Fosil yakıt karşıtları Kyme'ye eylemi

Güncelleme Tarihi:

Fosil yakıt karşıtları Kymeye eylemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2017 19:07

Fosil yakıt karşıtları Kyme'ye eylemi

Haberin Devamı

İZMİR'in Aliağa ilçesinde biraraya gelen Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif üyeleri, çevresindeki liman, sanayi tesisleri ve termik santrallerin antik Kyme kentini yok ettiğini iddia etti.
Foça, Dikili, Çandarlı, Menemen, Aliağa ve İzmir'den gelen Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif üyeleri bugün (cumartesi) antik Kyme kentinde buluştu. Burada 35 yıldır kazı yapıldığının resmi ağızlardan söylenmesine rağmen alanın sanayileşmeye kurban edildiğini öne süren Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif Sözcüsü Bahadır Doğutürk, Aliağa'nın 1960'lı yıllardan başlayarak fosil yakıt kaynaklı kirlenmenin Türkiye'deki en sembolik alanlarından birine dönüştüğünü söyledi. Dünyayla birlikte 'Break Free' eylemleri kapsamında başta kömür olmak üzere tüm fosil yakıtlara karşı geleceği kurtarmak için çalıştıklarını anlatan Doğutürk, dünyanın terk etmeye çalıştığı bu yakıtların Türkiye'de sayıları artarak devam eden termik santrallerde kullanılmaya devam edilmesinin kabul edilemez olduğunu savundu.
12 Aralık 2015 tarihli iklim değişikliğine karşı Türkiye'nin bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın katılımıyla imzaladığı Paris Anlaşması'nın gereklerinin yerine getirilmesi ve fosil yakıt projelerini durdurması gerektiğini ileri süren Doğutürk, iklim değişikliğinin dünyanın karşı karşıya olduğu en ciddi tehlike olduğuna dikkat çekti. Doğutürk, "Kyme dünyada günümüze kadar uzanmış birkaç antik liman kentinden biri. Ancak birinci derece arkeolojik değerlerimizi kurtarma kazısı adı altında ikinci ve üçüncü dereceye düşürmek suretiyle sanayiye peşkeş çekildiğini üzülerek yaşıyoruz. Bu bölgede açmış olduğumuz ve açılmış olan davalarda bu konuyu gündeme getirdik. Getirmeye de devam edeceğiz. Kyme antik kentini bir dünya kültür mirası olarak bizden sonraki nesillere taşımak için mücadelemiz sürecek. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dünyayla birlikte ama farklı sloganlarla eylemlere destek veriyoruz. Burada olmamızın sebebi Kyme'yi çevreleyen bu fütursuz sanayiye dikkat çekmek ve dünya mirasına kazandırmak. Kyme'nin dünya mirasına kazandırılması ve çevresel koşulların incelenmesi için TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. Burada yaşanan vahşete dikkat çekmeye ve gündemde tutmaya çabalıyoruz" dedi.
Doğutürk'ün açıklamasının ardından inisiyatif üyeleri "Termik santral istemiyoruz" sloganı attı. Eylem antik kentin gezilmesi ve son durumunun fotoğraflarla tespitinin ardından sona erdi.
Seyfi GÜL / ALİAĞA (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAF
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!