtilirken, İdlibli olan ve Stade de France stadyumu önünde kentini patlatan Muhammed'in ise Suriye pasaportu taşıdığı ifade edildi.

Yetkililer, Muhammed'in taşıdığı pasaportun orijinal olup olmadığının teyit edilmediğini açıkladı. Amimour'un ise "19 Ekim 2012'de Yemen'de planlanan bir eylemden dolayı terör soruşturması geçirdiği, 2013'te denetimli serbestlik şartlarını ihlâl edince hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarıldığı" belirtildi.

Fransız yetkililer, Paris saldırılarının 'beyni' olduğundan şüphelenilen bir isim açıkladı. AP'nin haberine göre; Belçikalı Abdelhamid Abbaoud'un saldırıların talimatını verdiği ve şu anda Suriye'de olduğu düşünülüyor. 

Konser saldırısını gerçekleştirenlerden birinin 29 yaşındaki Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Omar Ismail Mostefai (Ömer İsmail Mustafa) olduğu açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Fransa polisi tarafından şimdiye kadar açıklanan şüpheli isimleri ve akıbetleri şöyle:

Salah Abdeslam, 26 - Polis tarafından aranıyor
Mohammed Abdeslam - Belçika'da tutuklandıktan sonra bugün serbest bırakıldı
Brahim Abdeslam, 31 - Voltaire Bulvarı'nda kendini patlattı
Ismail Omar Mostefai, 29 - Bataclan konser salonunda öldü
Bilal Hadfi, 20 - Stade de France stadyumunda öldü
Samy Amimour, 28 - Bataclan'da kendini patlattı
Ahmed el Muhammed - Stade de France'da kendini patlattı
Abdelhamid Abbaoud - Şu anda Suriye'de
Diğer iki saldırgan - Saldırılar sırasında öldü ve kimlikleri açıklanmadı

Fransa Başbakanı Valls: Paris saldırıları Suriyeden planlandı

Fransa polisi, İsviçre sınırındaki Saint-Julien-en-Genevois kasabasında ülkeye giriş yapan araçları kontrol ediyor. 

FRANSA'DA BASKINLAR SÜRÜYOR

Haberin Devamı

Başbakan Valls, Cuma günkü saldırılardan bu yana radikal dincilere karşı 150'yi aşkın baskın düzenlendiğini açıkladı. Fransa'dan son gelen haberlere göre; katliamı soruşturan polis, Paris'in banliyösü Bobigny'da şafak baskınları düzenledi. 

Lyon'da bir polis kaynağı, kentte 13 operasyon yapıldığını ve cephanelik ele geçirildiğini aktardı. AFP'nin haberine göre; Lyon'daki baskınlarda roket fırlatıcı, bir Kalaşnikof tüfek, kurşun geçirmez yelek, silahlar ve muharebe teçihizatı ele geçirildi.

Polis, ülkenin güneybatısında bulunan Toulouse kentinde de baskınlar düzenledi. Savcının ofisinden yapılan açıklamada burada en az üç kişi tutuklandı.

Güneydoğu kenti Grenoble'daki operasyonlarda ise birçok gözaltı yapılırken, silahlar ve bir miktar para bulundu.

 

O KADININ AKIBETİ BELLİ OLDU: Paris saldırıları esnasında çekilen birbirinden vurucu görüntüler yayınlandı. Bunlar arasında en unutulmazı ise Le Monde muhabiri Daniel Psenny'ye aitti. Fransız gazetecinin Bataclan konser salonunun acil çıkış kapısına bakan evinden çektiği görüntülerde bir kadın, ikinci kat penceresinden sarkmış, bağırıyordu: "Hamileyim! Kendimi bırakacağım. Lütfen bana yardım edin..." Dünyayı yasa boğan katliamın en etkili yayınlarından birine konu olan hamile kadının akıbeti ise merak konusuydu. Fransız TF1 televizyonunun Bataclan'da bulunan tanıklara dayandırarak hazırladığı haberde, söz konusu kadının Eagles of Death Metal konserini izlemeye gelen başka bir seyirci kadın tarafından kurtarıldığı belirtiliyor.

 

 

 

 





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!