Flaş gelişme! Kuveyt, İranlı büyükelçiyi sınır dışı ediyor

Güncelleme Tarihi:

Flaş gelişme Kuveyt, İranlı büyükelçiyi sınır dışı ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2017 12:47

Reuters haber ajansı, Kuveyt'in İran Büyükelçisi'ne ülkeden ayrılması için 48 gün tanıdığını duyurdu. AFP haber ajansı ise Kuveyt'in ülkedeki yaklaşık İranlı 15 diplomatı sınır dışı ettiğini yazdı. Tahran'ı ülkedeki terör gruplarına destek vermekle suçlayan Kuveyt'in ülkedeki İranlı diplomatların sayısını azalttığı ifade ediliyor.

BÜYÜKELÇİYE 48 GÜN TANINDI

İran merkezli ISNA haber ajansı, "Suudi Arabistan'ın müdahaleci politikalarının baskısı altında ve İran'ın müdahalesi yalanı nedeniyle Kuveyt İran'ın Kuveyt Büyükelçisi Aliraze Enayati'nin 48 gün içinde ülkeyi terk etmesi gerektiğini duyurdu" ifadesini kullandı. 

ÖRGÜT BAĞLANTISI SUÇLAMASI

İran basını ise Kuveyt'in İran'daki kültürel ataşeliğini kapattığı öne sürdü. İran merkezli Mehr Haber Ajansı, kapatma kararıyla birlikte Kuveyt yönetiminin İran'ın bu ülkedeki diplomat sayısını da azalttığını duyurdu.

Kararın, İran'ın Kuveyt'teki El Abdali örgütüyle bağlantısı nedeniyle alındığı belirtildi.

İRAN'DAN İLK YANIT GELDİ

Kuvvet’in İran’ın kültürel ve askeri ataşeliğini kapatarak İranlı diplomat sayısını azaltma kararına itiraz eden Tahran, ilk tepki olarak bu ülkenin Tahran’daki maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. İran’ın resmi haber ajansı İRNA, İran’ın konuya ilişkin itirazının Kuveytli diplomata aktarıldığını duyurdu.

NE OLMUŞTU?

İran devlet televizyonu El-Alem, İran Büyükelçiliği’ndeki diplomat sayısının 19’dan 4’e düşürme kararı alan Kuveyt yönetiminin ayrıca İran’ın bu ülkedeki büyükelçisi için de ihraç kararı aldığını duyurdu. Büyükelçi Alirıza İnayeti ve diğer diplomatların ülkeyi terk etmesi için 48 gün süre tanındığı kaydedildi.İranlı Büyükelçi’nin ihracıyla, ilişkilerin maslahatgüzar seviyesinde sürdürüleceği belirtildi. Kuveyt yönetimi aldığı kararlara gerekçe olarak İran’ın El-Abdali örgütüyle bağlantısı gösterirken, İran devlet televizyonu yaptığı değerlendirmede, kararın Suudi Arabistan’ın baskısı altında alındığını ileri sürdü.

 
Haberin Devamı

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!