Flynn çekildi

Güncelleme Tarihi:

Flynn çekildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2017 23:43

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn, Rusya’nın Washington elçisiyle yaptığı telefon görüşmesinin yol açtığı tartışmaların ardından istifa etti. İstifa mesajında Flynn, “Rus Büyükelçi ile yaptığım telefon görüşmesi hakkında farkında olmayarak seçilmiş başkan yardımcısını ve diğerlerini eksik bilgilendirdim” dedi.

Haberin Devamı

ABD’nin 45’inci Başkanı Donald Trump yönetiminin önde gelen isimlerinden olan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn istifa etti. Flynn istifa mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Rus büyükelçi ile yaptığım telefon görüşmesi hakkında olayların hızlı gelişiminden ötürü farkında olmayarak seçilmiş başkan yardımcısını ve diğerlerini eksik bilgilendirdim. Başkan ve Başkan Yardımcısı’ndan özür diledim ve özrümü kabul ettiler. İstifamı veriyorum; bu kadar onurlu bir konumda ülkeme ve Amerikan halkına hizmet etmekten onur duydum.”

BASKILAR ARTMIŞTI

Flynn’in yerine geçici olarak emekli Korgeneral Keith Kellogg atandı. Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile 29 Aralık 2016’da yaptığı görüşmede ABD’nin Moskova’ya yönelik yaptırımlarını ele aldığı iddiası, emekli generalin üzerindeki istifa baskısını artırmıştı. Bu görüşmenin Barack Obama yönetiminin Rusya’ya yeni yaptırımlar kabul ettiği güne denk gelmesi Flynn ve Kislyak’ın yaptırımları konuştuğu iddialarını” gündeme getirmişti. Amerikan medyası da, Flynn’in Obama yönetiminin Rusya’ya karşı açıkladığı yeni yaptırımları Rusya’nın Washington Büyükelçisi Kislyak ile yaptığı birkaç telefon görüşmesinde ele aldığını yazdı. Flynn, ilk açıklamasında Kislyak ile yaptırım konusunu görüşmediğini söylemiş, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Flynn’e destek vermişti. Ancak daha sonra Flynn, sözcüsü aracılığıyla yaptığı ikinci açıklamada önceki ifadelerini değiştirdi. Sözcüsü, Flynn’in Rus elçiyle yaptırımları ele alıp almadığından ‘emin olamadığını’ söyledi. Beyaz Saray danışmanlarından Kellyanne Conway, önceki gün Trump’ın Flynn’e “güveninin tam olduğunu” açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, ABD Başkanı’nın “durumu değerlendirdiğini” açıkladı. Bunun ardından önceki gece Mike Flynn, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’ndan istifasını açıkladı. 

Haberin Devamı

TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Ancak Flynn’in istifası, Beyaz Saray’daki tartışmaları dindirecek gibi gözükmüyor. Flynn’in istifasından saatler önce ABD Adalet Bakanlığı’nın, Beyaz Saray’ı, Flynn’in Rus elçiyle konuşmasına dair yanlış bilgi verdiği ve Flynn’in Moskova’nın şantajına maruz kalabileceği yönünde uyardığı ortaya çıktı. Amerikan CNN televizyonunun siyasi analisti David Axelrod, Watergate skandalını akıllara getiren “Başkan ne biliyordu? Ne zaman öğrenmişti?” sorularını yöneltti. Amerikan AP haber ajansı ilgili haberinde Trump yönetiminden bir kişinin, Beyaz Saray’ın Adalet Bakanlığı’nın uyarısından haberdar olduğunu söylediğini yazdı. Ancak söz konusu kaynak, Trump’a bu konuda bilgi verilip verilmediği konusunda açıklama yapmadı. Tartışmalar, Trump’ın bu durumdan haberdar olup olmadığı ve haberdarsa neden daha önce bir şey yapmadığına yoğunlaşmaya başladı. 

Haberin Devamı

OBAMA DÖNEMİNDE İŞİNE SON VERİLMİŞTİ

Barack Obama döneminde Flynn, Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü olarak görev yaparken 2014 yılında işine son verilmişti. AP ajansının haberine göre Obama hükümetinde yer almış adı gizli bir kaynak Mike Flynn’in, Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper dahil üstlerinden gelen emirlere itaatsizlik ettiği için görevden alındığını söyledi. Flynn ise Obama yönetimini DEAŞ’ın yükselişine göz yummakla suçlamıştı.

İNGİLTERE HÜKÜMETİ O DİLEKÇEYİ REDDETTİ

İngiliz hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın İngiltere’ye yapacağı devlet ziyaretinin iptalini talep eden dilekçeye “destek vermediğini” açıkladı. Hükümet, Trump’ın İngiltere ziyaretine karşı İngiliz parlamentosuna sunulan bir milyon 855 bin imzalı online dilekçeyi reddetti. Hükümet adına dilekçeye yanıt veren İngiliz Dışişleri Bakanlığı, “Hükümet bu dilekçeyi imzalayanların ifade ettiği güçlü görüşleri dikkate alıyor ancak bu dilekçeyi desteklemiyor” ifadesine yer verdi. 

Haberin Devamı

KREMLİN: ABD’NİN İÇ MESELESİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov konu ile ilgili açıklamasında, “Hiçbir şekilde yorum yapmak istemeyiz. Bu Amerikalıların ve Trump yönetiminin iç meselesi. Bu bizim işimiz değil” dedi. Öte yandan Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Enformasyon Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov ise Twitter’dan “Flynn’in istifaya zorlanması kendi hatası değil, bu tam teşekküllü saldırgan bir kampanyanın sonucu. Sıradaki hedef Trump” diye yazdı. Parlamentonun alt kanadı Duma’nın Dış İlişkiler Komitesi başkanı Leonid Slutsky da Rus RIA ajansına yaptığı açıklamada “Flynn’in, istifa mektubu yazmaya baskı altında zorlandığı açık. Hedefte Rusya-ABD ilişkileri var” ifadelerini kullandı. Rus parlamenter Konstantin Kosachev ise, “Ya Trump yeterince bağımsızlık kazanamadı ve köşeye sıkıştırılıyor, ya da Rusya fobisi yukarından aşağıya yeni hükümetin tamamını etkilemiş durumda” diye yazdı. 

Haberin Devamı

GÜLEN’İN İADESİNİ SAVUNMUŞTU

Mike Flynn, Amerikan The Hill haber sitesinde 8 Kasım 2016’da yayımlanan yazısında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ABD’de kalmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade etmişti. Amerikan Politico sitesi Flynn’in Türk-ABD İş Konseyi’nin başındaki Ekim Alptekin için lobi yaptığını öne sürmüştü. New York Times’a konuşan Alptekin de “Flynn’in, lobi sözleşmesi çerçevesinde bu makaleyi yazdığı iddiası yanlış. Bana hiç danışmadı. Bunun aksi yönde tavsiyede bulunurdum” demişti. Öte yandan Flynn’in 15 Temmuz 2016’da bir etkinlikte yaptığı konuşmanın video kayıtları ortaya çıkmış, bu kayıtta Mike Flynn’in Türkiye’deki darbe girişimine yönelik sıcak ifadeler kullandığı ortaya çıkmıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!