Fransa’da lobi şirketini devreye soktu, TOBB ETÜ nüfus hareketine bakacak

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başkan Yardımcıları Tanıl Küçük ve Murat Yalçıntaş ile Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu, önceki gün öğleden sonra Fransa Senatosu’nun izleyici bölümüne gitti.

Haberin Devamı

Amaçları soykırımı inkar edenlere hapis ve para cezası öngören yasayla ilgili Senato’daki oturumu izlemekti. İzleyici bölümünde yer alabilmek için Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da devreye girmiş sınırlı sayıda sandalye ayarlanabilmişti.
Aynı şekilde Ermeni diasporasının temsilcileri de Senato’daki izleyici bölümünde yerlerini almışlardı. Ancak, Türkler’in oturduğu tarafta ön sıranın boş bırakılması dikkati çekti. Bunun üzerine Fransız vatandaşı bir Türk avukat hemen itiraz etti:
- Ön sırayı bize kapatamazsınız. Orayı da izleme sırasında kullanmak istiyoruz.
İtiraz işe yaradı, ön sıra da böylece açıldı. Ardından yasayla ilgili lehte-aleyhte konuşmalara geçildi. Yasanın Senato’dan geçmesini isteyen senatörlerin kullandığı argümanların başında Hrant Dink’in öldürülmesi ve onun geçmişte yaptığı açıklamalar yer aldı:
- Hrant Dink, “Türkiye, bizi ancak sıkıntılı günlerde hatırlıyor” derdi. Zaten onun öldürülmesi bile, Ermeniler’in yaşadığı baskıyı ortaya koymaya yetiyor.
Zeynep Necipoğlu, bu sözü duyar duymaz, Hisarcıklıoğlu’nun kulağına eğildi:
- Fransa, bu tasarıyı 2006 yılında ilk gündeme getirdiğinde Türk-Fransız Ticaret Derneği bir imza kampanyası başlatmıştı. Tasarıya karşı çıkılan kampanyaya ilk imza verenlerden biri Hrant Dink’ti.
Hisarcıklıoğlu, Küçük, Yalçıntaş ve Necipoğlu, senatodaki oturumu önergelerin oylanmaya başladığı ana kadar, saat 20.00’ye kadar izledi. Sonra da Türkiye’ye dönmek üzere havaalanına hareket etti.
Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki 4 kişilik ekibin Fransız Senatosu’ndaki oturumu izleme planını cuma günü TOBB basın danışmanlarından Murat Oray haber verdi:
- 1 ay iki gün önce Rifat Bey, yardımcıları Tanıl Küçük ve Murat Yalçıntaş ile Zeynep Necipoğlu Paris’e gidip, tasarının Fransız Meclisi’ndeki görüşmeleri öncesinde Fransız iş dünyası örgütleriyle görüşmeler yapmıştı. Pazar akşamı hareket edilecek. Sizi de bekliyor.
Pazar akşamı saat 19.00’da Paris’e doğru yola çıktığımızda Hisarcıklıoğlu 1 ay 2 gün boyunca neler yaptıklarını aktardı:
- Fransa’da çok iyi bir lobi şirketiyle çalışmaya başladık. Bunun faydasını da gördük. Senatörlerle birebir temasa geçip Türkiye’nin tezini anlattılar. Ayrıca, Türk-Fransız Ticaret Derneği, Türkiye’deki Fransız sermayeli şirketlerin de desteğiyle tüm senatörlere mektup yolladı.
Hisarcıklıoğlu, dönüş yolunda da bir başka bilgiyi paylaştı:
- Ermeni diasporası 2015 yılı için çok sıkı hazırlanıyor. Bizim de harekete geçmemiz, onların tezlerine tarihi, bilimsel verilerle karşı durmamız gerekiyor. Biz TOBB ETÜ’de (Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi) bu konular üzerinde araştırma yapacak bir enstitü kurmaya karar verdik. Üniversite Mütevelli Heyeti bu kararı çıkardı. Enstitü hızla devreye girecek.
- Enstitünün adı nedir? Neler yapacak?
- Adı henüz netleşmedi. Enstitü, “Nüfus hareketleri etüt merkezi” gibi çalışacak. Geç Osmanlı dönemi (19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başı) nüfus hareketlerini araştıracak. Bu amaçla yurtdışındaki genç yabancı araştırmacıların çalışma yapmasını istiyoruz. Bunun için de burs vereceğiz.
- O araştırmalarla hedefiniz ne?
- Yabancıların gözüyle ortaya çıkan araştırma dökümanlarının kitap olarak yayınlanmasını hedefliyoruz.
Başta TOBB olmak üzere iş dünyasının Fransa’daki muhataplarını, Türkiye’deki Fransız şirketlerini harekete geçirme çabaları yasanın görüşülmesi sürecinde çok yoğun şekilde sürdü. Sonucu etkilemeye yetmese de, Fransa kamuoyunda, Parlamento ve Senato’da sesleri duyuldu...
TOBB ETÜ’de kurulacak enstitü de “gerçekleri” ortaya koyacak bir yol açacak gibi görünüyor...

Haberin Devamı

Lobi şirketi Anayasa Mahkemesi sürecinde yine devrede olacak

Haberin Devamı

PAZARTESİ günü öğleden sonra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başkan Yardımcıları Tanıl Küçük ve Murat Yalçıntaş’la Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu Fransız Senatosu’nda görüşmeleri izlerken, biz de bir süre Türk derneklerinin eylemine katılanlarla konuştuk.
Pazartesi gecesi saat 22.20’de Paris’ten Ankara’ya doğru hareket ettiğimizde artık işin rengi belli olmuştu. Hisarcıklıoğlu’na sorduk:
- Fransa’da anlaştığınız lobi şirketi bundan sonra ne yapacak?
- Hem Büyükelçimiz Tahsin Burcuoğlu, hem de Paris Ticaret ve Sanayı Odası Başkanı Pierre Simon, Anayasa Mahkemesi sürecinin de önemli olduğunu belirtiyor. Lobi şirketi bu noktada çalışmalarını sürdürecek.
Hisarcıklıoğlu, süreci anımsattı:
- Bu süreçte Türkiye’nin yanında tavır alan 86 senatör oldu. Onlardan 60’ı imza koyup, yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabilir. Bunun 48 saat içinde yapılması gerekiyor. Lobi şirketimiz hemen bunun için devreye girecek.

Haberin Devamı

Türk diasporası ilk kez sesini yükseltti

RİFAT Hisarcıklıoğlu, Paris’te geçen hafta gerçekleşen geniş katılımlı mitinge değindi:
- Bizim Dünya Türk İş Konseyi adı altında örgütlediğimiz yurtdışındaki işadamlarının “Türk diasporası” olarak hareket edebileceğinin ilk örneği Paris’te sergilendi.
- O mitingi TOBB olarak siz mi örgütlediniz?
- Hayır... Ancak, Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) çatısı altında buluşan Avrupa’daki Türk işadamları, Fransa’daki Türk dernekleriyle koordineli çalışma yaptı ve hiçbir görüş ayrılığı yaşanmadan Paris’te seslerini yükselttiler.

350 milyar dolarlık projeleri unutmasınlar

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na sorduk:
- Fransız Senatosu’ndaki görüşmeleri izlemenizin bir yararı oldu mu? Yoksa boşuna mı bu seyahati yapmış oldunuz?
- Hiç de boşuna olmadı. Eğer Senato’daki görüşmeleri izlemesek, o gün Paris’te olmasak, bu konudaki çabalarımızda eksik kalırdık.
Dönüş yolunda bunları konuşurken Döysa’dan kiraladıkları uçağın kaptanı Hisarcıklıoğlu’nu kokpite çağırdı. Özel Kalem Müdürü arıyordu:
- Fransız Senatosu yasayı onayladı.
Bunun üzerine Hisarcıklıoğlu, sözü ekonomiye taşıdı:
- Burada kaybedecek olan Fransa’dır. Gelecek 10 yılda Türkiye enerji, çevre, ulaşım ve savunmada 350 milyar dolarlık proje için adım atacak, ihaleler açacak. Fransız firmaları da bu ihalelerde, projelerde olmak istiyor.
- Fransız
şirketler ihalelere giremezler mi?
- Bu gergin ortamda elleri daha zayıf olacaktır...

Yazarın Tüm Yazıları