Fransa ile kriz yaşıyoruz ama...

Güncelleme Tarihi:

Fransa ile kriz yaşıyoruz ama...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2011 16:30

Fransa, Ermeni soykırım iddialarını reddedenlerin hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin yasayı görüşüyor.

Haberin Devamı

Türkiye ile Fransa müthiş bir diplomatik kriz yaşıyor. 

Ancak bu ilk değil:

Aynı yasa 2005 yılında İsviçre de çıkarmıştı. O yasa hala yürürlükte. Hatta, yasa uyarınca Türkiye vatandaşları hakkında mahkumiyet kararı bile verildi. Halen Ergenekon zanlısı olarak hapiste bulunan Doğu Perinçek de, Tarih Kurumu Başkanlığı’nın ardından MHP milletvekili olan Yusuf Halaçoğlu da, bu yasanın kurbanı oldu. Perinçek’e ceza verildi, Halaçoğlu hakkında soruşturma açıldı İsviçre adli makamları tarafından. Perinçek de konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürdü. AİHM’deki bu dava halen devam ediyor.

Peki ne yaptık İsviçre’ye tepki olarak?
O günlerde Bern’de görev yapan Türkiye Büyükelçisi acilen geri çağrıldı. İsviçre, “hiçbir devlet ihalesinin verilmeyeceği” kırmızı listeye alındı. Sivil toplum kuruluşlarından birbiri ardına boykot çağrıları geldi, Türk hükümet yetkilileri her fırsatta İsviçre’yi kınadı.

Haberin Devamı

Yasa, İsviçre’de hala yürürlükte.

Yasa yürürlükte olmasına rağmen, zaman içinde İsviçre ile ilişkiler normalleşti.

Ve son gelişme;
Türkiye’nin “soykırımı inkar etmenin suç sayıldığı yasayı görüşen” Fransa’ya uyarılar yaptığı, tepkiler gösterdiği bu günlerde:

İsviçre’nin Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter Ankara’ya gelecek.

İsviçreli Bakan, Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl yaptığı, bu yılki de yarın başlayacak  “Büyükelçiler Konferansı”na konuşmacı olarak çağrıldı. Ankara’da, dünyanın dört bir tarafında görev yapan Türk Büyükelçilere hitaben konuşacak...

Fransa’da söz konusu yasa geçecek mi, henüz belli değil.

Ama geçse bile, birkaç yıl sonraki Türk Büyükelçiler konferansında Fransa Dışişleri Bakanı’nı konuşmacı olarak görmek sanırım sürpriz olmaz…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!