Fonu kimse suistimal etmeye kalkmasın

Güncelleme Tarihi:

Fonu kimse suistimal etmeye kalkmasın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 22:34

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden alınan kredilerin yatırımlar yerine başka yerlerde (otomobil-villa) kullanıldığına ilişkin eleştirileri “Birkaç yerde istisnai olarak kötü hadise olabilir. Bankacılarla ve reel sektörle konuşuyorum. KGF ile ilgili geri dönüşler son derece olumlu. Devlet olarak bu kadar büyük imkanı getirmişsek kimse suistimal etmeye kalkmasın” diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Ağbal, Meclis’te bir grup gazeteciyle sohbetinde, KGF’den alınan kredilerin yüzde 60’nın yeni, yüzde 37-38 civarının da mevcut krediye ek kredi olduğunu ifade etti. Bunların yatırım, üretim ve ihracatta kullanıldığını varsaydıklarını dile getiren Ağbal, “Firmalarımız bu sistem sayesinde bu dönemdeki bilançolarını iyileştirdiler. Kredi kullanımı sayesinde gerek işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşıladılar, gerekse devam etmekte oldukları yatırımlara ilave kaynak ürettiler. Onun için burada baştan başa o söylenenlerle ilgili somut örneği de kimse gösteremiyor. Bunları söyleyerek KGF ile ilgili bir olumsuz algı üretilmesin” dedi.

En rahat denetledikleri alanın bankacılık sektörü olduğunu vurgulayan Ağbal, “Her şey kayıtlı. Yarın burada herhangi bir şekilde verilen kredilerin kullanımına ilişkin veya verilirken bir yanlışlık varsa zaten ilgili kurumlar gereğini yapacak. Ama şu anda bankacılık sektörünün bu sistem üzerinden verdiği kredi hacmi arttı” dedi.

Haberin Devamı

YÜK 13 MİLYAR LİRA

Ağbal ayrıca, KGF yoluyla verilen kredilerden dolayı bütçeye yükün bu yıl 4 milyar, daha sonraki yıllarda da 4’er milyar liradan toplamda 17 milyar lira olarak tahmin edildiğini hatırlattı. Ağbal, “KGF’den bu yıla gelecek rakamı yeniden hesapladım. 700 milyon lira civarında olacak. KOBİ’ler yapılandırıldığı için bu yıla tekabül etmedi. Bu yıl ki risk gerçekleşmesi düşük kalacağı için rakam düştü. Yeni senaryo analizinden sonra bütçeye yük 13-14 milyar lira civarında” dedi. Ağbal, mali disiplinin korunduğunu dile getirdi.

BAKMADAN GEÇME!