Frankfurt'ta Mevlana'yı konferansı

Güncelleme Tarihi:

Frankfurtta Mevlanayı konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2007 17:20

Haberin Devamı

FRANKFURT'ta 500'ü aşkın kişinin katıldığı konferansta Başkonsolos Bogaç Güldere "Mevlana deyince akla kültürel derinlik, kültürel birikim geldiğini" söyleyerek konuklara "Bizler büyük bir kültürün mirasçılarıyız" dedi. HE-ADD Başkanı Mahmut Telli ise Atatürk'ün Konya'ya yaptığı dokuz seyahatte önce Mevlana'nın türbesini ziyaret ettiğini, 21 Şubat 1931 gününü tamamen Mevlana Müzesi'nde geçirmiştir" diye konuştu.

Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Başkanı Prof. Yıldız Kenter ile Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Talat Halman slayt gösterisiyle desteklenen konferansta "Mevlana yüzyıllardır etkisini yitirmeyen büyük bir ozan ve düşünce adamıdır ve günümüzde evrensel hayranlık kazanmıştır" diyerek Mevlanı'nın engin hoşgörüsünü Mesnevi'den derledikleri özlü sözlerle dile getirdiler.

Haberin Devamı

Kenter ile Halman "Mevlana 'dünyanın en büyük ozanı' olarak niteleniyor. Goethe ondan ilham aldı. Hegel 'Mevlana tarihin büyük şair ve düşünürlerindendir' dedi. Rembrandt onun iki hayali resmini tuvale yansıttı. Bale ustaları koreografilerini semazenlerden etkilenerek hazırladılar. Madonna Mevlana'nın şiirlerinden oluşan özel bir cd çıkardı" diyerek önümüzdeki yıl ABD'de yeni bestelenen bir "Mevlana Operası"nın sahneleneceğini müjdelediler. Konferansta neyzen Kutay Şahinalp ney dinletisi sundu, semazen Nuri Ergenekon da sema gösterisi yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!