Film ve bilim

BEN gazeteciliği çok seviyorum.

Haberin Devamı

Bizim meslek çileli ve parasız ama en azından her gün yeni birileriyle tanışmanızı sağlıyor.
En sahtekarını, en düzenbazını, en canisini de görüyorsunuz, önünde saygıyle eğilip eli öpülesini de.
Paranın esiri olmuş Prof’unu da görüyorsunuz, kendini insanlığa adamış “İşte gerçek adam bu” dedirten bilim insanını da.
Bugün sizlere Prof. Dr. Ramazan İnci’den bahsedeceğim.
Hani geçen yıl tıp fakültesi öğrencilerine hayvan hayatı güvenliği konularını öğreten bilim adamımız vardı ya, ondan bahsedeceğim.
Prof. İnci, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dört yıldan beri eğitimin bir parçası olarak uygulanan “özel çalışma modülü” adında bir eğitim programını yürütüyor. İkinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin her çarşamba günü katıldığı programlarda, bugüne kadar çevre ve insan sağlığı, salgın hastalıklar gibi konular işlendi. Bu yılki temanın adı ise: Genesis/Evrim...
Tıp fakültesi öğrencileri bu yıl...
- Yuva
- Hayat Ağacı/Türlerin Kökeni
- Uygunsuz Gerçek
- Dr. Moreau’nun Adası
- Melekler ve Şeytanlar
- Maymunlar Gezegeni veya Jurassic Park gibi filmleri izleyip üzerinde yorumlar yapacaklar. Hocalarından film hakkında bilgi alıp dersler çıkaracaklar.
Tür çeşitliliğini anlamak ve anlamlandırmak için Prof. Dr. Tanju Kaya, Dr. Serdar Maya rehberliğinde çevresel gezilere katılıp, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi’ne ziyaret edecekler.
Prof. Ramazan İnci, bizi bu hafta Uygunsuz Gerçek-Küresel Isınma filmini öğrencilerle birlikte izlemeye davet etti. Bugün saat 13.30’da Ege üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde gösterilecek Al Gore yapımı filmi çevreciler sakın kaçırmasın. Zira filmde 10 Emir niteliğinde acil uyarılar var.
Filmi izlemek isteyene konu anlatılmaz ama daha fazla kişinin bu filme ulaşması için ben bugün kuralı bozacağım. Karbondioksitsiz bir yaşam  dileyen Prof. İnci’nin çabalarına katkı koymak için mesajları sıralayacağım. Zira, filmde küresel ısınmayla başı büyük dertte olan insanoğlunun yüz yüze olduğu bazı gerçekler adeta bir ayna gibi yüzümüze tutuluyor.

Haberin Devamı

ÇEVRECİLERE EV ÖDEVLERİ

Haberin Devamı

Orijinal adı An inconvenient truth-Global Warming olan Türkçe’ye Uygunsuz Gerçek-Küresel Isınma olarak çevrilen filmde yaşanabilir bir dünya için ev ödevleri var. Bu ödevler şöyle sıralanabilir:
1. Lambalarınızı değiştirin: Standart akkor lambanızı floresan bir lambayla değiştirin. Bu basit değişiklikle yılda 150 kg karbondioksit tasarrufu sağlanacaktır.
2. Daha aza araba kullanın: Yürüyün, bisiklete binin, toplu taşıma araçlarını ve metroyu kullanın. Arabayla yapılacak 1 kilometrelik yoldan kaçınmak için yılda 15 kg karbondioksit tasarrufu sağlanacaktır.
3. Geri dönüşümü evde başlatın: Evde oluşan çöpün yarısını geri dönüşümüne sağlamanız, yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlanacaktır.
4. Arabanızın lastiklerini kontrol edin: Düzgün şişirilmiş lastikler litre başına aldığınız yolu yüzde 3 oranında artıracaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kg karbondioksiti atmosferimizden uzak tuttuğu için yakıt verimliliğindeki her artış bir önem arz etmektedir.
5. Sıcak su kullanımını azaltın: Suyu ısıtmak için çok enerji harcamak gerekmektedir. Daha verimli çalışan ve az su tüketimi yapan bir duş başlığı ile 175 kg, giysilerinizi soğuk ya da ılık suyla yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
6. Fazla paketlenmiş ürünlerden kaçının: Çöpünüzü yüzde 10 oranında azaltarak 600 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
7. Isıtıcınızı kışın 2 derece aşağı, yazın 2 derece yukarı ayarlayın: Evimizde kullandığımız enerjinin neredeyse yarısı ısınmaya ve soğutmaya gitmektedir. Bu basit ayarlamayla yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
8. Ağaç dikin: Sadece bir ağaç, yaşamı boyunca 1 ton karbondioksit emilimi gerçekleştirir. Ağaçların oluşturacağı gölge, havalandırma masrafınızı yüzde 15 kadar azaltabilir.
9. Elektronik aletlerinizi kapatın: Televizyonunuzu, müzik setinizi, bilgisayarınız kullanmadığınız zamanlarda kapatmak yılda tonlarca karbondioksit salınımı sağlar.
10. Çözümün bir parçası olun: Küresel ısınma hakkında daha fazla şey öğrenerek çözümün bir parçası olun.

Haberin Devamı

ÇEVRECİLERE ÇAĞRI

Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve resimleri iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de... İbrahim Irmak Tel: 0533 414 24 57 cevreciiirmak@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları