Folik asit, kalp krizini önlüyor

Güncelleme Tarihi:

Folik asit, kalp krizini önlüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 02:06

B12 ve B9 (folik asit) vitaminleriyle zenginleştirilmiş beslenme biçiminin kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı ortaya çıktı.

İngiliz tıp dergisi Lancet’te yayımlanan araştırmaya göre, Dublin’deki Trinity ve Kuzey İrlanda üniversitelerince ortak yürütülen bilimsel çalışmada, bu iki vitaminin, enfarktüs gibi kalp ve damar hastalıklarına yol açan ‘‘homosistein’ isimli bir proteinin kandaki seviyesini düşürdüğü belirlendi.

Ispanak, kuşkonmaz gibi yapraklı sebzelerin yanı sıra, karaciğer, böbrek gibi sakatatlarda bulunan folik asit veya B9 vitamini, bazı ülkelerde, cenin omurgasındaki önemli şekil bozukluklarının tedavisi için hamile kadınlara da veriliyor. ABD’de tahıllara folik asit eklenmesi, 1998’den beri zorunlu hale getirilmiş bulunuyor. Amerikalı yetkililer, bu sayede omurgalardaki şekil bozukluklarının yüzde 19 oranında azaltıldığını belirtiyorlar.

Fransa’da yapılan bir başka araştırmada ise koroner (enfarktüs) kökenli ölümlerin yüzde 10’unun, homosistein isimli proteninin yüksek oranlı seyretmesinden kaynaklandığı belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!