Fotoğraf çektirenler aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Fotoğraf çektirenler aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2012 00:00

SALT, Foto Galatasaray sergisi kapsamında, ‘Fotoğraf Etiketleme Günleri’ düzenleyecek.

Haberin Devamı

Etkinlikte katılımcılarla birlikte, 1935-1985 yılları arasında, İstanbullu ilk kadın stüdyo fotoğrafçılarından Maryam Şahinyan’ın stüdyosunda fotoğraf çektiren kişilerin kimlikleri belirlenecek. Arşiv kavramına yenilikçi bir yaklaşım getiren etkinlik, 13 Ocak Cuma ve 14 Ocak Cumartesi günleri SALT Galata Oditoryum’da gerçekleştirilecek. Foto Galatasaray arşivine iz bırakmış olabilecek herkesin ve tüm meraklıların davetli olduğu etkinlikte katılımcılar, aile fertleri, arkadaşları ve tanıdığı yüzlerin kimliklerini belirleyerek, yakın tarih okumasına olanak tanıyan arşivin yaşatılmasına katkıda bulunacak.

1 milyon kişi

SALT Galata’nın Açık Arşiv mekanında 22 Ocak’a kadar devam edecek Foto Galatasaray sergisi, Maryam Şahinyan’ın (1911-Sivas / 1996-İstanbul) yarım asırlık mesleki arşivinin yeniden görselleştirilmesinden oluşuyor. Araştırmacı/Sanatçı Tayfun Serttaş’ın oluşturduğu bir ekip tarafından 2 yıllık sürede tasnif, temizlik, sayısallaştırma, sayısal restorasyon ve kategorizasyon aşamalarından geçerek korunmaya alınan arşivde, 200 bine yakın negatif ve 1 milyon kişinin fotoğrafı yer alıyor.

Haberin Devamı

Yeni  yıl  konserinde  Elena  Fink  var

BORUSAN İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) 2012 yılını, Türkiye’de ilk kez konser verecek olan ünlü koloratur soprano Elena Fink’le karşılıyor. 12 Ocak Perşembe akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek olan konseri BİFO Sanat Yönetmeni ve Sürekli Şefi Sascha Goetzel yönetecek. Mesleğe Avrupa’nın en önemli opera sahnelerinde boy göstererek başlayan, parlak ve güçlü sesiyle dikkatleri üzerine çeken Elena Fink’in repertuarında Mozart’tan Puccini’ye, Beethoven’dan Rossini’ye kadar pek çok sanatçının opera eserleri yer alıyor. Sanatçının BİFO’yla vereceği Yeni Yıl Konseri’nde yüzyıllardır Viyana sokaklarını notalarıyla süsleyen Strauss ailesi üyelerinin en güzel yapıtlarından seçilen aryalar seslendirilecek.

‘Dublinliler’ artık özgür

İRLANDALI yazar James Joyce’un hayattayken yayımladığı eserler üzerindeki telif kısıtlamaları bugünden itibaren kaldırılıyor. Ulysses, Dublinliler, Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi, Sürgünler ve Finnegans Wake’in Avrupa’da yayımlanması, sahneye konulması, bu eserlerden alıntı ve uyarlamalar yapılması için artık torun Stephen Joyce’un izni  gerekmeyecek. Söz konusu eserlerin telif hakları, James Joyce’un 1941’deki ölümünün ardından, İngiltere ve İrlanda’da 50 yıllığına koruma kapsamına alınmış, bu süre daha sonra AB telif hakları hukuku çerçevesinde 70 yıla uzatılmıştı. Yazarın Paris’te yaşayan ve telif haklarını elinde bulunduran 82 yaşındaki torunu Stephen Joyce’un ‘aşırı korumacı ve kısıtlayıcı’ tutumu sanat çevrelerini zor duruma sokuyor, İrlanda’da düzenlenen Bloomsday Festivali’nin kapsamının da dar tutulmasına neden oluyordu.

Projeler hayata geçiyor

Telif hakkı koruma süresinin, yazarın ölümünün üzerinden 70 yıl  geçmesiyle birlikte dolması, 1 Ocak 2012’yi dört gözle bekleyen Dublinli sanat çevrelerini de harekete geçirdi. Patrick Fitzgerald’ın Ulysses’ten uyarladığı ‘Gibraltar’ oyunu, New  Theatre’da bu akşam ilk kez seyirciyle buluşacak. Pan-Pan tiyatrosu Sürgünler’in sahnelenmesine ilişkin proje üzerinde çalışmalarını sürdürürken, James Joyce Merkezi ünlü yazarın kısa öykülerinden birinin özel basımını yapmayı planlıyor. İrlanda Milli Kütüphanesi’nin, dijital ve interaktif tanıtımlarla öne çıkacak bir James Joyce müzesi kurma planı da Joyce tutkunlarının merakla beklediği projeler arasında yer alıyor. Telif hakkı koruma süresinin dolmasının sanat etkinlikleri kadar akademik çalışmaların da önünü açacağı belirtiliyor.
James Joyce ve dünya edebiyatına bıraktığı büyük miras, her yıl 16  Haziran’da, İrlanda’da ve çeşitli ülkelerde düzenlenen Bloomsday etkinlikleriyle  anılıyor. Adını Joyce’un başyapıtı Ulysses’in kahramanından, Leopold Bloom’dan alan festival kapsamında, Dublin’de okuma toplantıları ve müzik gösterilerinin yanı sıra ünlü yazarın yaşadığı ve romanlarında bahsettiği mekanları kapsayan bisiklet ve otobüs turları da yapılıyor. m A.A

Çukurova kitapla buluşuyor

Haberin Devamı

BU yıl beşincisi düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı, 10-15 Ocak tarihleri arasında TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 170 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen Çukurova 5. Kitap Fuarı kapsamında panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri gibi 50 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde 300 yazar kitapseverlerle buluşacak. Okur ve Yazar Buluşmaları başlığı altında gerçekleştirilecek söyleşilerde yazarlar yeni çıkan kitapları üzerine okurlarıyla bir araya gelecek. Bu kapsamda Çukurova Kitap Fuarı’nda Haydar Ergülen 11 Ocak Çarşamba; Gülten Dayıoğlu 12 Ocak Perşembe; Cüneyt Ülsever, Yekta Kopan ve Ayşe Kulin 14 Ocak Cumartesi günü ‘Okur ve Yazar Buluşmaları’na katılacak. Girişin ücretsiz olduğu fuar 10-14 Ocak tarihleri arasında 10.30-20.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!