"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Fıstıklı Laz böreği

12 kişilik
Hazırlama süresi: 45 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

MALZEMELER
Hamur için;
* 2 adet yumurta
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı su
* 1 kahve fincanı sıvıyağ
* 1 çay kaşığı karbonat
* 5,5 su bardağı un
* 1 çay kaşığı tuz
* Ayrıca 1 su bardağı mısır nişastası
ıç malzemesi için;
* 1 litre süt
* 1 yemek kaşığı un
* 4 yemek kaşığı mısır nişastası
* 4 yemek kaşığı soğuk su,
* 1 su bardağı tozşeker
* 1 paket vanilya
şurup için;
* 3 su bardağı tozşeker
* 4 su bardağı su
Üzeri için;
* 200 gr. tereyağı ya da bitkisel margarin

YAPILIŞI
Oda sıcaklığında beklemiş olan yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ, karbonat ve tuz, hamur yoğurma kabına alınıp malzemeler birbirine yedirilinceye kadar karıştırılır. Un azar azar eklenip yoğrulur. Hamur, un serpilmiş tezgahın üzerine alınır. Pütürsüz ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Üzeri temiz bir bezle örtülüp 20 dakika bekletilir. şurubun hazırlanması için; tozşeker ve su yüksek ateşte, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Koyulaşması için kısık ateşte 10 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıp soğuması beklenir. ıç malzemelerinin hazırlanması için; süt, un, vanilya ve tozşeker küçük bir tencereye koyulur. Nişasta 4 yemek kaşığı suda ezilip karışıma eklenir. Kısık ateşte, sürekli karıştırılarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınıp soğuması beklenir. Hamur 20 eşit bezeye ayrılır. Bezelerden 10 tanesi üzerlerine nişasta serpilerek oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Hamurlar aralarına nişasta serpilerek üst üste yayılır. Hepsi birlikte oklava yardımıyla yufka büyüklüğünde (yufkadan biraz kalınca) açılır. Açılan yufka ortadan ikiye kesilir. Yarım yufkalar uzunlamasına 8-10 santim genişliğinde şeritler oluşacak şekilde dilimlenir. şeritlerin uç kısımlarına ikişer tatlı kaşığı soğuyan muhallebiden koyulup muska şeklinde sarılır. Diğer 10 adet bezeye de aynı işlem uygulanır. Hamurlar yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir. Tereyağı tavada kızdırılıp muska şeklindeki hamurların üzerine gezdirilir. Börekler 10 dakika önceden ısıtılmış ve 180 dereceye ayarlanmış fırının alt rafında üzerleri kızarıncaya kadar, 35-40 dakika pişirilir. Soğuk şurup sıcak baklavanın üzerine gezdirilir ve 20 dakika kadar bekletildikten sonra servise sunulur.
Not: Elbette Karadeniz tatlılarında genelde fındık kullanılır. Siz ister fındık, ister ceviz, ister fıstık kullanın.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI