Fiş faturası

Güncelleme Tarihi:

Fiş faturası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2016 20:54

Evinizde fişe takılı ve kapalı bekleyen elektronik ürünler hatırı sayılır miktarda elektrik tüketiyor. TV, uydu kutusu ve hatta fişe takılan şarj adaptörleri bile cebinizden yılda yüzlerce liranın çıkamasını sağlıyor.

Haberin Devamı

ŞİMDİ evinizdeki fişe takılı olan tüm cihazları düşünün. İlk akla gelenler şöyle olacaktır; televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, uydu alıcılar, şarj cihazlarınız ve belkide oyun konsolunuz… Bu cihazların neredeyse hepsi kapalı veya bekleme (stand-by) konumunda. Ancak onları şu anda kullanmıyor olmanız elektrik harcamıyor anlamına gelmez. Ne yazık ki tümü çok az da olsa elektrik harcıyor. Evet, belki elektrik faturanızda bu harcamayı çok hissetmiyor olabilirsiniz. Ne yazık ki size kötü bir haberimiz var. Kullanmadığınız zamanlarda fişte kalan tüm cihazlarınız, aylık ve hatta yıllık bir hesap yapıldığında yüzlerce liranızı cebinizden çaktırmadan alıyor.

Fiş faturası

AYLIK 11.1 TL

Haberin Devamı

Bunun için hem yapılan araştırmaları hem de cihazların teknik özelliklerinde yazan kapalı konumda fişteyken elektrik harcama bilgilerini inceledik. Ortalama harcama olarak da bir liste hazırladık. Hazırladığımız listede bir evde olabilecek tüm elektronik ürünleri dikkat aldık. Buna göre bir evde fişe takılı olarak kapalı olan tüm cihazlar aylık ortalama 11.1 TL’imizi çaktırmadan cebimizden alıyor. Yılda ise bu rakam 134 TL’ye kadar çıkıyor. Başka bir deyişle evimizde fişte bekleyenler cihazlar hatırı sayılır bir elektriği alıp götürüyor. Hazırladığımız listedeki tüm cihazlara göz atarak fişe takılı cihazların ne kadar elektrik harcadığını bulabilirsiniz.

Televizyon

Fişten çekmediğimiz cihazlarında başında televizyonlar geliyor. Her ne kadar kumandadaki ‘Stand by’ yani bekleme tuşuna bassak da elektrik harcamaya devam ediyor. Bir TV ortalama aylık 0.25 TL’lik tüketim yapıyor. Bu rakam yılda ise 3.1 TL’ye denk geliyor.

Uydu kutuları

Artık televizyonların ayrılmaz bir parçası olan uydu kutuları deyim yerindeyse tam bir tüketim canavarı. Kapalıyken kayıt gibi özellikler yüzünden ortalama 15 Watt tüketimleri var. Bu da aylık 4.4 TL yıllık ise 53.1 TL ekstra fatura demek. 

Haberin Devamı

Telefonların şarj cihazlarI

Akıllı telefonlarımızı şarj etsek dahi adaptörleri fişten çekmiyoruz. Bu da tüketim demek. Fişte kalan adaptörler aylık 0.05 TL, yıllık ise 0.7 TL’lik tüketim yapıyor. Şarj doluysa akıllı telefonunuz şarja takılı ise yıllık ödenen para 7.2 TL’ye kadar çıkıyor.

Klima

Fişini neredeyse hiç çekmediğimiz ama hatırı sayılır bir elektrik harcayan diğer bir cihaz ise klimalar. Aylık 0.25 TL’lik elektrik tüketimi yapan klimalar, yılda ise 3.1 TL’yi kapalı konumdayken çekiyor.

Sinema ses sistemleri

Televizyon izleme zevkini katlayan sinema ses sistemleri fişte kalan ve çalışmasa da elektrik harcayan cihazlar başında. Aylık 0.85 TL tüketim yapan ses sistemlerinin fişte kaldığı durumda yıllık
10.2 TL’lik enerji harcıyor.

Haberin Devamı

Dizüstü bilgisayar

Bataryası tam olarak dolu olsa bile fişte bıraktığımız cihazlardan bir diğer dizüstü bilgisayarlar. Kapalı olarak kullanmadığınızda bile aylık 2.6 TL’lik faturanıza ekleniyor. Yılda ise bu rakam 31.6 TL’ye kadar çıkıyor.

Oyun konsolları

Oyun konsolları da fişte sürekli bırakılan cihazların başında geliyor. Bu cihazları kullanmasanız bile fişte kaldığı süre içinde aylık 0.3 TL harcıyor. Yıllık bu rakam 3.6 TL’ye denk geliyor.

Çay ve kahve makineleri

Türkiye’de çay ve kahve makineleri ile işimi oldukça kolaylaştı. Ancak fişte bırakılan bu cihazlar, elektrik faturası üzerinde etkili. Kapalı ve fişteyken ayda 0.31 TL’lik elektriği faturamıza ekleyen çay ve kahve makineleri, yılda ise 3.8 TL harcıyor. 

Haberin Devamı

Bulaşık makinesi

Çalışmasa bile fişten çekmeyi aklımızdan bile geçirmediğimiz diğer bir cihaz bulaşık makinesi. Ancak harcadığı elektriği duyunca fişten çekmeyi düşünebilirsiniz. Aylık 0.89 TL’ye denk gelen elektrik harcayan bu cihazlar, yılda 10.7 TL’yi faturamıza ekliyor.

Çamaşır makinesi

7 gün 24 saat fişte tuttuğumuz çamaşır makineleri de elektrik faturası konusunda hiç masun değil. Çamaşır makinelerini çalışmasa bile fişte tutmanızın bedeli aylık 1.1 TL. Bu rakam yılda 14.1 TL’ye kadar çıkıyor.

OYUN DÜNYASI

Uncharted 4 geldi

Uzun zamandan beri oyunseverlerin dört gözle beklediği efsane Uncharted serisinin yeni bölümü ‘Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu’ satışa çıktı. PlayStation 4’lerdeki yerini alan oyunda, Nathan Drake’in maceraları tam gaz devam ediyor. Satış fiyatı: 260 TL

UYGULAMA

Haberin Devamı

‘Şipşak’ yanında

Vesikalık fotoğraf için artık fotoğraf stüdyolarına gitmeye gerek yok. ‘Şipşak Vesikalık’ adındaki uygulama ile fotoğrafınızı cep telefonunda çekiyorsunuz ve size postalanıyor. 8 adetten başlayan biyometrik fotoğraf paketi de bulunuyor. Satış fiyatı: 15 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!