Fişte 350 milyon sınırını unutmayın

ÜCRETLİLERE Vergi İadesi konusundaki bilgilendirme yazımıza dün kaldığımız yerden devam ediyoruz.

HARCAMALARIN ÖZEL GİDER İNDİRİMİNE GİRMESİ İÇİN ARANAN BELGELER:

Gerçek usule tabi ücretliler özel gider indirimine konu olan harcamalarını, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden alacakları;

Fatura,

Serbest meslek makbuzu,

Perakende satış fişi,

Yazar kasa fişi (ödeme kaydedici cihaz fişi),

ile belgelendireceklerdir.

HARCAMALARIN ÖZEL GİDER İNDİRİMİNE GİRMESİ İÇİN ARANAN BELGELERLE İLGİLİ ÖZELLİKLİ DURUMLAR:

A- Perakende Satış Fişi ve Yazar kasa Fişi:
Özel gider indirimine konu olan harcamalara ilişkin olarak alınan perakende satış fişi ve yazar kasa fişlerinin bedelinin 350 milyon lirayı aşıp aşmadığına bakılması gerekir. Bu miktarların altında ise, özel gider indirimine konu harcama belgesi olarak dikkate alınması, bu miktarı aşması halinde ise Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmemiş olması nedeniyle, bu belgenin tamamının dikkate alınmaması gerekir. Çünkü, 350 milyon lirayı aşan harcamaların fatura ile belgelendirilmesi zorunludur.

B- Bankalar Tarafından Düzenlenecek Belgeler: Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257. maddesinin Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye dayanılarak, bankaların yaptığı hizmet ve satış işlemlerine ilişkin kayıtlarının dayanağı olan fatura yerine, banka tarafından verilen belgelerin de fatura olarak kabul edilerek bu belgelerin (istenilen bilgilerin yer alması şartıyla) özel gider indiriminde harcama belgesi olarak kabul edilmesi gerekecektir.

KİRALAMADA DÜZENLENECEK BELGELERİN ÖZEL GİDER İNDİRİMİ DURUMU:

Gerçek kişilerden yapılan kiralamalara ilişkin olarak kira kontratı yanında aşağıda belirtilen belgelerin, özel gider indirimine konu harcama belgesi olarak kabul edilmesi gerekir.

Bu belgeler;

Kontratın arka sayfasındaki kiranın alındığına dair bölümünün, kira geliri elde eden tarafından imzalanmış şekliyle birlikte kira kontratı,

Kira ödemesinin nakden yapılması halinde, kira geliri elde edenden alınacak kiranın ödendiğine ilişkin herhangi bir belge,

Banka vasıtasıyla ödenmiş ise, banka dekontu,

Bankamatik vasıtasıyla ödenmiş ise, bankamatik makbuzu (bu makbuzda kira bedeli olarak kime ve ne kadar ödendiğinin belirtilmesi halinde)dur.

Genel bütçeye dahil dairelere ait lojman kiraları özel gider indirimine konu edilmeyecektir. Ancak kurumlar vergisine tabi olan İktisadi Kamu Müesseseleri ve diğer müesseselere ait lojman giderleri, karşılığında fatura verilmesi şartıyla özel gider indirimine konu edilecektir.

Örneğin, kurumlar vergisine tabi olmayan kurumlara ait lojmanlarda oturanların ödemiş oldukları lojman kiraları özel gider indirimine konu edilmeyecektir. Ancak kurumlar vergisine tabi olan PTT, THY ve TEK gibi müesseselerin lojmanlarında oturanların ödemiş oldukları lojman kiraları, bu kurumların lojman gelirleri karşılığında ilgililere fatura vermesi şartıyla özel gider indirimine tabi olacaktır.

İşyeri değiştiren ücretli ne yapacak

ÜCRETLİLERCE YAPILACAK İŞLEMLER:


Gerçek usule tabi olan ücretliler, 01.01.2003-31.12.2003 arasında özel gider indirimine esas olan ve kendisi, eş ve çocukları ile ilgili olarak yaptıkları harcamalara ait aldıkları harcama belgelerini 'Özel Gider İndirimine Ait Bildirim' esaslarına göre dolduracaklar ve bu belgeleri, 20 Ocak 2004 gününe kadar özel gider indirimine ait bildirim ile halen çalıştıkları veya en son çalışmış oldukları işverene ibraz edeceklerdir. Ancak bu bildirimin doldurulmasında, harcamaların toplam tutarının 1/3'ünü ve bu vergi matrahının yüzde 35'ini geçmeyecek şekilde, bir başka ifade ile vergi matrahının yüzde 105'i tutarına kadar belgeyi hesaplayarak bildirimde göstereceklerdir.

A- 1 OCAK-31 ARALIK 2003 ARASINDA İŞYERİ DEĞİŞTİREN ÜCRETLİNİN YAPACAĞI İŞLEMLER:

2002'de bir işveren nezdinde ücretli olarak çalışmakta iken, yıl içerisinde işveren değiştiren ücretliler, 2003 yılına ilişkin özel gider indirimine ait bildirimi en son çalıştığı işverene vereceklerdir. Ancak bu ücretliler; daha önce çalıştığı işvereni tarafından kendilerine ödenen ücretlerin vergi matrahını, bu matrahtan kesilen gelir vergisini ve kesilen bu vergilerin bağlı bulundukları vergi dairesine yatırılmış olduğunu gösteren bir belgeyi, en son çalıştığı işverenine ibraz edecektir.

B- 1 OCAK 2003'TEN İTİBAREN İŞYERİ DEĞİŞTİREN VEYA İŞTEN AYRILAN ÜCRETLİNİN YAPACAĞI İŞLEMLER:

Öteden beri çalışmakta iken 1 Ocak 2004'ten sonra işveren değiştiren veya işten ayrılan ücretliler; 1 Ocak-31 Aralık 2003 arasında özel gider indirimine konu olan harcama belgelerini, özel gider indirimine ait bildirimde yer alan bilgiler doğrultusunda doldurularak, bu bildirim eki ile birlikte, 1 Ocak 2004'ten önce çalıştığı işverenine 20 Ocak 2004'e kadar vereceklerdir. Söz konusu bildirimi işverenine verdikten sonra işten ayrılıp başka bir işveren nezdinde ücretli olarak çalışan veya çalışmayan ücretliler ise özel gider indirimine ait bildirimi işverenlerine verdiklerinden ve iade işlemi de bu işverence yapılacağından, bunlar ayrıca herhangi bir işlem yapmayacaklardır.

C- EMEKLİ OLAN, İŞTEN AYRILAN VE ÖLENLERLE İLGİLİ OLARAK VARİSLERİ TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER:

Emeklilik nedeniyle işten ayrılan ücretliler; 1 Ocak 2003'ten başlayarak işyerinden ayrıldıkları tarihe kadar biriktirdikleri özel gider indirimine konu olan harcama belgelerini, açıkladığımız esaslar ve süreler dahilinde işverenlerine bildireceklerdir. Ölüm nedeniyle işten ayrılan ücretlilerin varislerinden bir tanesi (kendisi ve diğer varisler adına) yine 1 Ocak 2003'ten ölüm tarihine kadar olan harcama belgelerini murisin işverenine ibraz edebilecektir.

SORULARA YANITLAR

ÇOCUKLARIN SÜRÜCÜ KURSU

Çocukları adına sürücü kurslarına yapılan harcamalar eğitim gideri kapsamında mıdır?

Çocuklar adına ehliyet almaları için sürücü kurslarına yapılan harcamalar karşılığında alınan faturalar eğitim gideri olarak kabul edilecek.

OKUL AİLE BİRLİĞİ

Okul aile birliğine ve okul koruma derneğine yapılan bağışlar geçerli midir?

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulların okul aile birliğine veya okul koruma derneğine yapılan bağışlar, derneğin veya okul aile birliğinin kurumlar vergisinden muaf olması ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belge verememesi nedeniyle geçerli değil.

ÇOCUK ADINA FATURA

Çocuk adına düzenlenen fatura, vergi iadesinde geçerli midir?

Çocuk adına düzenlenen ve yıllık vergi iadesine konu olan harcama belgeleri, vergi iadesinde geçerli.

GÖZLÜK VE LENS

Gözlük ve lens alımı için yapılan harcamalar sağlık gideri midir?

Göz sağlığı için doktor raporuna dayanılarak yapılan gözlük ve lens alımları için yapılan harcamalar yıllık vergi iadesinde sağlık gideri olarak dikkate alınacak. Ancak, sağlık ile ilgisi olmaksızın yalnızca süs için gözlük ve lens alımları yıllık vergi iadesinde geçerli değil.

Diş macunu ve diş fırçası alımları geçerli midir?

Diş macunu ve diş fırçası gibi giderler, sağlık gideri kapsamında kabul edilmediğinden, yıllık vergi iadesinde dikkate alınmayacak.
Yazarın Tüm Yazıları