Fırından ekmek çıkarır gibi her gün vitrine taze elbise çıkarıyor BANU ÖNEŞ

Güncelleme Tarihi:

Fırından ekmek çıkarır gibi her gün vitrine taze elbise çıkarıyor BANU ÖNEŞ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2009 00:00

Atölye Mariposa adını verdiği, Cihangir’deki küçük butiğinde Fadik Sevin Atasoy, Hatice Aslan, Melisa Sözen gibi isimlere elbise dikiyor.

Siz nasıl tasarımcı oldunuz?

-Babam sinema işletmecisi. Çocukluk yıllarım beyazperdeye yapışık geçti diyebilirim. Elbise dikmeye o günlerde karar verdim. Önce kendime, sonra kız kardeşime ve yakın çevreme derken 2007’de Atölye Mariposa’yı açtık. Sinemada gördüklerim, bugün hálá en önemli ilham kaynağım.

Bu konuda bir eğitim aldınız mı?

-Hayır. İstanbul ve Viyana’da endüstri mühendisliği okudum. Dikiş dikmeyi, kalıp çıkarmayı çok erken yaşta öğrendim. Klasik stilde tasarım yapıyorum. Elde kesiyorum, kendi kalıplarımı kullanıyorum. Bana yardımcı olan bir terzi var. İkimiz her yeni gün yeni bir elbise bitiriyoruz. Fırından taze ekmek çıkarır gibi biz de her gün taze taze elbise vitrine çıkarıyoruz.

Atölye Mariposa nasıl bir mağaza?

-Annenizden kalma dantelleri, eldivenleri, porselenleri, yastıkları bulabileceğiniz bir mağaza. Hepsini ithalatçılardan tek tek topluyoruz. Güllü fincan, vintage avize peşinde günlerce koşuyoruz. Saç aksesuvarları, küçük çantalar var. Bir de benim elbiselerim, etek ve bluzlarım. Arta kalan kumaşlardan da kenarı dantelli, renkli yastıklar yapıyorum. Özel sipariş gelirse erkekler için gömlekler dikiyorum.

Kumaşları nereden alıyorsunuz?

-Bursa, Antakya ve İstanbul’dan. Bazılarını Bali’den getirdim. Yöresel pazarlardan, mesela Bodrum pazarından topladıklarım var. Çok düz bulduklarımı Türkmenistan’a gönderiyorum. Orada kadınlar yöresel çizgilerle işleme yapıyorlar.

Modayı takip ediyor musunuz?
/images/100/0x0/55ea938cf018fbb8f8890353


-İster istemez sezon renklerini kullanıyorum. Çünkü aldığım kumaşlar modaya uygun oluyor. Küçük bir alıcı olduğum için henüz kendime özel kumaş ürettiremiyorum.

İsteyenler olursa elbiselerde değişiklik yapıyor musunuz?

-Tabii. Önemli olan kişinin elbisenin içinde rahat etmesi. Kolsuz istemeyene kol takıyorum, dekoltesi açık geldiyse kapatıyorum. Genelde 36-38 beden çalışıyorum, istek üzerine daha büyüklerini de üretiyorum.

Atölye Mariposa’dan nasıl kadınlar alışveriş yapıyor?

-15 yaşından 70 yaşına kadar çok geniş bir yelpazemiz var. Ortaokul öğrencileri geliyor, ertesi gün 70 yaşındaki babaannesini de getiriyor.

Siz en çok elbise dikmeyi seviyorsunuz. Neden?

-Çünkü çok kullanışlı. Gündüz düz bir sandaletle giydiğinizde spor, gece topuklu bir ayakkabı ile şık olabiliyor. Abiye elbise çalışmıyorum. Çünkü o benim için fazla iddialı olur. Nakışçı bulmam, makine almam lazım. Gelinlik yapmamı istediler vintage tarzı ama ona da cezaret edemiyorum. Henüz çok erken.

Fiyatlar hangi aralıkta değişiyor?

-125 ile 250 TL arasında.

Ünlü müşterileriniz var mı?

-Cihangir’de olduğumuz için tüm konsolosluk çalışanları, turistler ve sanatçılar geliyor. Fadik Sevin Atasoy, Hatice Aslan, Begüm Kütük, Melisa Sözen, Aslı Tandoğan gibi oyuncular müşterimiz oldu. Ayrıca erkek oyunculara da gömlek dikiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!