Fransa’da yapılan GDO deneyi

GDO’nun (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ve GDO’lu yemlerle beslenen hayvanların insan sağlığını olumsuz etkileyip etkilemediği uzun süredir tartışma konusu.

Haberin Devamı

Tüm dünyada konuyla ilgili araştırmalar yapılıyor. Son olarak Fransa’da Caen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gilles-Eric Seralini’nin yaptığı araştırmaysa oldukça dikkat çekici. İki yılda tamamlanan araştırmada GDO’ların tümör ve kanser oluşumuna neden olduğu ortaya çıktı...
Greenpeace sorumlusu Tarık Nejat Dinç, bu deneyin sonuçlarını şöyle değerlendiriyor: “Bugüne kadar hep kısa süreli klinik testlerin GDO’ların etkilerini ortaya koymayacağını savunduk. Ancak biyoteknoloji şirketleri icat ettikleri GDO’ları sadece üç aylık klinik testlere tabi tutuyorlardı. GDO’lara verilen izinler de bu testlere dayandırılıyordu. Oysa Seralini’nin deneyinde farelerde 13. aydan sonra kanser vakaları görülmeye başlanmıştır. Bu araştırma, üç aylık klinik çalışmalara dayandırılarak verilen tüm GDO izinlerinin kategorik olarak iptalini gerektirmektedir.”
Gıda güvenliği çok önemli. Konuyla ilgili pek çok yeni araştırma yapılıyor. Benim görevimse bu araştırmaları sizlerle paylaşmak.

Haberin Devamı

Kuru börülce salatası

Kuru börülceyi iyice yıkayıp süzün ve orta boy tencereye koyun. Üzerine 8 su bardağı su ekleyip börülceler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Börülceyi süzüp haşlama suyundan 3 yemek kaşığı kadar ayırın. Süzülen börülceyi derin bir tabağa aktarın. Çok ince kıyılmış yeşil soğan ve maydanozu ilave edin. Salatalık turşularını tavla zarı formunda doğrayıp börülcenin üzerine ekledikten sonra karıştırın.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; ayırdığınız haşlama suyunu derin bir kaba aktarın. Zeytinyağı, nar ekşisi (sirke de kullanabilirsiniz) ve dövülmüş sarmısağı bir kaseye koyun. Tuz ve pul biberi serpip çatal yardımıyla iyice çırptıktan sonra salatanın üzerine gezdirin. İyice karıştırdıktan sonra servise sunun. İsterseniz üzerini yeşil ya da siyah zeytinle süsleyebilirsiniz.
Not: Mersin, Çukurova ve kıyı Ege yörelerinin bu meşhur salatasına nar ekşisi yerine tahin ekleyerek farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz. Ben bu salataya kırmızı soğanı çok yakıştırırım. İsterseniz bir adet kırmızı soğanı incecik yarımaylar halinde doğrayın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ve kırmızı biber serpip yoğurarak yumuşatın. Sonra börülcenin üzerine ilave edip servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 su bardağı kuru börülce
- 5-6 adet taze yeşil soğan
- 1 demet maydanoz
- 2 adet salatalık turşusu
(3-4 adet kornişon turşusu da kullanabilirsiniz)
Sos için;
- Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sızma zeytinyağı
- 2 diş dövülmüş sarmısak
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
(2 yemek kaşığı sirke de kullanabilirsiniz)
- 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları