Fitch'den Hürriyet'in kriz stratejisine tam not

Güncelleme Tarihi:

Fitchden Hürriyetin kriz stratejisine tam not
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 01:55

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Hürriyet'in yerel para cinsinden kredi notunu ülke notundan iki kademe üstte tuttu.

Şirketler için yıllık gözden geçirmelerini yapan Fitch, Hürriyet'in B olan Senior Unsecured Döviz Notu'nu (ülke notundan yüksek olamıyor) ve B+ olan Senior Unsecured TL Notu'nu teyid ederek negatif izlemeden çıkardı. (Türkiye'nin TL notu B- ).

ÖVGÜ YAĞMURU

Fitch notların negatif görünümünün devam ettiğini belirttiği açıklamasında; Hürriyet Gazetecilik A.Ş.'nin kriz sürecinde aldını tedbirlerden de övgüyle bahsetti. Rating kuruluşu; Hürriyet ile ilgili değerlendirmesinde, ‘‘Hürriyet yönetimi zor piyasa koşullarına rağmen masrafları kısma yönünde önemli adımlar attı. Geçen yıla göre vergi öncesi karlılık marjını yüzde 20'de tutmayı başardı. Türkiye'de yaşanan devalüasyon ve dalgalanmalara karşı alınan tedirler şirketi olumlu etkiledi. Sayfa sayılarının kısılması, dünya genelinde kağıt fiyatlarının düşmesi Hürriyet'i olumlu etkileyecek’’ denildi.

Fitch, Türkiye'de Hürriyet'in faaliyet alanı olan medya sektöründe yaşanan gelişmelerede değindi ve Türk medya sektöründeki sıkıntılara karşılık Hürriyet'in konumunun daha da güçlendiğini belirtti. Fitch'in medya sektörü ve Hürriyet'le ilgili değerlendirmesi özetle şöyle:

‘‘Türkiye'deki tirajlar çok dalgalı. Buna mukabil medya sektörünün içinde bulunduğu durumdan dolayı gazeteler tirajda karlılığa daha çok önem verecek. Promosyondan ziyade tiraja dönük çalışacaklar. Bu da promosyon maliyetlerini azaltacak. Hürriyet şu anda Türk medyasının içinde avantajlı bir konuma sahip. Geçen yılki kárlılık seviyesini yakalayabilir. Piyasa içinde çok ayrıcalıklı ve güçlü konumu devam ediyor. Hürriyet ayrıca, içinde bulunduğu grup sayesinde dağıtım avantajından ve diğer sinerjilerden yararlanıyor. Bu da önemli avantajlar sağlıyor.’’

Yabancı para bazında ve yerel para bazında rating notları şirketler ile ait oldukları ülkelerin uluslararası konumunu belirliyor. Yerel para birimi bazında verilen ratign notu şirketin kendi ülke para cinsinden ödeme gücünü, ybancı para bazında verilen rating ise şirketin yabancı para bazında ödeme gücünü gösteriyor. Ancak bir şirket için yabancı para bazında verilen rating ülke ratingi üzerinde olamıyor.

Ülke notundan yüksek

Türkiye'nin ülke rating'i Ağustos'ta yabancı parada B'ye yerel para bazında ise B-'ye düşürülmüştü. Hürriyet'in ratingi ise yabancı para bazında ülke seviyesi olan B, yerel para bazında ise B+ olarak belirlenmişti. Bu notlara göre Hürriyet'in yerel para bazında notu ülke notunun 2 kademe üstünde belirlenmiş durumda.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!