Fotoğraf sanatçısı Gümüş'ten 'Yörüklerin İzinde' sergisi

Güncelleme Tarihi:

Fotoğraf sanatçısı Gümüşten Yörüklerin İzinde sergisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2017 13:16

Fotoğraf sanatçısı Gümüş'ten 'Yörüklerin İzinde' sergisi

Haberin Devamı

Hüseyin ÖZBALI/ANKARA, (DHA)- FOTOĞRAF sanatçısı 36 yaşındaki Mustafa Gümüş, 'Yörüklerin İzinde' adlı 6'ncı kişisel sergisini Vakıfbank Sanat Galerisi'nde Ankaralı sanat severlerle buluşturdu. 'Benim için fotoğraf Anadolu'yu ifade ediyor' diyen sanatçı Gümüş'ün yörüklerin yaşamı temalı 40 fotoğrafı, davetliler tarafından ilgiyle izlendi. Sergi açılışına MHP Kırıkkale Milletvekili Behiç Çelik ile Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkileri de katıldı. Fotoğraf sanatçısı Mustafa Gümüş ile serginin küratörlüğünü üslenen Dr. Tuna Akçay, Vakıfbank tarafından plaketle ödüllendirildi. Sergi, 3 Mart 2017 tarihine kadar izlenebilecek.

Kendisinin de yörük bir aileden geldiğini belirten sanatçı Gümüş, "Benim için fotoğraf Anadolu'yu ifade ediyor. Çocukluğum yörük kültürü içinde geçti. Kültürümüzün izinde gitmeye çalışıyorum. Yörük kültürü baharla dirilir, kış ile durulur. Yörükler, yaylaların, nehirlerin sahipleridirler. Kıl çadır içinde yaşarlar. Duygu ve düşüncelerini halı ve kilim motiflerine işlerler. Günümüze kadar uzanan bu kültür, geçimlerini sağladıkları hayvanlarına göre yerleşim alanları seçen ve hayvan yetiştiriciliği başta olmak üzere dokumacılık ve tarımsal alanda da faaliyet göstermeleri, yörüklerin zenginlikleridir" dedi.

Bu değerlerin, sanatsal ve bilimsel alanda yorumlanması gereken önemli konu olduğuna dikkat çeken Gümüş, "Bu nedenle yörüklerin yaşam tarzlarını, kültürlerini fotoğraflayarak bin yıllık geleneği gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyorum. Yörük kültürünün son temsilcileri olarak Sarıkeçililer. Mersin'de yaşıyor. Yaz aylarında Karaman'ın yaylalarına çıkıyorlar. Anadolu'nun son yörük ailesidirler ve halen çadır hayatı yaşıyorlar" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!