Fosforun tanımı ve faydaları

Güncelleme Tarihi:

Fosforun tanımı ve faydaları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2016 13:24

B vitamini ile çalışan fosfor mineralinin vücuttaki işlevleri ve önemi nedir?

Haberin Devamı

Fosfor Nedir?

Fosfor nedir diye sorulduğunda aklımıza ilk olarak vitamin kelimesi gelebilir. Ancak fosfor bilinenin aksine bir vitamin değil, mineraldir. İnsan vücudunda birçok mineral bulunmaktadır. Fosfor da insan vücudunda bulunan minerallerden en çok bulunan ikinci mineraldir. Genel olarak yağlarda, şekerlerde ve proteinlerde bulunmaktadır. Doğada katı olarak bulunan fosfor, bitkilerin ve bakterilerin aracılığı ile canlılar âlemine aktarımı sağlanır.

Fosforun tanımı ve faydaları

Fosfor Ne İşe Yarar?

Fosfor, vücutta en çok bulunan ikinci mineral olması nedeniyle, vücutta inanılmaz işlevlerde önemli rol oynamaktadır. Vücuttaki temel hayati faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra canlının toplam vücut ağırlığının %1’ini oluşturmaktadır. Hücrelerde yer alan DNA ve RNA moleküllerinin temel yapıtaşlarıdır. Enerji açısından ise değeri oldukça büyüktür. Faydaları arasında özellikle enerji konusunda sağladığı fayda göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Çünkü fosfor, hücredeki tüm enerji döngüsünü sağlamaktadır. Sağladığı enerji döngüsünün yanı sıra zarların oluşumunda da büyük bir role sahiptir. Görüldüğü üzere, fosfor ne işe yarar dediğimizde verilebilecek yanıt bunlardan çok daha fazlasıdır.

Haberin Devamı

Fosforun Faydaları Nelerdir?

Fosfor minerali, faydaları konusunda geniş bir yelpaze sunmaktadır. Çünkü vücut için gerekliliği bir o kadar önemlidir. Bunun sonucu olarak gösterebileceğimiz faydaları ise şunlardır:

  1. Diş yapısı için büyük öneme sahiptir ve kemik oluşumu için de oldukça önemlidir.
  2. Sanılanın aksine bir vitamin olmayan fosfor, B vitamini ile birlikte çalışan bir mineral olduğu için kalp ritmi, böbrek işleyişi ve sinirler için oldukça faydalıdır.
  3. Karbonhidrat ve yağların vücutta işleyişi ve kullanımı için, protein sentezi ve doku tamiri için faydalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!