Fitch'ten iki ülkeye not açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Fitchten iki ülkeye not açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 12:29

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın görünümünü yükseltirken, Çek Cumhuriyeti ve Lüksemburg'un kredi notlarını koruduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

Fitch Ratings'ten yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun "BBB-"de korunduğu bildirilirken, görünümünün "negatif"ten "durağan"a yükseltildiği belirtildi.

Açıklamada, Rusya'nın düşük petrol fiyatlarına karşı elverişli ve güvenilir politikalarla yanıt verdiğine dikkat çekilirken, ülkenin döviz rezervlerinin bu yılın ilk 9 ayında yüzde 8 artış kaydettiği vurgulandı.

Rusya'nın bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının 2016'da yüzde 4'ten 2018'de yüzde 1,5'e gerilemesinin öngörüldüğünün kaydedildiği açıklamada, ekonomik büyümenin de bu yılki yüzde 0,5'lik orandan 2017'de 1,3'e, 2018'de de yüzde 2'ye yükselmesinin tahmin edildiği ifade edildi.

Fitch, ayrıca, Çek Cumhuriyeti'nin yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun "A+"da, görünümünün de "durağan"da korunduğunu açıkladı.
Kredi notu ve görünümüyle ilgili açıklamada, ülkenin sağlam bankacılık sistemine işaret edilirken, kamu finansmanının güçlendiği vurgulandı.
Ayrıca, Fitch, Lüksemburg'un yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun "AAA"da, görünümünün de "durağan"da korunduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

Lüksemburg'la ilgili açıklamada, ülkenin bütçe fazlasının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının geçen yıl yüzde 1,6 olduğu hatırlatıldı ve 2016'da bu oranın yüzde 1,2 olmasının öngörüldüğünü belirtti.

Geçen yıl ülke ekonomisinin yüzde 3,5 genişlediğinin anımsatıldığı açıklamada, ekonominin bu yıl yüzde 3,4, gelecek sene de yüzde 3,6 büyümesinin tahmin edildiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!