Fransa’da demokrasiyi koruma operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da demokrasiyi koruma operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2002 01:46

Son seçimde aşırı sağ yüzünden demokratik rejimi tehdit altına giren Fransa, seçim sistemini değiştirmek için harekete geçti. Hükümet, iki turlu seçim sistemini yeniliyor.

Fransa, geçtiğimiz aylarda sandıkta sürpriz yapan aşırı sağı engellemek için Türkiye'de de örnek gösterilen iki turlu seçim sistemini yeniliyor. Yeni sistem, merkezdeki büyük partilerin önünü açmayı, aşırıların yolunu kesmeyi, oy kullanmayan Fransızların sayısını da azaltmayı hedefliyor.

Geçen Nisan ayında başkanlık seçimlerinin ilk turunda Jean Marie Le Pen liderliğindeki aşırı sağın sürpriz başarısıyla deprem yaşayan Fransa, aşırı uçların iktidara gelmesini engellemek için iki turlu seçim sistemini yenilemeye hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin hazırladığı ve hükümete sunduğu sistem, aşırı sağın gücünü azaltmak, bölge seçimlerinde çoğunluğun tercihini iktidar yapmak ve seçmene en yakın adaylarını seçimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Nisan ayında yapılan başkanlık seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Jean Marie Le Pen, birinci turda sürpriz yapmış, buna karşılık ikinci turda solcular bile merkez sağdaki Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı desteklemişti. İkinci turda % 16.8 oranında oy alan Le Pen, Haziran ayındaki genel seçimlerinde benzer bir çıkış yapmayı ummuş, ancak ülke çapında aldığı % 11.23 oy oranına rağmen parlamentoda tek bir sandalye bile kazanamamıştı.

Genel seçimlerde iktidara gelen merkez sağ şimdi, yeni seçimler öncesinde başta aşırı sağın ve tehlikeli uçların iktidara gelmesini engellemek için Türkiye'de de bazı köşe yazarlarının örnek gösterdiği iki turlu seçimi yeniliyor.

Özellikle Komünist partisinin büyük tepkisini çeken ve ‘‘küçük partileri öldürmeye yönelik’’ olmakla suçlanan proje, en geç bu yıl sonunda hükümet tarafından meclise sunulacak. Sarkozy'nin yeni sistemle ilgili hazırladığı altı sayfalık ‘‘bilgi notu’’, tatile giden bakanların tümüne dağıtıldı. En geç 2003'ün üçüncü ayında yürürlüğe girmesinin amaçlandığı yeni sistem, böylelikle 2004'te yapılması planlanan bölgesel, senato ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde uygulanabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!