Fırında kartol

Ülkemizin bazı köylerinde patatese kartol dendiğini duymuştum.

Bu ismin de Rusçadan geldiğini sanıyordum, oysa Rusçadaki kartof aslında Almanca olan kartoffel’den geliyormuş. Oldukça uzun bir dünya yolculuğu yapmış patates. Avrupa’ya ulaşan patates o zamanlar hem yeni hem de popüler olduğundan öyle değerli bulunmuş ki, İngiltere kraliçesi I. Elizabeth’e bitki olarak hediye edilmiş. Ama aşçılar bu tuhaf görünümlü sebzeyle ne yapacaklarını bilemediklerinden, oldukça zehirli olan sapları ve yapraklarıyla birlikte pişirip, yiyen herkesin hastalanmasına neden olmuşlar. Bunun için sarayda ve İngiltere’de 100 yıllığına yasaklanmış patates. Ardından Fransız İhtilali vesilesiyle tüm dünyaya hızla yayılmış. Papa’nın adamları tarafından incelenen patates, domalan mantarı olarak bilinen bir tür mantara benzetilmiş ve onun küçüğü anlamında taratufli adını almış. Daha sonra bozularak önce Almanca kartoffel ve sonra Rusça kartofa dönüşmüş. C vitamini, potasyum ve kabukları liften yana zengin olan patatesin en lezzetli hali kızartması olsa da, bence siz sağlığınız için fırınlanmışını tercih edin.

Şehriyeli bezelye çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

á 1 yemek kaşığı bitkisel margarin

á 1 tepeleme yemek kaşığı un

á 8 su bardağı tavuk veya et suyu

á 2 su bardağı taze bezelye (konserve bezelye de kullanabilirsiniz)

á 1 çay bardağı arpa şehriye

á 2 çay kaşığı tuz

á 1 demet dereotu

n Margarini orta boy tencerede eritip üzerine unu ekleyin. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak un iyice sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Tavuk ya da et suyunu yavaş yavaş ilave edip çırpma teli yardımıyla sürekli karıştırmaya devam ederek kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca üzerine taze bezelyeyi aktarıp 15-20 dakika daha pişirin. (konserve bezelye kullanacaksanız, pişirme süresini kısaltmanız gerekir) Bezelyeler iyice yumuşadığında, arpa şehriye ve tuzu katıp 7-8 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerine ince kıyılmış dereotu serperek sıcak sıcak servis yapın.

Ton balıklı dürüm

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 6 adet lavaş ekmeği veya ince dürüm ekmeği

á 2 kutu konserve ton balığı (yaklaşık 400 gr)

á 6-7 yaprak marul

á 1 demet dereotu

á 2-3 adet yeşil soğan

á 1 su bardağı konserve mısır

á 2 yemek kaşığı dolusu ketçap

á 2 yemek kaşığı dolusu mayonez

á 1 adet limonun suyu

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

n Marul yapraklarını yıkayıp ince ince doğradıktan sonra çukur bir kaseye aktarın.

Dereotu ve yeşil soğanı ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğrayın ve marulun üzerine serpiştirin. Ton balığının yağını hafifçe süzün. Mısır ve ton balığını da salataya ilave edin. Diğer taraftan, ketçap, mayonez, limon suyu, tuz ve karabiberi ayrı bir kasede çırpın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine gezdirdikten sonra malzemeleri karıştırın.

Lavaş ekmeklerini tezgaha yayıp hazırladığınız ton balıklı harcı ekmeklere eşit olarak paylaştırdıktan sonra sıkıca rulo yapın. Dürümleri servis tabağına yerleştirip servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları