Fotoğraf çekimi

Güncelleme Tarihi:

Fotoğraf çekimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

FOTOĞRAF çekimi için ışığın önemi ve gerekliliği büyüktür. Fotoğrafta gördükleriniz ışığın sonucudur. Güneşin doğuşu ile batışı arasındaki zamanda dik gelen yaz güneşi, yatık gelen kış güneşi bize ne güzellikler verir.

Gece ışık bakımından en zayıf ortamdır. Buna rağmen değişik ışık olanaklarıyla geceleri de çok güzel fotoğraflar çekmek mümkündür. Örneğin güneş battıktan sonra gökyüzüne vurulan ışıkların meydana getirdiği gurup manzaraları, sokak lambaları, vitrin ışıkları, projektörle aydınlatılan yerler, ay ışığı manzaraları gibi gerekli hallerde fotoğrafçı bu mevcut koşullara kendi ışık olanaklarını da katabilir. Örneğin flaşını kullanabilir. Fakat esas olan gece fotoğrafı çekmek olduğuna göre hiçbir zaman flaşı bilinçsiz olarak aydınlatma vasıtası olarak kullanmamak gerekir. Çünkü bu durumda sonuç, fotoğraf bir gece fotoğrafı olmaktan çıkar. Halbuki gece fotoğraflarında bütün varlığıyla gece espirisinin ön planda olması gerekir.Gece fotoğraflarında başlıca malzeme olarak, iyi bir ayak, kullanılacak film değerleri ve ona göre fotoğraf makinesi .Poz verilen objenin de hareketsiz olması gerekir. Gece fotoğrafçılığı için en ideal kamera 35 mm'lik bir makinedir. Uzun süreli poz kullanarak araçların far ve stop lambalarını bir çizgi olarak saptayabiliriz. Yağmur yağarken gece fotoğraf çekmek oldukça zordur. Yağmurdan sonra ışığın yansıması güzel ve ilgi çekici sonuçlar verir. Yeni kaplayan bir kar tabakası ıslaklıktan daha ilgi çekici ve canlı bir yansıtıcı görevi yaparak manzaraya daha çekicilik verir. Kar tabakasının bu yansıtıcı karakteri dolayısıyla filmin fazla ışık alması ve bu nedenle de poz müddetinin diğer gece koşullarına göre yarıya kadar indirilmesi olanağını sağlar.

Ay ışığı fotoğrafları daha değişik bir tat verir. Ay ışığı, gün ışığı ile aynı nitelikte bir ışıktır. Günışığından yaklaşık 600 bin kez daha zayıftır. Ay figürünün çekilmiş olması gerekir. Dolunay zamanından birkaç gün önce, tam güneş batışından biraz sonra, akşamın ilk saatlerindeki ayın doğuşu sırasında fotoğraf çekilebilir.

Konuk Yazar

İbrahim ATÇAKARLAR

ANFAD üyesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!