"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Filtre kahve yapmak

Türk kahvesinden sonra, en sevdiğim hazır kahve, filtre kahve. Filtre kahveye adını veren onun yapılış şekli.Metal ya da kağıt filtre üzerinden akıtılan sıcak suyun filtre üzerindeki kahvenin tadını altta bulunan bölüme taşımasıyla oluşuyor filtre kahve. Filtrenin metal olması hem aromanın hem de tadın alta geçmesi bakımından daha uygun. Kahvenin tadının nasıl olacağında filtreye koyulan kahve ile üzerinden dökülen suyun oranı da çok etkili. En ideal oran ise 1’e 5. yani ortalama koyuluktaki bir kahve için 30 ml. kahveye 150 ml. su koyuluyor. Ayrıca kahvenin biriktiği yerde 20 dakikadan fazla beklememesi de önemli. Madem ki hazır kahve içiyoruz, yeni tatlar denemekte fayda var. Kahvenizi daha uzun süre taze olarak saklamak için kahve kavanozunun dibine iki adet kesme şeker koyun. Makarna salkım söğüt6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 paket burgu makarna1 adet orta boy kabak1 adet orta boy havuç1 adet taze yeşil soğan2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz1 çay kaşığı tuz, karabiber4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri4 yemek kaşığı zeytinyağıÖnce, makarnayı kaynayan tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Tekrar tencereye aktarıp birbirine yapışmasın diye üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirerek karıştırın. Öte yandan, zeytinyağını teflon tavaya aktarıp incecik doğradığınız yeşil soğanı 3-4 dakika kavurun. Üzerine ince uzun doğranmış kabak ve havuç dilimlerini ilave edip, karıştırarak 7-8 dakika kısık ateşte soteleyin. Tuzu ve karabiberi de serpiştirin. Sotelenmiş sebzeleri makarnayla karıştırın. Ocağın altını kısığa ayarlayıp makarnayı birkaç kez daha karıştırın. İncecik kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirip sıcak sıcak servise sunun. Ev usulü çıtır gofret8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaMalzeme listesi125 gr bitter çikolata1 kahve fincanı süt22 adet sade gofretÜzeri içinYarım su bardağı süt2 yemek kaşığı bal2 yemek kaşığı kakaolu fındık ezmesi1 çay kaşığı bitkisel margarinDikdörtgen şeklindeki cam tepsiye sıvıyağ sürüp alüminyum folyo kağıt yayın. Çikolata parçaları ve sütü bir kaba aktarıp çikolatayı kısık ateşte erittikten sonra, yarısını folyonun üzerine yayın. Sonra da, üzerine gofretlerin yarısını yerleştirip buzdolabında 10 dakika kadar bekletin. Öte yandan, süt, bal, fındık ezmesi ve margarini bir kaba aktarıp kısık ateşte karıştırarak 2-3 dakika pişirin. Karışım ılıdıktan sonra gofretlerin üzerine düzgün bir şekilde yayın. Gofretin kalanını da karışımın üzerini kapatacak şekilde sıralayıp çikolatalı karışımı üzerlerinde gezdirin. Son olarak, buzdolabında bir saat kadar bekletip çıkardıktan sonra dilimleyerek servise sunun.
X