Flaş iddia! "Kral çağırdı, Riyad'da telefonu alındı, istifa metni okutuldu"

Güncelleme Tarihi:

Flaş iddia Kral çağırdı, Riyadda telefonu alındı, istifa metni okutuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2017 10:57

The Independent'ın tecrübeli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, 4 Kasım'da istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifasını açıklamadan önce 3 Kasım'da Riyad'a inişinin ardından Suudi Arabistan tarafından gözaltına alındığını ve daha sonra kendisinden istifa etmesinin talep edildiğini yazdı.

Haberin Devamı

Fisk, "Hariri'nin jeti 3 Kasım'da Riyad'a indiğinde gördüğü ilk şey, uçağını çevreleyen Suudi polisler oldu. Dışarıya çıktığında Hariri'nin ve korumalarının cep telefonuna el koydular. Bu şekilde Lübnan Başbakanı susturuldu" ifadelerini kullandı. 

Fisk, Kral'ın Hariri'yi arayarak ülkeye çağırdığını iddia etti ve Hariri'nin kendisine verilen istifa mektubunu okumaya mecbur edildiğini aktardı. 

Hariri, 4 Kasım'da Suudi Arabistan'da duyurduğu iddiasının ardından ülkesi Lübnan'a henüz dönmedi. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Hariri'nin ülkeye gelerek istifasını sunmaması durumunda istifayı kabul etmeyeceğini söylemişti. 

"ALTERNATİFİ YOK ÜLKEYE GELSİN"

Lübnan'ın önde gelen Dürzi politikacısı Velid Canbolat ise Cumartesi günü bulunduğu Suudi Arabistan'da başbakanlıktan istifa eden Saad Hariri'nin artık ülkesine dönme zamanının geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Canbolat, Lübnan'da Hariri'ye alternatif bulunmadığını belirtti.

Bir Twitter mesajında Canbolat, "İster zorla, ister kendi iradesiyle", bir haftadır Lübnan'dan uzakta olan "Şeyh Saad'ın dönmesinin zamanı gelmiştir. Kendisinin alternatifi yoktur" dedi.

FRANSA DIŞİŞLERİ: HARİRİ'NİN HAREKETLERİNDE KISITLAMA YOK

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Lübnan'ın istifa eden başbakanı Saad Hariri'nin Suudi Arabistan'da ev hapsinde olmadığına ve hareketlerinde herhangi bir kısıtlama bulunmadığına inandığını söyledi.

Diplomatlar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Veliaht Prens Muhammed bin Salman'la görüşmek için dün Riyad'a yaptığı ani ziyaret öncesinde, Fransa'nın Suudi Arabistan büyükelçisinin Hariri ile görüştüğünü söylediler.

Macron'un Riyad'da kaldığı sırada Hariri ile herhangi bir temasının olup olmadığı belirlenmedi. Paris, eski bir Fransız sömürgesi olan Lübnan'la ve Hariri ile yakın ilişki sürdürüyor. Macron dün Dubai'de, Hariri ile resmi olmayan bazı temaslar yapıldığını ancak kendisinin Fransa'ya gitmek gibi bir talebinin olmadığını söyledi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!