Ford Otosan Türkiye’nin en başarılı örneği

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil üretimiyle ilgili Mustafa Koç’un “Yerli marka otomobil ticari intihar olur” sözleriyle ilgili “Mustafa Koç, benim yakın arkadaşım ama ifadesi rahatsız edici” dedi. Londra gezisinden önce Mustafa Koç’un sözleriyle ilgili “bazı arkadaşlar kıbleyi şaşırmış olabilir” diyen bakan Çağlayan’ın bu kez ifadesini biraz yumuşattığı dikkat çekti.

Haberin Devamı

Londra Borsası Başkanı’yla görüşmesinden sonra ayaküstü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, Koç’un sözlerinin girişimcilerinin moralini bozabileceğini söyledi.
“Belki bir Türk girişimcisi yerli marka bir otomobil üretecek, belki Koç’un kendisi yapacak bunu, baştan moral bozmayalım” diye konuştu.
Bakan gruptaki Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ü işaret ederek“Ben hep Ford Otosan’ı en başarılı örnek diye veriyorum. Türkiye’nin ABD’ye yaptığı ihracatın yüzde 14’ünü tek başına yapıyor” dedi.
Türkiye’nin toplam otomotiv ihracatının 20 milyar doları bulduğunu belirten Çağlayan 5 milyar dolarlık motor ve aktarma organları ithalatı olduğunu belirterek “Neden yüzde yüz yerli bir otomobil markamız olmasın” diye sordu.
Yerli otomobil argümanını şöyle sürdürdü:
“Hyundai deyince Güney Kore, Toyota deyince Japonya, Mercedes deyince ise Almanya akla geliyor. Neden Türkiye’nin adı da bir otomobil markasıyla birlikte anılmasın?”.
Çağlayan
daha sonra marka meselesine değinerek “Bizim Türk markalarının toplam marka değeri 30 milyar dolar, oysa Apple’ın tek başına değeri 87 milyar dolar” dedi.
İşte tam da burası işin püf noktası.
Çağlayan’ın sözünü ettiği markalar 40,50 yıl öncesinin ve hatta daha eski markalar.
Bu devirde yeni otomobil  markası yaratmak kolay mı?
Benim bu yıl Dünya Ekonomik Forumu’nda gördüğüm dünya otomotiv sektörünün süngüsü tamamıyle düşmüş durumda.
Birkaç yıl öncesi Davos’ta göğsünü gere gere dolayan Renault ve Nissan’ın CEO’su Carlos Ghosh Renault’nun o sırada yaşadığı işten çıkarmalar nedeniyle tam süt dökülmüş kedi gibiydi.
Geçen hafta Fransız Le Monde Gazetesi Hindistan’ın önde gelen sanayicilerinden Tata Grubu’nun büyük umutlarla ortaya attığı ucuz otomobil modeli “Tata Nano”nun orta sınıflara pek cazip gelmediği-ni”yazıyordu.
Bunları tabii Bakan Çağlayan ile tartışmak fırsatımız olmadı.
Ancak gazetecilerle sohbeti izleyen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’e göre, otomotiv sektöründe toplam resme bakmak önemli.
Otomotiv sektörünün ihracatı zaten fazla veriyor. 11 yılda sadece bir kez eksi vermiş.
Ford Otosan tek başına 2.6 milyar dolar fazla vermiş.
Yenigün “Biz farklı görüşlere açığız elbette. Ne ki şu anda üretimi elimizde tutmak, sektörün, ve Ar-Ge’sinin geleceğini konuşmak önemli” diyor.
2007 yılında kurulan ve 1240 kişinin çalıştığı Ford Otosan’ın Ar-Ge’si 50 milyon dolarlık ihracatı başarmış.
Yenigün’ün bu söyledikleri, yani otomotiv Ar-Ge’si ihraç etmemiz son derece sevindirici.
Türkiye’nin toplam ihracatında yüksek teknolojinin payı yanılmıyorsam yüzde 3-4 oranında.
Trend artık Ar-Ge, ileri teknoloji ihracatında, otomotivde değil.

Haberin Devamı

İslami finansta işbirliği yapalım

Haberin Devamı

TÜRKİYE’-nin ekonomideki başarısından övgüyle söz eden Londra Borsası CEO’su Alexander Justham, İstanbul Finans Merkezi’yle ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi. Londra Borsası’nın dünyada en fazla işlem gören 4’üncü borsası olduğunu hatırlatan Justham, İstanbul’da “İslami finasman” ile ilgili önemli adımlar attığını belirterek İngiltere’nin bu konuda işbirliği talep ettiğini söyledi. İngilizlerin “İslami finansman” ile ilgilendikleri bir sır değil. Çağlayan’ın ikili görüştüğü Lord Green eski HSBC CEO’su ve HSBC Bankası kısa bir süre önce “İslami finansmanı” en iyi kullanan banka ödülünü aldı.

Çağlayan, İngilizlere ‘Fitch’ uyarısı yaptı

Haberin Devamı

TÜRKİYE İngiltere Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi toplantısı için Londra’ya gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan dün sabah dünyanın 4’üncü borsası konumundaki Londra Borsası’nın açılışını yaptı. Tamamen elektronik bir ortamda açılışı yapan Çağlayan, borsanın yükseldiğini gösteren “yeşil” ile başlaması üzerine “yeşiller benim, kırmızılar (düşüş) Fitch”in diye Londra Borsası CEO’su Alexander Justham ile şakalaştı.
Çağlayan’ın, Türkiye’nin kredi notunu bir düşürüp, bir yükselten Fitch’e takılmasının nedeni bu kurumu daha üç gün önce İngiltere’nin kredi notunu düşürmüş olması.
Kredi notu veren diğer kuruluşlardan Standards and Poors’a da “double standard” diye takılan Çağlayan, Justham’ı “Fitch’e aman dikkat” diye uyardı.
Aralarında Tuncay Özilhan, Sunset mayolarının sahibi Kemalettin Güneş, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Tofaş’tan Cengiz Eroldu, WOW Otellerden Ziya Cihan’ın da olduğu kalabalık bir iş insanı grubuyla Londra’ya gelen Çağlayan, Jutham ile görüştükten sonra ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Lord Green ile bir araya geldi.

Yazarın Tüm Yazıları