"Fındık bahçeleri acilen yenilenmeli"

AA
25.09.2013 - 11:01 | Son Güncelleme: 25.09.2013 - 11:01

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar fındık bahçelerinde optimal büyüklük sağlanamazsa, fındıkta tehlike çanlarının çalacağını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu Karadeniz'de kaliteli fındık üretilmesine karşın, bölgenin dekarda 60-70 kilogram olan veriminin Türkiye ortalamasının altında kaldığını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşıladığını, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 2 milyon kişinin geçimini fındıktan sağladığını belirtti.

Dünyanın en büyük fındık üreticisi olmasına rağmen, Türkiye'de fındıkta verimlilik konusunun önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Bayraktar, verimin artırılması için 70 ile 100 yaş arasındaki ekonomik ömrünü doldurmuş fındık bahçelerinin yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Bayraktar, açıklamasında, Doğu Karadeniz'de kaliteli fındık üretilmesine karşın, bölgenin dekarda 60-70 kilogram olan veriminin Türkiye ortalamasının altında kaldığının altını çizdi.

FINDIKTA TEHLİKE ÇANLARI ÇALAR

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık işletme büyüklüklerinin 2-3 dekara kadar düştüğünü belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Miras hukukundan kaynaklanan tarım işletmelerinin dengesiz, çok parçalı, düzensiz ve dağınık küçük parsellerden oluşması fındık bahçelerinde de görülmektedir. Bu durum üretimi kısıtlamakta, girdi maliyetlerini yükseltmekte, teknolojinin ve modern araçların kullanılmasını güçleştirmekte, üretimden alınan verim ve kaliteyi düşürmektedir. Fındık bahçelerinde optimal büyüklük sağlanamazsa, fındıkta tehlike çanları çalar. Rekabet şartlarımız zorlaşır. Bu şartlarda üreticimiz para kazanamaz. Türkiye'nin fındıkta bir üretim projeksiyonu olması gerekir. Dünyada gıda tüketimi artıyor. Fındığa olan talep de artacak. Bu bahçelerle gıda tüketimleri hızla artan Çin'e, Hindistan'a fındık yetiştiremeyiz. Dünya talebine cevap veremeyiz."

Bayraktar, fındık bahçelerinin optimal işletme büyüklüğü dikkate alınarak toplulaştırılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de fındık üreticilerinin büyük çoğunluğunun, geçimini sağladığı fındık tarımı hakkında bilgilerinin yetersiz olduğunu belirten Bayraktar, üreticiye yönelik eğitim çalışmalarıyla teknik bilgilerin aktarılmasının, kalite ve verimi artıracağını kaydetti.

Üreticinin sağlıklı bir örgütlenme modeline kavuşturulması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, "Üreticilerin büyük bir kısmının üyesi olduğu Fiskobirlik'in fonksiyonel olması, fındık alımının yanı sıra üreticilerin ürünle ilgili bilgi ve becerilerinin artırılması, geliştirilmesine de katkıda bulunması sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.



    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı