Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Fişlemede MİT iddiasına devam

CHP’lilerle ilgili fişleme konusunda Kemal Kılıçdaroğlu, MİT’i adres gösterirken, Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan’ın değerlendirmeleri oldu.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Bizim fişleme gibi bir sanatımız yok. Bunları doğru bulmadık, bulmadığımızı da açıkladık” derken Gül özetle şunları söyledi:
“Siyasi partiler, milletvekilleriyle ilgili bu tip şeylerin olacağını hiç tahmin etmiyorum. Bana sunulan istihbarat raporlarında hiç böyle bir şey sezmedim de. Türkiye gibi kuralları belli bir ülkede bunlar olmaz, olamaz da. Bunlardan Türkiye’nin kurtulmuş olması lazım. Tahmin ediyorum ki öyledir”.
Bunlar en yetkili iki ismin sözleri ve dikkate değer.

ANLAŞILMAZ SAKINCALAR

Bütün bu açıklamalara rağmen hem gerçek yeterince ortada değil hem de fişlemelerdeki bilgilerin çeşitliliği ve niteliği sorunlu.
Hadi cümle, ‘Sözde Abhazya Cumhuriyeti’ diye başladığı için arkadan gelen ‘Abhazya Dostları inisiyatifinin kuruluş bildirisini imzaladı’ cümlesini makul bulup Türk-Rus-Abhaz İş Konseyi üyesi olmayı da sakıncalı görelim.
Ancak, Rotary Derneği üyesi olmak, diplomatlarla görüşmek, yasal derneklere üye olmanın sakıncaları ne?
Birinin ta öğrencilik yıllarında hangi kantinde, hangi yemek boykotuna katıldığını kayıt altında tutmak, ne tür demokrasi olabilir?
Tabii ki böylesi değerlendirmeleri yapınca yine, ‘Fişlemeler kimin, hangi kurumun eseri’ sorusu öne çıkıyor.
Bu noktada ilginç bir bilgi CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş’ten geldi.
Özgümüş, uzun yıllar, (Fişteki kayıtla, 2001-2011 arasında) Adana Sanayi Odası Başkanlığı (ASO) yaptı.
Kendisiyle ilgili fişleme bilgilerinin bir bölümünün dinlemeler sonucu elde edildiğine inanan Özgümüş, bu inancını Suriye’de yaşayan ve Acilcilerin lideri olduğu belirtilen Mihraç Ural’la bir temasına dayandırdı.

EVET, MİT’İN

Ural ile bir Suriye ziyareti planladıklarını; ancak çatışmalar nedeniyle o geziyi ertelediklerini söyleyen Özgümüş, “Bu bilgi, dinleme dışı elde edilemez. Ama biline ki çatışmalar biterse gidip görüşeceğiz” dedi.
Özgümüş, maddede yazıldığı gibi Adana Valiliği’nin himayesinde yapılan, odanın Tebriz gezisinin hangi ince istihbarat sonucu olduğunu, hangi sakıncaları barındırdığını da sorduktan sonra metindeki bir ifadeye dikkat çekti.
Önce ifadenin yer aldığı maddeyi aktaralım: “ASO başkanı olması nedeniyle, başta Irak olmak üzere Adana’dan Ortadoğu ülkelerine yönelik ekonomik faaliyetler kapsamında zaman zaman Adana Bölge Başkanlığı tarafından kendisi ile görüşüldüğü, ayrıca Şubat 2004 itibariyle Adana Ticaret Odası ile müşterek olarak Irak-Kerkük’te temsilcilik açma girişiminde bulunduğu...”
Özgümüş
’ün sözleri de şöyle:
“Buradaki ‘Adana Bölge Başkanlığı’ ifadesi önemli. Çünkü o başkanlık MİT’in. Evet, bu faaliyeti, saldırılar sanayicinin güvenliğini tehdit etmesin diye MİT’e danışarak yaptık. MİT onayladığı için büroyu donattık da. Ancak saldırılar Türklere de yönelince MİT’e yeniden danıştık. ‘Savaşın şekli yön değiştirdi, sanayiciyi koruyamazsınız; açmasanız daha iyi’ dediler. Biz de aldığımız mobilyaları da orada bırakarak çalışmaya son verdik. Bu işi en iyi bilen MİT’tir ve bu ifadeler de MİT’indir”.

Yazarın Tüm Yazıları